1 - 10 recepti iz 10 | Stranica: | | 1 |
Bajadera > Sastojci: 25 dag šećera, 8 kašika vode, 25 dag margarina, 35 dag mljevenog keksa, 15 dag mljevenih oraha, 5 dag čokolade za glazuru, kašika kakaa, 2 kašika ruma, 1 oblatna
Uputstvo: Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade.
Vrijeme pripreme: 55 minuta
<< Sakrij recept
bajadera 2 > Sastojci: 350 gr secera, casa vode 1/2 margarina, 200 gr kokosa, 200 gr mljevenog keksa, cokolada za glazuru
Uputstvo: Vodu i secer staviti da prokljuca, skinuti sa vatre dodati margarin, keks i kokos. Sadrzaj izruciti u pleh obloze al folijom i poravnati. Preliti glazurom od rastopljene cokolade. U cokoladu je dobro staviti i kasiku ulja.
Vrijeme pripreme: 10 minuta
<< Sakrij recept
Bananko > Sastojci: 4 dag želatine u prahu,
1/2 kg šećera,
1 ekstrakt od banane,
voda.
Uputstvo: U 2 dl vode prokuhat 1/2 kg šećera i ohladit da bude mlako. U posudi izmiksaj želatinu i 1 dl vode te dodat ekstrakt i mlaku vodu s prokuhalim šećerom. Miksat 10-15 minuta. U tepsiji iskrojit tanku oblatnu i izlit kremu. Neka se stisne u hladnjaku te stavit gore glazuru od čokolade ali ne smije biti vruća da ne bi propala u kremu!
Vrijeme pripreme: 25 minuta
<< Sakrij recept
Bomboni od smokava > Sastojci: 25 dag suhih smokava
25 dag oraga
20 dag šećera
2 reda čokolade za kuhanje
sok od 1 limuna
sok od 1 naranđe
malo ruma
Uputstvo: Izmješajte dobro 25 dag mljevenih suhih smokava, 25 dag mljevenih oraha, 20 dag šečera, 2 reda izribane čokolade za kuhanje, sok od limuna i narađe i malo ruma.
Pravite kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u šećer i pustite da se prosuše na zraku.
Vrijeme pripreme: 30 minuta
<< Sakrij recept
Brza tortica od jabuka > Sastojci: 1 1/2 Stark keks od jabuka i cimeta (moze i neki drugi keks), 80gr putera, 5-6 jabuka ociscenih i izrendanih, 1 Dr. Oetker mjesavina zacina za strudlu od jabuka, secera po zelji, 1 skuhan puding od vanilije, slag krema od vanilije
Uputstvo: Puter i izmrvljen keks izmjesati pa ga (najbolje casom) utisnuti u kalup za torte. Jabuke, mjesavinu i secer izmjesati pa staviti preko keksa u kalup i peci na 180stepeni oko pola sata. Kad se ispece preko toga istresti pripremljen puding i kad se ohladi zaliti pripremljenom slag kremom za torte. Kad malo odstoji, skinuti kalup od tepsije.
Vrijeme pripreme: 60 minuta
<< Sakrij recept
Germknedle > Sastojci: * 400-500 g brašna
* 15 g kvasca
* 1/8 l mlijeka
* 1 kašika šećera
* 1/2 kašičice soli
* 2 jaja
* 50 g maslaca
Uputstvo: Od dijela brašna, kvasca, toplog mlijeka i šećera načiniti kvas (brašno prosijati u posudu u kojoj će se miješati tijesto. U sredini prosijanog brašna načiniti udubinu i u njoj razmrviti kvasac. S mlakom tekućinom i malo brašna pomiješati ga u gustu kašicu). Ostaviti na toplom mjestu da se diže ca. 20 min. Brašno i kvas pomiješati, dodati sol, ostatak mlijeka, jaja i rastopljeni maslac. Tijesto snažno mijesiti dok ne postane glatko (dok ne pušta mjehure, postane čvrsto i suho, odvaja se od stijenke posude i na nju se više ne lijepi). Ostaviti ga da se diže na toplom mjestu (ca. 20-30 minuta).
Tijesto premijesiti, podijeliti na 4 komada, raširiti na dlanu i puniti džemom od šljiva, pažljivo spojiti krajeve, spoj okrenuti prema dolje i opet ostaviti da se ca. 20 min. dižu na pobrašnjenoj dasci.
