jasmin
|
Odgoj djeteta je najveca odgovornost koju covjek moze ponijeti na svojim plecima.Sve odluke koje su vezane za moje bebice bazirane su na onome sto je dobrobit mog djeteta,ono sto ce mu koristiti i zastita od stete koju suprotna odluka moze prouzrokovati.Trudim se da puno pricam s njima,nas dan se sastoji od puno price,nekada se plasim da li pretjerujem.Psiha djeteta prosto zeli jasne dokaze,a njih nalazi u nasem ponasanju.Dakle,ako ja jedno pricam,a drugo radim,ne pije vode.Sada kada su mali,ja sam ta koja i zakonski donosi odluke i snosi odgovornost za njih,tako da odluke poput skolovanja,sunecenja,vakcinacije i sl.donosimo ja i mm kao roditelji.Kako rastu,sami su znatizeljni,i sve sto pitaju,o svemu pricamo i trudim se da detaljno pojasnim zasto nesto radimo ili ne,i time se ne gubi individualizam.Valjda je i sama demokratija dokaz tome,izdavsi zakon u kojem taj individualizam dolazi do izrazaja tek sa 18 g.Kod mene to vec sada biva u nekim stvarima,ona zeli nesto odjenuti,ja joj dopustim,osim ako je vrijeme drugacije od njenog izbora,pa joj moze stetiti zdravlju.Kci je drugacija,vjerovatno jer je zensko,pa smo mi samostalnije od rodjenja.Onaj ko je zna kaze da je tvrdoglava,da je jaka licnost i da ima svoj stav (na mater),i mogu se (mozda pretjerujem) pohvaliti da je to moja zasluga,jer joj dozvoljavam da kaze sta misli,iako se to suprotstavlja mom misljenju,ali je i ucim da je zadnja nasa (mene i mm) jer smo mi ti koji smo i pred Bogom i pred ljudima odgovorni za nju.Mozda u necemu pogrijesimo,ali to je u datom trenutku ono sto mi mislimo da je ispravno.Zelim da s mojom djecom ostvarim otvoren odnos,iskren.I svejedno sto se nekada,kada budu bas individualni,necu slagati s onim sto zele i rade,zelim da u meni imaju prijatelja na kojeg ce se osloniti i s kojim ce pokusati rijesiti svoje probleme.Neka nam Bog pomogne,jer kazu da je lakse iglom bunar iskopati,nego dijete odgojiti.