Za omogucavanje usluga interneta, analizu koriscenja oglasnih sistema i funkcionalnosti koju bez kolacica ne bi mogli osigurati. Za daljnju upotrebu sajta složite se sa kolačićima.
Mame veće djece (pretpostavljam da manji nemaju ove praznine) pitanje: da li u rasporedima vaše djece, i koji je razred u pitanju, imaju slobodni časovi unutar jednog nastavnog dana? Naime, moja kći ne ide na Vjeronauku, već na Zdrave životne stilove, i s obzirom da su zaboravili da dvije učenice imaju mimo Vjeronauke (koja je drugi čas srijedom) čas, njima su utorkom stavili 6-ti (zadnji čas) Zdrave životne stilove. To i ne bi bio toliki problem (mada je i to problem jer po novom Zakonu djeca od 4-6 razreda mogu dnevno imati samo 5 časova), da njih dvije imaju srijedom drugi čas slobodno.
06.09.2017, 14:58
Alma_27
1326
Ucenici ne mogu imati praznine u rasporedu. Ni u srednjoj skoli cak.
06.09.2017, 15:49
Blue rose RR
4361
Neki zakonski propis to definiše ili onako praksa koja se sprovodi?
06.09.2017, 16:21
Alma_27
1326
IZVORNA PORUKA: Blue rose RR
Neki zakonski propis to definiše ili onako praksa koja se sprovodi?
Zakonski propis. Sad ne znam tacno gdje pise. Pogledaj zakon o osnovnom obrazovanju, pedagoske standarde isto tako. Trazi pojam opterecenost ucenika. Mora biti negdje. Takodje, u pedagoskom zavodu bi ti trebali dati info ako ne mozes sama naci.
06.09.2017, 17:27
teacher75
5394
IZVORNA PORUKA: Alma_27
Ucenici ne mogu imati praznine u rasporedu. Ni u srednjoj skoli cak.
Da I ja potvrdim, radim u gimnaziji I ucenici ne smiju imati prazinu
07.09.2017, 10:04
Blue rose RR
4361
Odlično, i mnogo hvala na savjetima. U zakonu nema, jučer sam iščitala novi zakon i nigdje ne definiše ove slobodne (prazne) časove u toku dana, ali definiše broj sati koliko maksimalno djeca mogu imati u toku jednog nastavnog dana. Imam i Pedagoške standarde i njih ću da pregledam, ali u svakom slučaju mnogo hvaal još jednom.
07.09.2017, 13:18
Daenerys
40
Uvijek je frka oko usklađivanja rasporeda kada su u pitanju predmeti na koje djeca idu kao po kazni, jer ne idu na vjeronauk.
Moja kćerka i njenih 5 druagara i drugarica idu na Kulturu i zajednicu(KIZ).Sada su četvrti razred i druga smjena. Po resporedu imaju utorkom dva predčasa taj famozni KIZ,pa slobodan čas(dok ostali imaju vjeronauk),pa onda 4 regularna časa kao i ostali. To je 7 časova ukupno....cccc Srijedom drugari drugi čas imaju ponovo vjeronauk,a ovi bi opet trebali da lunjaju okolo
Da bi sve to bilo jos apsurdnije, prije početka nastave u ponedjeljak intonirala se himna BiH u znak obilježavanja dana ZE-DO kantona i direktorica skole se pohvalila kako su rasporedi napravljeni sa velikom pažnjom, po pedagoškim standardima ...WTF
Mi smo se odmah pobunili.Utorak su sredili.Čekamo da srede i srijedu, jer je van svake pameti da imaju slobodan čas.
07.09.2017, 13:38
Blue rose RR
4361
Znači nisam nažalost usamljen slučaj. Ja ću vjerovati da su u našem mendžamentu zaboravili ove dvije djevojčice tako da su previdjeli njihov predmet ZŽS, ali isto tako čekam i roditeljski da skrenem pažnju razrednoj koja će dalje kanalisati prema Upravi škole. Samo da podsjetim roditelje da iščitaju novi Zakon o osnovnom obrazovanju jer ima odličnih svari. Jedna od njih je da djeca 4-5-6 razreda mogu dnevno imati maksimalno 5 časova. Tako da ipak se menadžment škole malo pozabavi oko rasporeda, a ne da nabacaju pred početak škole predmete.
07.09.2017, 16:32
Alma_27
1326
U sustini, njihov je problem kako ce napraviti raspored, ali nemaju djeca sta slusati vise casova nego sto mogu i trebaju. Ako vec djeca ne mogu imati paralelno ta dava casa, obicno se raspored pravi da jedna grupa dodje na prvi cas, a druga grupa da nema taj cas, ali ostaje jedan cas kasnije u skoli ili neki drugi dan nadoknadi. U srednjim skolama to nije neobicno zbog prakticne nastave i informatike koja se izvodi u grupama, stranih jezika, vjeronauke i nekih drugih predmeta. Nije im lako to sve organizovati, ali je moguce itekako. Ali opet naglasavam, djeca ne mogu imati pauzu u rasporedu.
08.09.2017, 15:53
Visnja RR
15102
Kod nas većina djece u razredu ide na Etiku i moral....u isto vrijeme je i za nekoliko učenika katolički vjeronauk.... Obzirom da se islamski i pravoslavni nisu mogli u taj čas ubaciti jer ima malo djece , ta dječica ostaju na času Etike i morala ....a za njih je posebno organizvan čas odmah nakon nastave neki drugi dan...dakle 5. čas... nema praznine
< Poruku je uredio Visnja RR -- 8.9.2017 15:54:03 >