Zakuhati u velikom loncu vodu, posoliti i staviti kuhati knedle najprije 5 minuta poklopljeno, a zatim okrenuti, probušiti ih na par mjesta iglom i kuhati daljnjih 5 minuta otklopljeno. Staviti na tanjure, preliti otopljenim maslacem ili umakom od vanilije, posuti mljevenim makom i šećerom u prahu.
Vrijeme pripreme: 80 minuta
<< Sakrij recept
Kokos kolac > Sastojci: 7 jaja
7 kasika secera
200 gr kokos brasna
250 ml mlijeka
1 margarin
1 cokolada za kuhanje
2 slag kreme od van.Dolcela
Uputstvo: 1.Umutiti 7 bjelanaca sa 7 kasika secera i dodati 200gr kokos brasna.Izliti u pleh i ispeci 20min na 150 stepeni.
2.Umut 7 zumanjaka sa 7 kasika secera kad se to dobro umuti dodati 1 margarin i rastopljenu colkoladu i sve dobro umutiti dok ne postane smjesa pjenasta.
3.U posudu uliti 250ml mlijeka i 2 vrecice slag kreme od vanilije dolcela, mutiti dok ne bude cvrsto.
SLAGATI:
Koru od kokosa ,na nju smedji fil od cokolade i na kraju slag kremu po zelji ukrasiti.Staviti u zamrzivac 30min i servirati.
Tko proba ovaj kolac obozavat ce ga jer je lagan i super je .U slast
Vrijeme pripreme: 45 minuta
<< Sakrij recept
Lambada > Sastojci: 6 jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, petit keks, 1l fante od narandže, 3 pudinga od vanilije, 1 1/2 čokolada za kuhanje, 1 margarin, 1l mlijeka, gustin
Uputstvo: KORA: Umutiti 6 jaja sa 6 kašika šećera i dodati 6 kašika brašna i prašak za pecivo. To ispeći. (oko 20 minuta).Koru ohladiti.
FIL I: Staviti fantu da kuha i kad prokuha dodati 3 pudinga od vanilije sa 10 kašika šećera i kuhati dok ne postane gusto.Fil posuti po hladnoj kori, te na vruć fil poredati red petit keksa.
FIL II: U litri mlijeka kuhati 6 kašika gustina.Kad se ohladi dodati u umućenu smjesu od 1 margarina i 6 kašika šećera.
Istopiti čokoladu i posuti po drugom filu.
Odlično je!!! PRIJATNO
Vrijeme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
saher torta > Sastojci: tijesto: 8 jaja,
6 žlica šećera,
20 dkg čokolade za kuhanje,
20 dkg mljevenih oraha,
krema: 1/2 l vrhnja,
20 dkg čokolade za kuhanje
Uputstvo: Postupak: odvojeno istući žutanjke i bjelanjke. Dodati u istučene žutanjke šećer, prethodno rastopljenu čokoladu i orahe te u to lagano zamješati snijeg od bjelanjaka.
Staviti peći na 180 C jedno pola sata (provjeriti čačkalicom kad je gotovo)
Toplo tijesto ispikati čačkalicom i još toplo premazati džemom od marelice.
Na ohlađeno tijesto staviti kremu!
Postupak za kremu: pola litre tekućeg šlaga mješati na laganoj vatri zajedno sa čokoladom, sve dok se čokolada ne otopi.
Paziti da vrhnje i čokolada ne zakipe. Ne treba mutiti!!
Toplu kremu preliti po ohlađenom tijestu i dobro sve ohladiti. Krema će biti tečna, ali u frižideru će se stvrdnuti.
Vrijeme pripreme: 100 minuta
<< Sakrij recept
Sampita > Sastojci: Kora:8 zumanjaka,8 kasika secera,4 kasike brasna,1 prasak za pecivo.
ovo izmiksati i peci na laganoj temp.pola sata.
Snijeg:8 bjelanjaka umutiti prvo zasebno pa dodati 4 fildjana secera i sve jako dobro izmiksati,pa onda tek dodati agdu koju treba polako dodavati i istovtrmeno miksati.Kad agdu svu dodas onda jos mititi 10-tak minuta.
Agda:8,5 fildjana secera,2,5 vode to da malcice prokuha(nesmije ukuhavati)
Uputstvo: PS.uzeti manju dublju tepsiju i koru ispeci pa izvaditi na pleh i onda preliti snijeg od bjelanjaka preko.Lakse za rezati i sluziti.Naravno treba biti na hladnom.
Mora uspijeti,probajte necete se pokajati...recept je od moje stare majke...isproban!!!
(recept od travnicanka)
Vrijeme pripreme: 90 minuta
<< Sakrij recept
|
|