|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Obicaji
21.12.2011 12:33:43   
Anoniman
evo jedan extra obicaj user posted image

zet se veze za noge kad prvi put dodje kod familije od mlade user posted image user posted image

(odgovor članu Hanady RR)
  Neposredna veza do poruke: 151
21.12.2011 12:36:50   
bananica
A na kraju, i vidimo dokle su nas kese i pokloni doveliuser posted image

e bas ovo je zalosnouser posted image sve se gleda kroz novac, kesu...ljudi su se udaljili...nemaju novac za poklona pa radije ne dodju, a meni to bas bezveze
isto tako za bacanje na kitnju, prije je to neka simbolika bila, a sada se gadjamo ciframa pa nam puno ako se na jednoj svadbi tri puta baca, a neki ce cak zbog tog razloga i odustati od odlaska na neko vjencanje

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 152
21.12.2011 12:37:15   
Rabi
IZVORNA PORUKA: bananica

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

svekrvama jer ce im djeca liciti na njih user posted image user posted image user posted image

user posted image ako je ljepša od mlade nek dijete liči na sveki, što da ne user posted image
i taj običaj sam pokupila od moje snahe u vezi sa iznošenjem djeteta
malenu je iznio moj brat
al smo običaj ukinuli, kad se rodilo drugo dijete mom bratu običaj smo izbacili

pretjera ga i tiuser posted image koja je svekrva ljepsa od snaheuser posted image user posted image

i moju je iz bolnice iznio moj brat i on je prvi unio u kucu i stavio u kreveticuser posted image

mene nista vezano za obicaje ne nervira niti poludim kad neko nesto uradi, zasto bih ludila, pa niko mi ne zeli zlo sto mi eto bebi da jaje, il je namaze secerom po celu, il donese novac na babine....meni je to sve ok i nikako mi ne smeta

Bananice, ako je tacno ovo sto kazu...da djete posle lici na onog ko ga izneseuser posted image Onda imas lijepog bratauser posted image
Danija je MasAllah

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 153
21.12.2011 12:37:35   
bananica
IZVORNA PORUKA: veeseelaa

pretjera ga i tiuser posted image koja je svekrva ljepsa od snaheuser posted image user posted image

kako misliš? pa kad je mlada bila itd To se odmah vidi, ako si mlad ne mora značiti da si lijep....il ako si star da si ružan
tako da ako je sveki ljepša nek bude na nju, ja bi pristala

ma koga briga kakva je svekrva bila kao mladauser posted image user posted image

(odgovor članu veeseelaa)
Neposredna veza do poruke: 154
21.12.2011 12:37:59   
hatepsut
Obicaji..neki me bas nasmijase...kod mene nema obicaja user posted image

Inace u i u ovoj mahali je obicaj da se djeca podignu iznad sporeta ...a nemaju svi sporet na lozenje user posted image ali to ti je ono da djete bude visoko(jer dimnjak je visok)..jaja da bude napredno..jedna stara hadzinica je moj K. dala para kad smo joj prvi put dosli kaze takav je kod njih obicaj...Inace ja ne drzim mnogo do novotarija,nego smo proucili ezan i ikamet,naravno i dovu kad smo K. nadjevali ime.
Naravno da se daruje mlada neko zlatom,neko parama a neko i oboje..samo je takodje obicaj da se "vrati" u smisli kupi poklon kad ides tom ko te darovao.I meni su stavili djecaka u krilo,a ja njemu onda dam poklon...jos kazu obicaj je stipnut djete da zaplace,ma kud cu ga jadnicka stipat i onako je sav bio preblediouser posted image
Isto kad se djete rodi,donose pare,pa tako i za sunet..s tim da je ovdje obicaj kao da se kupi nesto u kucu od para sa suneta..ja kupila pretis lonac,ostalo K. user posted image

Moj muz je imao obicaj da mi kupi paketic za Ng dok nije dosao K.sad kupi cokoladu ,a meni pravo bude krivo user posted image

