IZVORNA PORUKA: Lucina
Ne znam ko je gore napisao da se djeca opterecavaju takvim stvarima sto nije tacno. Dijete treba da usvaja sto vise moze i koliko je sposobno za to u odredjenom trenutku, jer do seste godine mozak djeteta je ko spuzva i to treba iskoristiti. ..
Svako ima drugačije poimanje igre i učenja. I to je u redu, makar za mene.
Za mene je poimanje učenja ( u ovom slučaju), usmjeravati svoje dijete da zapamti vizuelno slova, brojeve, boje, dok sa druge strane, sasvim je drugačije da dijete samo od sebe zapamti da je majkina ruža koje je pored prozora crvene boje. Da je slovo "E" u slučaju HB - naziv za tatu .... To je dječiji način igre, i ničim izazvan.
Moja kikica kaže: "Mama koja je ovo
zelena?" - pri tome misleći na: "Mama koja je ovo boja?"
Ali isto tako kaže: "Mama ova ruža je boja sobe gdje tata i ti spavate", ili ovo je boja narandže, boja limuna, boja neba ....
Ne želim da vršim bilo kakav pritisak na nju da poveže plavu boju (imenom) sa plavom bojom i pojmom neba ....
Ali sa druge strane, sama je prisvojila, da uredno zna "otkucati" sva početna slova imena svojih najbližih.
Ili da povezuje slike iz slikovnica sa stvaranim događajima u njenom svijetu ...
IZVORNA PORUKA: hanabanana
... MaryamAmina - slobodno joj kupi vodene bojice, ona je sada velika. Ako nećeš vodene imaš u OBI-ju kupiti boje koje nisu otrovne i mogu ih korisiti djeca od 2 godine. Može se crtati prstima ali se dobije i kist. Malo su skuplje, ali su odlične.
Hana je s njima bojila od drugog rodjendana.
A što se tiče vodenih bojica ... malo smo skeptični sa njima, jer već mlati četkom za farbanje kod mog tate, i svugdje više ima boje negoli na komadiću daskice.
Mislili smo joj uzeti onaj stolić sa postoljem za male slikare, koji smo vidjeli u TL-u , ali tek poslije godišnjih odmora, jer za sada ima previše "posla i obaveza" vani dok je lijepo vrijeme.
To ćemo ipak ostaviti za "kućne radinosti"