jednaa
|
ja sam nasla za ima DANIN slijedece: ime Danin ne postoji niti u jednoj knjizi do koje sam ja dosla sa imenima za djecu, meni licno je to ime No.1, ali me bivsa radna kolegica malo pokolebala.. na stranici islamic names... sam nasla DANEEN u zenskim imenima, ime je arapskog porijekla i znaci Princeza (ovo je moje laicko tumacenje), obzirom da se svako ime tradicijom prilagodjava podrucju gdje se daje, pa tako ime Jasmin ( ja zivim u BiH i zbog toga pisem slovima koja se koriste kod nas zato sam napisala Jasmin a ne sa Y) koje je izvorno zensko ime, kod nas je musko, a Jasmina, Jasminka, Jasna... su izvedenice juce me nazvala i kaze nemoj dati djetetu ime Danin jer ne valja. meni to nije bilo dovoljno, trazila sam objesnjenje i ono sto mi je rekla nije mi dovoljno da bih definitivno odustala od njega.. naime, njeno objasnjenje je slijedece: jedna mama je htjela dati ime Danin svom sinu, da bi svekrva razgovarala sa "bulom" i ona joj je rekla to nije muslimansko ime... toj mami nije bilo dovoljno da ono sto "bula" kaze, tako da je sveki se potrudila i tek porodjenoj mami dovela "hodzu" da joj on kaze svoje misljenje.. on je rekao da ime ima ruzno znacenje i da ga je "tesko nositi"... bula i hodza su pod znacima navoda, jer danas kod nas svako sebi daje za pravo da sebi da titulu, pogotovo u ovom periodu poslije rata... ja sam dobila kasnije tu mamu (o.t, mali djecak sada ima oko 3 godine i zove se Faris) i pitala je da mi kaze znacenje imena, nije mi ga rekla jer ni ona sam aga ne zna, niko joj nije rekao znacenje imena... zato sam rekla malo me pokolebala, ono sto sam ja radila od tog poziva je ponovno pretrazivanje internet stranica na nasem i engl. jeziku, jer to razumijem, i ponovo sam nasla isto sto i prije poroda... ime DANIN nema nigdje, ali ima DANEEN ( cita se Daniiin ) u zenskim imenima, i znaci Princeza