Eh da,kaze moja sveki obicaj je kad osoba umre da se cuva upaljeno svjetlo u sobi gdje je osoba preselila i da se stavlja voda na prozor user posted image kaze ona ja hocu tako da meni stavljate user posted image i ja naravno popjenim kazem da to nigdje ne stoji u Kur'anu niti je to bila praksa Muhameda a.s. (bar ja nisam nigdje procitala).A ona navalila ja hocu kad umrem tako,kao dusa dolazi da pije vodu user posted image sta ima dusa...kako joj nisam mogla objasniti kazem ja njoj ok,stavit cu tvojoj dusi vode na prozor ali ostavit cu ti i papir i olovku pa kad ces vec dolaziti piti vode napisi mi i kako je tamo gdje budes user posted image

"Ti si moja ljubavna pjesma,moja prva misao.Kad me jutro probudi ti si potreba i smisao"

11.03.2002 Moja ljubav,sreca,zivot...
27.07.2012 Mali Lavic upotpunio sve praznine koje su nedostajele nasoj sretnoj porodici !

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 155
21.12.2011 12:39:17   
bananica
Bananice, ako je tacno ovo sto kazu...da djete posle lici na onog ko ga izneseuser posted image Onda imas lijepog bratauser posted image
Danija je MasAllah

hvala user posted image

(odgovor članu Rabi)
Neposredna veza do poruke: 156
21.12.2011 12:41:32   
bananica
Eh da,kaze moja sveki obicaj je kad osoba umre da se cuva upaljeno svjetlo u sobi gdje je osoba preselila i da se stavlja voda na prozor

ovako smo i mi radili sad kad je nena umrla

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 157
21.12.2011 12:43:25   
Rabi
IZVORNA PORUKA: hatepsut

,stavit cu tvojoj dusi vode na prozor ali ostavit cu ti i papir i olovku pa kad ces vec dolaziti piti vode napisi mi i kako je tamo gdje budes user posted image

user posted image user posted image user posted image

06.09.2008. Adnan
02.12.2010. Ajša

(odgovor članu hatepsut)
Neposredna veza do poruke: 158
21.12.2011 12:45:10   
*pcelica*

e bas ovo je zalosnouser posted image sve se gleda kroz novac, kesu...ljudi su se udaljili...nemaju novac za poklona pa radije ne dodju, a meni to bas bezveze
isto tako za bacanje na kitnju, prije je to neka simbolika bila, a sada se gadjamo ciframa pa nam puno ako se na jednoj svadbi tri puta baca, a neki ce cak zbog tog razloga i odustati od odlaska na neko vjencanje

Ja sam bila na jednoj svadbi gdje se bacalo na serbe i podijelili su nam koverte i na svakoj koverti je bilo ime i prezime. Cak je bilo uputstvo Zene su trebale da stave 50 a muskarci 100 eura user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 159
21.12.2011 12:45:26   
Hanady RR

Eh da,kaze moja sveki obicaj je kad osoba umre da se cuva upaljeno svjetlo u sobi gdje je osoba preselila i da se stavlja voda na prozor

i mi kad je moj deda...
rekao on on davno tako mora biti...
sad se sjetih...
mi smo vodu držali 40 dana čini mi se na porzoru njegove sobe

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 160
21.12.2011 12:46:07   
Anoniman
Kod nas se na svadbi 'bacalo' samo na kicenje.
Te pare ostaju domacinu.

Kad se svatovi vracaju, nako sto su uzeli 'mladu', djeca zagrade put i pustaju svatove nakon sto dobiju koju marku.

Kad sam ulazila u kucu moje svekrve, dala mi je Kur'an po desnu ruku, prelomila pogacu i prosla sam ispod muzeve ruke na pragu.

Cim sam usla kod Svekrve u kucu, dodali su mi dijete u krilo. Ko obicaj je da se da musko dijete, ali ja to nisam htjela...uzela sam od zaove malu i dala sam joj kovertu.

U Opcini, nakon sto smo izgovorili DA, nagazila sam ga.

Darovali su me zlatom poslije torte...svako je prilazio i davao svoj poklon.

Poslije, kad su nas obilazili nakon nekoliko dana, donosili su nam neki simbolican poklon i kovertu, svijece i sl.

Kad smo mi prvi put isli kod njih, nosili smo im malo vrijedniju kesu.

Kad su moji dolazili prvi put u posjetu kod muzevih, donosili su kesu za svaku kucu koja je bliska svekrvinim.
Tako i svekrva kad je dolazila kod mojih prvi put...

