Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 4.1.2012 13:31:36
sunid
IZVORNA PORUKA: balasgirl
IZVORNA PORUKA: sunid
Kako izgleda prvi pregled nakon poroda i epiziotomije?Pregleda li doktor vaginalno,ultrazvukom....? Ja planiram ici za 10tak dana,nadam se da ce mi do tada ispasti konci,pa me interesuje sta ce mi raditi,nakon svega bas mi se ne da da me neko opet dolje cacka.........................
moj prvi pregled bio je deseti dan nakon poroda, vaginalni + uz, nakon tri mjeseca, čini mi se, papa test, sve ok.
Je li bolio vaginalni pregled? Ja ima bas velik rez pa se bojim da ce boliti?
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 4.1.2012 13:32:01
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Pahuljicaa
Ja sam ispocetka, dok je krvarenje bas bilo obilno koristila Vir 80(po 2-3 kom. odjednom), a poslije sam koristila pamucne(by Naida), poslije sam bila i na dnevnom...
Mislim da mi je vrijem za dnevne:)Koje dnevne si koristila, da su mekani a da nisu parfumirani jer mislim da nije dobro na ranu stavljati nista sto ima miris/parfem u sebi,tako sam cini mi se nekad negdje cula?
Ja inace koristim Naturela i one skroz obicne iz Interexa marke Top bouget
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 4.1.2012 13:33:38
sunid
Ja sam ispocetka, dok je krvarenje bas bilo obilno koristila Vir 80(po 2-3 kom. odjednom), a poslije sam koristila pamucne(by Naida), poslije sam bila i na dnevnom...
Mislim da mi je vrijem za dnevne:)Koje dnevne si koristila, da su mekani a da nisu parfumirani jer mislim da nije dobro na ranu stavljati nista sto ima miris/parfem u sebi,tako sam cini mi se nekad negdje cula?
Ja inace koristim Naturela i one skroz obicne iz Interexa marke Top bouget
I ja inace koristim Natureline s kamilicom:),ali mi se sada cine pretanki za ovu svrhu
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 7.1.2012 12:42:54
sunid
Da li neko ima iskustva s koristenjem caja od hrastove kore na ranu? Mjesec dana poslije poroda, vecina vanjskih konaca mi je ispala (za unutrasnje nemam pojma),al mi se sad pojavilo crvenilo (krugovi) na par mjesta gdje su bili konci, nateklo je i pece. Cula sam da je najbolji caj od hrastove kore, pa bih bila zahvalna ako neko ima iskustva da se javi (da li pomaze,kako ste ga koristili.....sve:))?
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 7.1.2012 13:40:42
animagical
da se to tebi nije sta upalilo? ja sam imala 36 konaca a nijedan sav nije bio crven... probaj sa oblogama od rivanola, za caj od hrastove kore sam cula da je dobar,a kako ga oristiti, pa ispires njime umjesto vodom, ja mislim.... ja sam do ispadanja konaca koristila rivanol oblog tri puta dnevno a poslije svakog od desetak dnevnih tusiranja rane sam susila fenom i stavljala bivacin sprej. poslije ispadanja konaca super mi je bilo kantarionovo ulje, na vir naspem pa cuvam kao oblog...bas omeksava i godi...probaj!
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 7.1.2012 14:32:09
sunid
IZVORNA PORUKA: animagical
da se to tebi nije sta upalilo? ja sam imala 36 konaca a nijedan sav nije bio crven... probaj sa oblogama od rivanola, za caj od hrastove kore sam cula da je dobar,a kako ga oristiti, pa ispires njime umjesto vodom, ja mislim.... ja sam do ispadanja konaca koristila rivanol oblog tri puta dnevno a poslije svakog od desetak dnevnih tusiranja rane sam susila fenom i stavljala bivacin sprej. poslije ispadanja konaca super mi je bilo kantarionovo ulje, na vir naspem pa cuvam kao oblog...bas omeksava i godi...probaj!
