Jao grozneeeeee ste
Shalim se...
Hanady, jako mi je žao zbog tvog iskustva. Čovjek bude doveden u situaciju "ili - ili". Jako je mnogo sličnih priča iz BiH, baš sam se svega naslušala kad sam radila intervjue sa ispitanicama. Kao što kaže
dana3 ni u Švedskoj stvari ne funkcionišu kako treba po tom pitanju, mada su u Europi najnapredniji kada su u pitanju prava žena na radnom mjestu.
Evo, baš je ovih dana bio PitchWise festival u Sarajevu, kojeg je organizovala Fondacija CURE. Mislim da se danas festival završio. I baš jutros slušam predstavnicu iz Fondacije na TV-u. Oni se trude svim silama kako bi se društvo upoznalo sa tim problemom, ali to nije dovoljno. Prvo, krše se fundamentalna ljudska prava na jednakost. Drugo, postavljanjem nekorektnih pitanja na intervjuima za posao nehumano se zadire u privatnost pojedinca. Pošto radim u obrazovanju, istraživanje na ovu temu sam prihvatila kao svoju osobnu misiju - da što više ljudi upoznam sa tim problemom i da se probudimo i nađemo neka rješenja zajednički.
Jako puno mojih sagovornica na intervjuima su mi rekle da su se odlučile za pokretanje vlastitog biznisa na vlastito ime pa makar to bile kućne radinosti. Navele su ogroman broj razloga od kojih bi izdvojila samo neke: veća neovisnost - kako intelektualna tako i finansijska, fleksibilnost radnog vremena (prvenstveno zbog porodica), kreiranje bolje radne atmosfere, i sl. One su definitivno pokazale inicijativu i nevjerovatna je njihova karizma, kreativnost i vizija, ali problem je u tome što državni organi nemaju sluha kada su u pitanju poticaji za žensko preduzetništvo. U tom domenu se treba više poduzeti.