chuci
|
zavisi sve kakva je veza bila u pitanju prije braka. mislim da ove izjave tipa sve se promijeni u braku mogu davati samo ljudi koji se nisu dovoljno poznavali prije ulaska u brak. ja sam mm izvrsno poznavala prije braka, preko 7 godina smo bili zajedno, a sada još malo pa 5 u braku. iako nismo živjeli zajedno prije braka to ne znači da ja nisam upratila kakve su njegove navike životne. Nije se on iznenadio kad je vidio da ja kaladont istiskam iz sredine tube, niti ja što on baca stvari nekad po kući, odjeću mislim. Njegove sam poznavala i ranije kao i on moje pa čak i širu rodbinu (do neke granice naravno, ne znam ni sada tamo neke lijeve rođake). Kod nas se često dešava da osim što se osobe ne poznaju dovoljno međusobno (ovo mislim na poznavanje u raznim situacijama, npr osim vani u kafiću i u kinu, da znate kakav je on/ona i u kući, na putu, na poslu, kakvi su mu prijatelji, jel brižan prema životinjama itd zavisi šta je kome bitno), ne znaju ni roditelje jedni drugima dok ne dođe do samog braka pa se tu iznenađenja dešavaju. Mislim kod nas je takva sredina da se često dešava da momak i cura izlaze, idu u kino, šetaju, ponekad izleti i to je to. Onda belaj kad mu upoznaš roditelje i vidiš kakav je on kad je s njima, da im tvoj momak koji je super mačo, ne smije ni progovoriti čak i kad nisu u pravu. Ti očekivala da ćeš mu biti prva u životu, jer kad ste bili zajedno i bila si, a vamo on kod kuće teški papučar koji samo sjedi i zove mamu da mu donese čašu vode. Mišljenja sam da se ovakve stvari trebaju i mogu vidjeti i prije braka, ali često je zaljubljenost = zasljepljenost pa sve što je negativno i ne vidiš, ili opravdavaš, pogotovo ako je upućeno nekome drugom i kontaš ne bi on meni nikad tako. Pa kad ti se desi nešto slično iznenadiš se i kažeš on se promijenio. Ne mijenjaju se ljudi tako lahko. Ako je svaku noć izlazio dok ste bili u vezi, nekad s tobom nekad bez tebe s jaranima zašto misliti da će se sada izlasci s jaranima svesti na nulu ili minimum. Ma ne znam ni što pišem nešto me ponijelo, jer sam dosada često na forumu čitala da se neko žali na ponašanje muža. Ne znam jel neko stvarno očekuje da će se druga osoba u vezi promijeniti nabolje u braku pa se iznenade kad je ponašanje ostalo isto, ili taj neko jednostavno ne upozna partnera dovoljno pa se iznenadi kad u novoj situaciji otkrije partnerovo lice koje nije dotada upoznao. Meni se u braku desila jedino promjena na bolje u smislu intimnih odnosa i provođenja noći skupa, dakle samo na bolje. Ako to već imaš ne vidim šta bi se to drugo moglo promijeniti.