Eh to su sve obicaji koje su mi mama i svekrva nametnule, meni je sve to nigdje veze, ali eto...htjela sam ih ispostovati po pitanju toga, jer ipak je to njma ko nesto bitno.

(odgovor članu bananica)
  Neposredna veza do poruke: 161
21.12.2011 12:46:33   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

Ja sam bila na jednoj svadbi gdje se bacalo na serbe i podijelili su nam koverte i na svakoj koverti je bilo ime i prezime. Cak je bilo uputstvo Zene su trebale da stave 50 a muskarci 100 eura user posted image

user posted image user posted image user posted image

e ovo je vrh....
ovo nisma nikada čula...joj dobrog uputstva...

baš su ljudi počeli pretjerivati al fakatuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu *pcelica*)
Neposredna veza do poruke: 162
21.12.2011 12:49:30   
*pcelica*
Ma jasta hanady. ali sam ih ja zeznula Ja uvijek mladu darujem novcem ako mi nije bas bliska onda zlatom. Uvijek novac stavim lijepo u kovertu i ja i mm Na toj svadbi ja onu koveru sa mojim imenom i onu sa imenom mm stavim u torbu a one nase lijepo izvadim i dam. user posted image user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

Neposredna veza do poruke: 163
21.12.2011 12:49:53   
Blue rose RR

Ovo su garant novokomponovani mladenci izmislili da im neko pokrio troškove hebenog vjenčanja.

Fujj -  takvi ljudi bi bilo prekriženi iz mog života.

"Ja jesam siromah i samo snove imam. Pred noge tvoje polažem ih. Nježno gazi, jer gaziš po snovima mojim.“
W. B. Y

Neposredna veza do poruke: 164
21.12.2011 12:50:01   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

i mi kad je moj deda...
rekao on on davno tako mora biti...
sad se sjetih...
mi smo vodu držali 40 dana čini mi se na porzoru njegove sobe
+brasno.
Tako je kod moje nane bilo kad mi je dedo umro, a kad je kod svekrve babo umro, samo je ostavljala upaljeno svjetlo 40 dana...

Neposredna veza do poruke: 165
21.12.2011 12:51:19   
bananica
Eh to su sve obicaji koje su mi mama i svekrva nametnule, meni je sve to nigdje veze, ali eto...htjela sam ih ispostovati po pitanju toga, jer ipak je to njma ko nesto bitno

lijepo je ispostovati,ali je jos ljepse usvojiti i praktikovati u buducnosti neke od obicaja, ne mozemo sve odbaciti i biti nacija bez icegauser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 166
21.12.2011 12:53:22   
Hanady RR

Ma jasta hanady. ali sam ih ja zeznula Ja uvijek mladu darujem novcem ako mi nije bas bliska onda zlatom. Uvijek novac stavim lijepo u kovertu i ja i mm Na toj svadbi ja onu koveru sa mojim imenom i onu sa imenom mm stavim u torbu a one nase lijepo izvadim i dam. user posted image user posted image

pa da ti kažem i ja sve češće (tačnije kako sam se udala uvijek) u kovertu svaim bacanje na svadbi...
sad smo bili nedvano na jednoj i bacalo se kod mlade na kitnju i kod mladoženje na tortu , a nakon torte se darivala mlada...
Ja is uprug smo spremili 4 koverte i još po dvije ''usitno'' da nas šta ne iznenadiuser posted image
i darovali smo mladu zlatom...

dobro naše obaveze u ovoj svadbi bile su drugačije...ali svakako da je meni ko dao kovertu s aimenom i sama bih bila spremna...heblo ih upustvo...čuj molim teuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 167
21.12.2011 12:55:52   
bananica
Kad sam ulazila u kucu moje svekrve, dala mi je Kur'an po desnu ruku,

isto ovo,al sam ja prije ulaska bacala zito, i na kraju i sito bacila, onda sam vrtila dijete , cini mi se tri puta sam ga okrenula i onda u kucu, a pogacu smo mm i ja polovili, pa ko odlomi veci komad taj ce sefovatiuser posted image nista od ovoga mi nije bilo tesko uraditi,samo sam zamjerila sto mi to ranije niko nije rekao, bas sam se izgubila jer nisam znala da trebam to raditi

u opcini sam ga nagazila na nogu, ne bih se sjetila da nisu ostali poceli vristati, stani mu na noguuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 168
21.12.2011 12:57:50   
*pcelica*
Ma ne volim da mi neko nesto naredjuje. U tom momentu sam se tako osjecala ko da ja moram njih toliko darovati a nisu mi ni rod ni pomozi Bog. Ljetos sam bila na svadbi naseg dobrog prijatelja i mm bio kum. Bacalo se na kitnju serbe i plus smo oboje mladu darovali zlatom. Kad smo im prvi put isli kupila sam im simbolican poklon da imaju uspomenu od nas.