I ja se bojim da mi se upalilo:(, a bas mi je fino zaraslo i krenuli ispadati konca.taman kad sam se malo opustila jer sam pomislila da prolazi i pocela sjediti iskocilo mi to crveno:( u ponedjeljak zovem dr da dogovorim pregled koristim rivanol dva puta dnevno po 10tak min drzim gazu natopljenu rivanolom pa onda skinem gazu i lezim tako gola da se osusi na zraku i prozraci.samo sam jednom koristila fen. a redovno se tusiram i odrzavam ranu.
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 13:24:23
sunid
Nakon svega sad su mi te kvrzice na vrhu bijele kao gnojne i nesto malo curi iz njih,ali manje boli?! Je li iko imao gnojne kvrzice na mjestu gdje su ispali konci?
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 13:35:14
sunid
odi na pregled, ne bi smjeli konci gnojiti ni curiti
Jutros poslala svom dr poruku al jos ni ne odgovara kada da dodjem.:( Ako mi se ne javi idem privatno,umori me ova rana jedva cekam da sve prodje da uzivam sa svojom bebicom
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 13:38:18
animagical
odi u dezuru...ne znam jesi se porodila u vojnoj ili na jezeru,ali znam u vojnoj da mozes otici poslije podne na drugi sprat, primice te ko god se potrefi, nije vazno....nemoj cekati, ako gnoji, mozes dobiti temperaturu
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 13:48:20
sunid
odi u dezuru...ne znam jesi se porodila u vojnoj ili na jezeru,ali znam u vojnoj da mozes otici poslije podne na drugi sprat, primice te ko god se potrefi, nije vazno....nemoj cekati, ako gnoji, mozes dobiti temperaturu
Porodila se na jezeru. Ali cudno je to da me ne boli niti imam temp??!!
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 14:40:02
Dalil@
Sunid, mislim da ne bi trebao biti problem ako nemas temp. Nisam upratila prije koliko si se porodila??? Uglavnom, ja sam nakon ispadanja konaca imala takve kvrzice, gnojne..I pukle su same. Doduse, stavljala sam i obloge acidi boric-a i dosta zracila ranu.. Ja sam imala hematom od poroda pa sam pretpostavila da je to zbog toga..
Mislim da ti bivacin bio najbolja opcija...i prozracivanje rane..sretno :)
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 14:44:14
sunid
IZVORNA PORUKA: Dalil@
Sunid, mislim da ne bi trebao biti problem ako nemas temp. Nisam upratila prije koliko si se porodila??? Uglavnom, ja sam nakon ispadanja konaca imala takve kvrzice, gnojne..I pukle su same. Doduse, stavljala sam i obloge acidi boric-a i dosta zracila ranu.. Ja sam imala hematom od poroda pa sam pretpostavila da je to zbog toga..
Mislim da ti bivacin bio najbolja opcija...i prozracivanje rane..sretno :)
Porodila se prije 1 mjesec. Ja sam do sada stavljala rivanol i ispirala s cajem od hrastove kore a sad kad se pojavio gnoj ne znam sta smijem stavljati a sta ne? Valjda i dalje smijem rivanol a za caj nisam sigurna pa sam prestala.I redovno zracim cak sam u zadnje vrijeme pocela susiti fenom sto mi je prije bilo mrsko............
