Ne bih voljela da se neka nađe uvređena ili da me pogrešno shvatite, ali ja mislim da su svi ti običaji kod nas živa glupost, jer nam nameću da se prije svečanog i sretnog čina moramo sikirati umjesto uživati.
Po meni nije loše kada se uvedu neki običaji koji će goste uveseliti i nasmijati, ali oni od kojih će nekoga boliti glava, ma dajte...
Ja sam čula da se mlada tzv. "kupuje", da se kumu sakriju cipele dok ne da onoliko novca koliko mladina familija očekuje, da ljudi naplaćuju kafu, šerbe, tortu i sve što je moguće i tako otplate svadbu, da za kumove izaberu ljude koji su imućni i rado to pokazuju, a i mladencima to dobro dođe. Ne osuđujem nikoga, ali meni se to ne dopada.
MM i ja smo za kumove odabrali naše najbolje prijatelje, jer nam je bilo najbitnije da su to ljudi na koje se uvijek u životu možemo oslonuti, kojima možemo sutra povjeriti svoju djecu i sl. A vrijeme i daljina čine svoje i naravno da se nekad ljudi udalje, ali nije mjerilo dubine nekog prijateljstva koliko se često sa njima viđamo.
Nismo dali da išta kupuju, jer nismo nikom htjeli biti opterećenje, jednostavno smo htjeli da svi budu opušteni i ne razmišljau o troškovima, jer znamo svi kakvo je vrijeme, a mi smo se "protegli koliko smo dugi" i napravili malu svadbu.
Nije bilo nikakvih naplativih običaja osim što su gosti davali na kićenje i to čak nije bilo obavezno i bilo je intimno, niko nije dizao svoju novčanicu u vis.
Bila sam prisutna na jednom vjenčanju gdje je član porodice uzeo kameru i najavio kako će njegova supruga da uruči mladencima njihov poklon, onda su uslijedili ostali gosti i sve je bilo snimljeno i ko je koliko dao i ko nije ništa dao, tako da je čitava situacija izazvala većini prisutnih neugodu.
Ja samo želim reči da sam protiv takvih okolnosti. Kumovi trebaju da budu svjedoci nečije ljubavi, a o materijalnim detaljima se trebaju dogovoriti s mladencima prema vlastitim mogućnostima i ako je mladencima stalo da baš neko bude kum iz navedenog razloga, onda neće imati materijalnih očekivanja.
PS: A kada je riječ o posipanju mlade bombonima, mene su to radili i kum i kuma kada sam izašla iz kuće, tada sam to vidjela prvi put i iznenadilo me.