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

Neposredna veza do poruke: 169
21.12.2011 12:59:43   
bananica

Ma ne volim da mi neko nesto naredjuje. U tom momentu sam se tako osjecala ko da ja moram njih toliko darovati a nisu mi ni rod ni pomozi Bog. Ljetos sam bila na svadbi naseg dobrog prijatelja i mm bio kum. Bacalo se na kitnju serbe i plus smo oboje mladu darovali zlatom. Kad smo im prvi put isli kupila sam im simbolican poklon da imaju uspomenu od nas.

pa nisi ti trebala koverte mijenjati, vec staviti onoliko novca koliko si isplanirala od srca dati i kraj

Neposredna veza do poruke: 170
21.12.2011 12:59:51   
*pcelica*

Kad sam ulazila u kucu moje svekrve, dala mi je Kur'an po desnu ruku,

isto ovo,al sam ja prije ulaska bacala zito, i na kraju i sito bacila, onda sam vrtila dijete , cini mi se tri puta sam ga okrenula i onda u kucu, a pogacu smo mm i ja polovili, pa ko odlomi veci komad taj ce sefovatiuser posted image nista od ovoga mi nije bilo tesko uraditi,samo sam zamjerila sto mi to ranije niko nije rekao, bas sam se izgubila jer nisam znala da trebam to raditi

u opcini sam ga nagazila na nogu, ne bih se sjetila da nisu ostali poceli vristati, stani mu na noguuser posted image

A vidis ja sam cula da je vaznije ko ce koga prije umazati tortom. Cak je jedan otac savjetovao sina da se ne ofira po opstini i pusti mladu da mu stane na nogu ali da on nju umaze svadbenom tortom. Mene moj svu ulijepio user posted image user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 171
21.12.2011 13:01:10   
Hanady RR
joj meni ova tema pravo zanimljiva...
ne mogu se otrgnut smao čitamuser posted image

ja sda nisma sigurna jel spada u običaj, sl može pod to...
Kad sma bila trunda sa prvom bebom radila sma u ofisu da sma stolu mogla prići a d amoram preć preko pordužnog kabla....
jednom mi došla jedna žena u ofis...jao kad me vdijela kako idem rpeko skoči...ne , ne ...vrati se...

dobila sam objašnjenje djetetu će mis e pupčanica oko vrata zamotat...

jao ja se šokirala...reko ma pustite gluposti...kako ću sjestuser posted image

Dođem kući i sad došla mama i ja rpičam kako me žena prepala bukvalno svojom reakcijom, a moja mama na to ''''pa nije valjda d prezališ, istina je to''''
''''a reko svšta i mene jesma našla ,kome ću se požalit''''user posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 172
21.12.2011 13:02:59   
*pcelica*
I meni je mama to stalno ponavljala i da ne stojim na pragu kao dijete se zaglavi na porodu.Nisam nesto vjerovala ali me je bila pravo isprepadala user posted image

<3. 20. 07. 04
<3. 27. 12. 09
<3. 03. 11. 15

Neposredna veza do poruke: 173
21.12.2011 13:03:18   
veeseelaa
aman od kud ti žito user posted image a kud si sito bacala? što tooooo

Ajša, Ajra, Esma, Zehra

decembar....

(odgovor članu bananica)
Neposredna veza do poruke: 174
21.12.2011 13:06:55   
rose 87
hanady i kod mene je bila tako jedna starija kolegica i kod nas na poslu produznih kablova na sve strane zbog racunara i ona meni tako ne prelazi-reko nidje veze(al rodi mi se dijete sa pupcanicom oko vrata)user posted image user posted image

Mamino sunce - 26.12.2009
Mamin smjesko - 20.01.2015

Neposredna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *