Ja cesto pravim ribu (obicno smrznute filete oslica, bakalara ili lososa), u foliji u rerni. Stavim dosta bijlog luka, persina, vegete natur (zacini idu po zelji), malo maslinovog ulja i u rerni pecem do pola sata. Riba bude divna (cak i meni koja nisam ljubitelj morske hrane). Pred kraj pecenja, rastvorim malo foliju da ispari suvisna tekucina.
Cesto pravim razna rizota (iliti pirjane), tako sto izdinstam malo mljevene curetine (opet kap ulja) ili nekog povrca (tikvica, blitva, spinat, ma sta god hoces), podlijem vodom, ubacim onu jednu alnatura kocku za supu (bez aditiva je), rizu (najbolja je srednje zrno), poklopim i to se iskrcka, neka salata i super.
Pilecu salatu pravim tako sto stavim zelenu salatu, paradajz, luk, nasjeckam susena pileca prsa (ili grilovane filete), malo integralnih bake rolls iskomadam, dressing napravim sama od nemasnog jogurta, light vrhnja za kuhanje, zacina, malo sirceta, senfa. Piletinu zamijenim sa tunjevinom za tuna salatu, ali onda ne ide ovaj dressing nego nacijedim limuna i zacinim. Moze i maslinovog ulja.
Cak i sarmu pravim light verziju sa mljevenom curetinom, a ako se zatrefi i komad susene curetine ubacim da dobije miris. Ne pravim nikad zaprsku, nego razmutim malo begove vispakove sa vodom i dodam pred kraj kuhanja.
Cesto pravim obroke u vrecicama za pecenje, gdje ne ide masnoca, a ubacis mesa kakvog hoces i povrca, bas bude fino.
Sto se tice deserta napravim sutliju od nemasnog mlijeka i smedjeg secera ili puding od istog. Vocnu salatu zalijem sa malo domaceg sirupa (kojeg imam, visnja recimo super okus dadne).