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 15:08:25
Dalil@
Ma samo nastavi tako Mozda jos samo da ubacis bivacin sprej. Mjesec dana je puno da to ne zaraste. Moguce da su te gnojne kvrzice i posljedica unutarnjih konaca. Ja sam ih isto imala dosta (velika rana) Samo drzi higijenu. Ispiraj samo obicnom vodom, zraci i obloge po 10-ak min i proci ce...aBd. Isto je bilo i kod mene i samo proslo
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 15:42:15
sunid
IZVORNA PORUKA: Dalil@
Ma samo nastavi tako Mozda jos samo da ubacis bivacin sprej. Mjesec dana je puno da to ne zaraste. Moguce da su te gnojne kvrzice i posljedica unutarnjih konaca. Ja sam ih isto imala dosta (velika rana) Samo drzi higijenu. Ispiraj samo obicnom vodom, zraci i obloge po 10-ak min i proci ce...aBd. Isto je bilo i kod mene i samo proslo
I kod mene je velika rana,razvalili me totalno:) Hvala,smirila si me malo:)
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 15:55:26
bucko
Sunid, mislim da sam imala isto...Ja sam inače cijelo vrijeme koristila čaj od hrastove kore, ispiranje 2x dnevno, pranje bebi sapunom. Poslije poprskam Octaniseptom (u apoteci kupiš sprej). Te kvržice sam prvo mazala kantarionovim uljme za vanjsku upotrebu, a kasnije nevenovom kremom (ali onom što se kupi u RSI jer je kao najbolja). Nikakve bivacine i rivanole nisam koristila...I evo dole sve ko netaknuto, a bilo bojno polje:-)
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 9.1.2012 16:26:41
sunid
IZVORNA PORUKA: bucko
Sunid, mislim da sam imala isto...Ja sam inače cijelo vrijeme koristila čaj od hrastove kore, ispiranje 2x dnevno, pranje bebi sapunom. Poslije poprskam Octaniseptom (u apoteci kupiš sprej). Te kvržice sam prvo mazala kantarionovim uljme za vanjsku upotrebu, a kasnije nevenovom kremom (ali onom što se kupi u RSI jer je kao najbolja). Nikakve bivacine i rivanole nisam koristila...I evo dole sve ko netaknuto, a bilo bojno polje:-)
:D blago tebi pa si se sredila:) Jesi li caj od hrastove kore koristila i kad si imala te kvrzice i jesu li ti bile gnojne?
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 27.1.2012 20:41:49
sunid
ispostavilo se da je moj problem puno veci-ostalo mi posteljice u maternici!!!!Samo me bog spasio da nakon vise od 40 dana s tim u sebi nisam dobila sepsu. jucer sam to ocistila u Bosanes-u i nadam se da cu se sada konacno potpuno oporaviti
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 14.2.2012 10:29:59
Majčica
Porodila sam se prije 15 dana, ne boli me rana više, mogu čak i sjediti ali od juče osjetim neugodan miris. Pogledala sam na ogledalu i izgleda kao da se ugnojio konac. Da li moram ići doktoru ili mogu sama to dezinficirati? Zvala sam poznanicu koja je babica, ona kaže da dođem ako mogu, a inače mogu sama dezinficirati Betadinom ili Rivanolom. Meni se sad ne ostavljaju djeca a i snijeg je velik - da li moram ići ili mogu sama to odraditi?
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 14.2.2012 13:44:47
smajli80
Ja bih ti savjetovala da odeš doktoru da on to pogleda,ipak je to svježa rana i na tako osjetljivom mjestu.Malo je nezgodno ostaviti tako malu bebicu još pogotovo jer dojiš,ali pokušaj malo izdojiti mlijeka da mogu nahraniti i nazovi ljekara da te odmah primi da ne čekaš.Ili da zovneš patronažnu(plati joj) pa nek ona pogleda.Ipak ona zna malo bolje od tebe.
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 16.2.2012 17:56:27
Lavić
Majčica, i ja sam imala isti problem i isla na Jezero. Kazu da su to neki konci koji tako izgledaju jer su u fazi ispadanja. Stavljaj rivanol na sterilnu gazu i malo gurni unutra, drzi oblogu oko pola sata, tako su meni preporucili. I sto vise zraciti ranu!
RE: Poslije epiziotomije, iskustva 17.2.2012 10:49:32
Super Beba
majčice - evo i smajli80 ti je rekla - vidi ako možeš da angažuješ neku patronažnu (da joj platiš)...meni se to desilo, opasno me je boljelo, tj. zatezalo i ona mi je makazama capnula taj konac...stavi rivanol da izvuče upalu...
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.