|
Porodiliste Jezero, septembar 1985. godine 3.9.2010 10:24:37
|
|
|
|
M kao Mama
|
Na jednom drugom forumu sasvim slucajno sam naletila na ovu temu, zaintrigirala me jer momak pise os smrti nekoliko beba, otvorila sam i sa zebnjom citala jer moj brat je rodjen 2.septembra 1985. godine, a rodica 10,09,1985. oboje na Jezeru, prenosim post tog momka, i nesto sa googla kada sam ukucala ovaj datum. Da li ima neko ko je rodjen u septembru 1985. ili zna nestoo ovome, bas me zaintrigiralo. Epidemija, porodilište Jezero, 1985! Postao/la J_H dana 03/09/2010 00:13 Početkom septembra 1985. desila se epidemija u kojoj je umrlo više od 10 (čini mi se) beba na porodilištu Jezero. Sve bebe su rođene na istom spratu (mislim 3.), neke su ostale tesko bolesne, nepokretne, a neke umrle. 3.9., tacno prije 25 godina na danasnji dan rodjen je i moj brat i umro je za 10 dana. Epidemija je uzrokovana nekim vakcinama cini mi se. Nikad ne mogu da ispitujem o tome mamu, a cini mi se da ona o tome zna jako malo, ili nece da prica. Ima li ovdje neko ko zna sta se tada desilo, kakve su na kraju posljedice bile po osoblje, po odgovrna lica? Pokusavao sam traziti na internetu, ali cini mi se da nigdje na forumima nije bilo price o ovome. Neko ko se sjeca, neko ko je poznavao nekoga, neko ko je izgubio bebu, brata, sestru... Neko ko je radio gore? Samo bih zelio znati vise.. Hvala unaprijed! ZBOG SMRTI 21 BEBE PRIJE DVADESET GODINA SMIJENJENO RUKOVODSTVO SARAJEVSKOG PORODILIŠTA U vrijeme političko-partijskog jednoumlja, polovinom 1985. godine, u vrijeme kada je Ginekološko-akušerska klinika “Jezero” bila jedina klinika takve vrste na Balkanu, desila se slična tragedija, kada je za svega nekoliko dana umrlo 21 novorođenče. Prva beba preminula je na Pedijatrijskoj klinici. Iste noći preminula je još jedna beba, sutradan još dvije... podignuta je uzbuna. “Uzročnik smrti bio je virus koksaki koji napada srčani mišić, a izolovala ga je Biljana Plavšić na tadašnjem Institutu za biologiju”, prisjeća se pedijatar Lutvo Hodžić, koji je te 1985. radio na drugom odjeljenju Pedijatrijske klinike. Istraga je utvrdila da se virus pojavio na Ginekološko- akušerskoj klinici kada je jedna od medicinskih sestara bebe hranila iz iste flašice. Kakva je sudbina zadesila neodgovornu sestru, ne zna se, ali tadašnje vlasti ništa nisu prepuštale slučaju. Prvi se na udaru našao tadašnju šef Klinike prof. dr. Srećko Šimić. Nije mu pomoglo ni znanje, ni stručnost, ni profesionalnost, čak ni prijateljstvo sa Raifom Dizdarevićem, koji je u to vrijeme bio savezni sekretar za vanjske poslove. Nakon smjene prof. dr. Šimića slijedila je smjena glavne sestre Mire Alić. Tadašnji Centralni komitet Saveza komunista BiH, predvođen Hamdijom Pozdercem, postavio je prinudnu upravu u Ginekološko-akušerskoj klinici na čelu sa dr. Hajrudinom Hrenovicom i dr. Zdravkom Balabanovićem, koji su Klinikom upravljali naredne dvije godine. Pored Hrenovice i Balabanovića, u Prinudnoj upravi bio je i pravnik Ante Sabljak, koji je bio zadužen da se problem, s pravnog aspekta, adekvatno riješi. Današnje “demokrate” na vlasti šute i izjavljuju sućut dok im supruge primaju plaće u Kliničkom centru. Iako navedeni primjer, sa medicinskog aspekta, možda nema veze sa onim što se desilo na Pedijatrijskoj klinici u aprilu 2007., on zorno ilustruje odnos nekadašnje i sadašnje vlasti u rješavanju problema, pa i onih u zdravstvu. (Slobodna Bosna - Broj 545 - 26.04.2007)
|
|
|