IZVORNA PORUKA: hanabanana
Da li neko zna, da li postoji neki pravilnik po kojem se orijentaciono uredjuje pitanje smjena u osnovnim školama?
Višnja zna o čemu pričam, mislim da sam je ubila u pojam pričom o smjenama.
Moja H., je šesti razred, doveli su nas pred svršen čin te 1.09. rekli: djeca kreću sa nastavom u 14.20. a završavaju u 18.40.
Ja sam imala prije dvije godine problem kad su u pitanju smjene. djeca do 6 razreda idu stalno u drugu smjenu, što je meni van svake pameti bilo, iz razloga da djeca ne mogu imati nikakav vid vannastavne aktivnosti, i ako imaju onda slomljena dolaze kući, pa bi trebala da rade i uče oko 20,00 sati kad se moja sprema za spavanje. A ujutro bi djeca bila osuđena da rade ili sama zadaću, ili sa nanama ili sa tetama čuvalicama (ovdje mislim prvenstveno na roditelje koji su zaposleni).
I onda je krenula moja borba sa direktoricom, koja nije htjela da čuje priču oko rotacija smjena - koji je bio moj prvobitni zahtjev iz razloga što svako dijete treba da ima isti pristup obrazovanju. Moj razred je cjelosti bio "za" rotaciju, pa je meni bilo lakše.
Helem direktorica, povodeći se činjenicom da nastavnici joj vode glavnu riječ, kojima je teško da ostaju u drugoj smjeni, neki od njih i rade po dva posla (nešto oko fonda sati), u drugim školama, nije htjela da uzme ni u razmatranje našu sugestiju, i vadila se na činjenicu kako imamo mnogo đaka, a manjak učionica.
Slala sam dopise i drugim školama da vidim kako je to kod njih uređeno, pa sam čak i od jednog direktora dobila program koji sam generiše po unaprije dzadatima parametrima, raspored časova.
Helem, pošto me nije shvatala ozbiljno sastavila sam joj pismo, od prilike na tri stranice, sa prilogom peticije roditelja, pozivajući se na sve moguće zakone, povelje, dekleracije...i na kraju dobili smo prvu smjenu.
Mada da je bilo sluha kod većine roditelja (sa ovim sam išla i na Vijeće roditelja), možda bih i uspjela, sa još nekoliko majki iz drugih razreda, koje su se borile kao lavovi u svojim razredima, ali kod nas je problem druge vrste, pa to nije išlo kako je zamišljeno prvenstveno.