edin_i_armina
|
IZVORNA PORUKA: MarinaDK IZVORNA PORUKA: edin_i_armina Da i ja dam svoj stav o Svicarskoj. Kratko receno Mrzim ovu drzavu, razlika ogramna kada sa uporedi s Francuskom. Kada ribar dobije kaznu od 900KM sto nije posteno lupio ribu onda sta drugo da kazem!! Ok radimo, stanujemo, ono bas kako bi i u drugoj normalnoj drzavi. Radikalni desnicari uz pomoc propagandi ustrasuju narod kako bi im islo u korist onda sve zakone i one najgore se provedu. Nemozes imati pacov ako nemas i zenku, tako i za zeca, jednostavno ce biti depresivni, ako slucajno imas samo jednog kazna te ceka, i brzo bi te komsija prijavio. Vatrogasac dobija kaznu sto vozi preko ogranicenog, postar dobije kaznu ako nije nasao i uplatio mjesto za parking. Strano dijete je segregirano, kao i handikepirani, politicari zele im dati posebno skolovanje i smanjit broj maturanata Incest je odobren pod uslovom da su roditelji i djeca punoljetna ZA to Pedofili nisu uvedeni u posebnoj listi kako bi se pratili nemozete otici na jezero i nedjeljom sto ne platite parking, i kada ga uplatite na sat vremena po 3km morate visiti na automatu svaki sat jer policajac boravi na tom parkingu i ceka kada prodje vrjeme i da vam kaznu napise da ne nabrajam dalje...slobode nema, posla ima ali tesko naci iako je stopa nezaposlenosti od 3.6% upravo sto diskriminiraju narod. Svicarac mrzi stranca, a stranac iako zivi u Svicarskoj 50 godina nema automatsko drzavljanstvo i nema pravo na glasanje, uveli su uskoro novi zakon kako bi izbacivali strane kriminalce, dali ukrao jabuku ili ubio nekoga. Danas do sutra se moze covijek nac na polje, a nema pravo tici iz drzave sto nije isplatio sve dugove, a svaka pomoc je po uslov da se vrati, isto kao neko finansiranje, danas si bez posla kada imadnes posao vracaj sve sto ti se dalo iako nemas dovoljno da jedes. Sve u svemu radi se, zivotari se. Kada uporedim s Francuskom, razlika je ogromna, Francuska barem pomaze svom narodu i familiji, Svicarska se pravi zrtva i zahvaljujuci desnicarima od naroda trazi i dobija pomoc. A vezano s zdravstvenim osiguranjem, treba se racunati preko 7500KM godisnje uplacivanja i to po osobi kako bi imao pravo na lijecenje, i tek tad bi vam osiguranje pocelo otplacivati jedan dio troskove, sve do tada je sve iz vaseg djepa, i svake godine je skuplje od 30%... Necu dalje, bio sam blizu 30 godina u Francuskoj i nikad nisam ovakve stvari dozivljavao...toliko od mene I ovdje policajac moze kao i vatrogasac is vi ostali narod doboto kaznu za prekoracenje brzine, osim ako nije hitan slucaj...Moje misljenje je da je to sasvim u redu zasto bi neko samo zato sto je vatrogasac ili policajac mogao iskoristavati zakon tj krsiti... Parking se placa koliko para toliko i muzike , ja uvijek uplatim 3 sata da ne moram set__ati tamo vamo ....Ovdje se zna gdje svaka kruna ide zato oni neljebovci koji nece da rade zive ko bogovi od socijalne pomoci ali i tu su im stali u kraj pa sad za socijalu rintaju po 34 sata sedmicno.... Takodje zakon za vracanje stranaca nakon odsluzene kazne, koja je ovdje preblaga...Mislim kad ves djeca ispod 15 godina imaju dosije debeo ko enciklopedija i kad ne zeli da ide pravim putem , javno na tv kaze da mu je kriminalitet jedini cilj , sto znaci unistavaju tudju imovinu, kradu s tudje grbace i ja bi ga sutirala odmah napolje pa nek krade u svojoj zemlji gdje su zatvorske kazne dozivotne ili te kamenuju....Mada im je ovdje pruzena i rehabilitacija,skolovanje preskolovanje,imaju dosta toga besplatno na racun drzave tj nas koji se borimo da zivimo ko normalan svijet .... Marina nemoj me lose shvatiti, kada sam naveo primjer vatrogasca, to je kada prekorasi brzinu i kada je hitan slucaj i ukljucene sirene, inace voze normalno, u Francuskoj takodjer trebaju se drzati brzine, hocu samo da podvucem da iako je hitan slucaj, ne gledaju da li je normalna osoba ili vatrogasac, kazna pada! Sve je to uredu sto si navela kao i za strance kriminalce, ali dosad kao u svakoj zemlji sudije su razmatrali slucejvi i po tome odredjivali kazne, sada ce to postati automatsko bez razmatranja, kada bi ti starici podigla torbica koja joj je spala,imace pravo te tuziti kradjom i isto vecer ces biti u avionu za BIH. Normalno taj zakon se ne vodi za svicarce, nego za strance, a stranac je isti onaj koji je odrastao u svicarskoj, i koji zivi tu i po trideset_ godina, svicarac neda tako lako drzavljanstvo iako si dobro integrisan. Strah ih je da u buducnost ti 25% stranaca imaju pravo glasati i promjeniti neke njihove radikalne zakone. Taj primjer o parkingu sto stavljas za tri sata, u ovom slucaju sto sam naveo, takav je sistem napravljen da moras svaki sat ici na parkmetar i ubacivati franak, a policajac se set_a po parkingu cijeli dan, i u 8 sata vremena ce ti auto obici najmanje 8 puta da provjeri jeli ti tiket ispravan, sistem je takav da moras svoj hobby napustiti da bi svaki cas ubacivao paru, ok, rado bi ubacio za cjeli dan ali nije moguce, nije im interesantno, interesantno im je kada ti jos 60KM kazne stavi na sajbi.
< Poruku je uredio edin_i_armina -- 20.12.2010 18:34:35 >