Acudesa, članak je super, ali....
Svaka normalna porodica ima uspone i padove, dane sreće i dane tuge, svađa i rasprava, ali i slaganja i pomirenja. Moje je mišljenje da je mnogo važnije te svađe "normalizirati" tj. izbaciti uvrede, grube riječi, ponižavanje, a da grubosti tipa tuče i batina i ne spominjem (nedaj Bože).
Naravno da mi se dese sitne svađe i rasprave s mužem, hvala Bogu pa je tako jer da se nekad ne posvađamo posumnjala bi u ispravnost karakter jednog od nas dvoje, u tim trenutcima iznosimo argumente i lične stavove - dakle nema uvreda i gore navedenog....nadam se da će se jednog dana aBd u naše rasprave uključiti i pahuljica pa da donosimo odluke na bazi argumenata i glasa većine, a ne da prešutno svako od nas fura po svom, ne kaže šta mu smeta i onda se problemi u porodici samo gomilaju, a porodične odluke postanu odluke "jačeg" partnera
Mišljenja sam da djecu ne treba odgajati pod staklenim zvonom, na kraju krajeva život je satkan od svađa i pomirenja, a mi ih učimo kako da se nose sa životnim problemima, pa zar je to baš toliko grozno???
Onda se pitam, evo nećemo se svađati pred njom, znači nećemo se ni pomiriti pred njom, zagrliti se i poljubiti (što inače radimo kad pobjedi snaga argumenata sa bilo koje strane) kako ce ona odrasti i biti zrela osoba, kako će se naučiti braniti svoj stav i svoje mišljenje - naučit će sa TV - gdje bacaju saksije jedni na druge, vidjet će u školi - gdje izvlače pištolje za loš komentar, pročitati na internetu - gdje upotrebljavaju riječi koje bi trebale biti pod cenzurom ?
Kroz život je čeka milion različitih karaktera još toliko sukoba mišljenja (u vrtiću, u školi, na ulici, na fakultetu, u vezama, na poslu....),a šta da je učim da trpi i isprazni se kad taj neko ode van prostorije (učim je ogovaranju)...mislim da je to loša alternativa....
Dakle, ovaj moj post se odnosi na situacije gdje roditelji imaju "zdravu" raspravu (neću da je nazovem svađom), život nije bajka, roditelji nisu idealni i ne moraju se baš složiti u svemu, ne moraju biti zaljubljenici u iste stvari, voljeti istu hranu.....ali se te različitosti međusobno trebaju uvažavati, poštivati i voljeti - eh na takvim odnosima, riječima i djelima planiram odgajati svoju pahulju, Bože oprosti mi ako griješim
Eto, ničim izazvana napisah svašta, ovo je moj doprinos temi, koja je, usput rečeno super imajući u vidu rsprave posljednjih dana na našem RR