dijete prirode
|
Pozdrav svima! Već godinama nemam probleme sa sinusima. Posljednja afera je okončana extra strenght Sudafed Sinus Relief Gel Capsules. Popila sam možda par komada kada su sline počele izlaziti u tako nenormalnim količinama, to je trajalo dva dana, zabezeknula sam se "gdje sve to stalo", i otada više nikad. Da li su navedene kapsule bile presudne ne znam, ali možete pokušati. Kupljene su u Americi, a možda se mogu naći u američkom px-u na butmiru. Inače, sada je tačno godinu dana da nisam bila prehlađena. Za sve je krivo pranje nosa ili "neti" - ajurvedski recept za održavanje higijene nosa (ajurveđani vole sve da operu :). To u praksi izgleda ovako - kihnem dvaput, ili osjetim ono peckanje u nosu ili stezanje u grlu koje obično nagovještava početak prehlade, i već se bacam na "pranje". U činiju za salatu naspem tople vode, umiješam pola kašike soli, zagnjurim nos i usta tako da mi voda dođe do očiju, odnosno toliko da je nos potpuno potopljen i da nigdje ne može proći vazduh. tako zagnjurena napravim grlom pokret kao da vučem sok na slamku, nekakav suvi "cug" nazovimo, čime se voda povuče u nos. Isprva je teško savladati strah od pečenja vode u nosu, ali je bol od kojeg strahujemo posljedica mješavine vode i vazduha na sluznici nosa (fora oko sila osmoze), dok sama voda u nosu zapravo ne boli, čak prija. Čak i ako vam iz prvog pokušaja ne uspije, to vode to uđe u nos će isprati sluzokožu, razbarušiti sitne dlačice u nosu koje filtriraju nečistoće, isprati usisane baje, a nakon toga će vam osjećaj u nosu biti kao poslije šetnje po planinskom vazduhu. Ako vam pak uspije pobijediti grč i uvući vodu do samog korijena nosa, ona će se spustiti niz grlo u usta, čime ste napravili jedan "krug" i praktično oprali ulaz u respiratorni sistem. Uradite to par puta, uvuci, pljuni, uvuci, pljuni, uvuci, pljuni - i infekcija neće imati priliku da se spusti na grlo, dušnik ili pluća. Tradicionalno se za ovo koristi tzv. "neti pot", mali čajnik "za u nozrdvu", glava se nagne na stranu, i voda sipa u jednu nozdrvu, a nakon što dođe do korijena nosa gdje se nozdrve spajaju, izlazi na drugu. na taj način nikad ne pređe granicu nosa i ne spusti se u grlo i usta. Vidjela sam da AQUA MARIS sada nudi tu posudicu uz svoj maštoviti proizvod - vodu posoljenu morskom solju. Planirala sam kupiti taj čajnik, ali nema potrebe, volim isprati i grlo i usta. Ovo vam preporučujem jer ne samo da više ne patim od sinusa, već me zaobilazi i obična prehlada, a sve praktično za dž i bez štetnih posljedica karakterističnih za vještačke lijekove. Na temi o jastucima sam postavila post o vuni, ljudi su često alergični na nešto u jastuku (vrstu punjenja, grinje, prašinu), pa i tome treba razmisliti. Nadam se da će vam nešto od ovoga biti od koristi!
|