Nirvana81
|
Ja sam pohranila matične ćelije u Vita34 i zaista je sve dobro prošlo, bila sam jako zadovoljna. Obzirom na priču oko zaraženosti uzoraka i prijatelje koji su sačuvali u Cryo Save-u, poslala sam im upit i postavila nekoliko pitanja da vidim šta mi oni o tome mogu reći... Ispod ću kopirati njihov odgovor, pa možda i vama pomogne. Poštovana gđo Nejra, Prije svega, nadamo se da ste nam Vi i mala Uma dobro i zdravo? Na Vašu preporuku, javila nam se porodica Omeragić i već su preuzeli svoj set. Naravno da smo upoznati sa cjelokupnom problematikom i u poslednje vrijeme dobijamo mnoštvo upita od porodica koje su pohranile matične ćelije u Cryo Saveu, predpostavljamo da su i Vaši prijatelji jedna od tih porodica. Mi zaista ne želimo da dajemo bilo kakve odgovore i komentare na ove upite jer smatramo da to nije naš problem. Same procedure se u mogome razlikuju, od procesuiranja i pripreme uzorka za krioprezervaciju pa do metode skladištenja što ste i mogli ćuti prilikom našeg razgovora. Mi zahtjevamo medicinsku anamnezu - porodičnu historiju prije i nakon poroda, dok oni to nemaju, naš set ima dva čipa za mjerenje temperature u transportu, a njihov nema niti jedan, mi zahtjevamo testiranje majke prije poroda i slanje majčine krvi radi analiza na dodatne testove dok oni ne. Prema njihovim navodima naša banka koristi zaostalu tehnologiju skladištenja matičnih ćelija, a oni su po broju sačuvanih uzoraka duplo veći od Vite 34 ali zato imaju duplo manje uspješno korištenih uzoraka u lijećenju što dovoljno govori o razlikama u kvalitetu. Na kraju Vita 34 je bila izbor mnogih kraljevskih porodica što je potvrda najviših standarda kada je u pitanju krioprezervacija. Pokušati ću da Vam odgovorim na Vaše pitanje vezano za mikrobiološke testove. Činjenica je da se dolaskom Vite 34 na naše tržište, ljekari u porodilištima prvi put susreću sa problemom kontaminiranih uzoraka odnosno uzorcima koji u sebi sadrže određene bakterije. Naša statistika govori da smo mi u prošloj godini na 180 dobijenih rezultata uzoraka krvi iz pupkovine imali 31 zabilježen slučaj kontaminacije što iznosi cca 17 % ili svaki šesti uzeti uzorak. Ono što je statistički nemoguće jeste da u porodilištima širom Bosne i Hercegovine nije zabilježen niti jedan slučaj kontaminacije iz dotične banke, te da ljekari koji su uzimali uzorke nisu nikada dobili obavještenje o tome da li je uzorak kontaminiran ili ne. Na stranici Cryo Savea mozete vidjeti o kojem broju uzoraka iz BiH je riječ, preko 4000 porodica je sačuvalo matične ćelije u toj banci. Prosjek kontaminacije u bankama širom svijeta se kreće izmedju 4-5% uzoraka sa određenim bakterijama. Kontaminacija je nekada neizbježna obzirom da sam čin prirodnog poroda nije sterilan i ukoliko medicinsko osoblje na porodu adekvatno ne steriliše pupčanik prije uboda igle i uzimanja uzorka, vrlo lako se mogu prenijeti bakterije koje naseljavaju porođajni trakt majke ili neka bakterija vanjskog porijekla ( posljednji naš slucaj kontaminacije je bio zaražen MRSA-om ). Vita 34 je najveća njemačka banka matičnih ćelija, te je prema strogom njemačkom zakonu dužna poštovati najrigoroznije standarde. Svaki uzorak, osim testiranja na broj matičnih ćelija, vitalnost kako TNC, tako i CD34+ ćelija, se analizira na viruse i bakterije. Činjenica je da se virus može izolovati iz uzorka (sifilis, hepatits B,C...), ali bakterija se ne može izdvojiti a da pri tome matične ćelije ostanu vitalne. Do sada smo imali različite slučajeve vaginalnih bakterija, bakterija iz debelog crijeva, pa čak i vanjske bakterije. Ono što je najvažnije jeste da u tom slučaju dobijete antibiogram sa objašnjenjem bakterije, te njene senzitivnosti na različite antibiotike. Obzirom da postojanje bakterije može utjecati na samu primjenu uzorka, odnosno da postoji vjerovatnoća da se takav uzorak ne može koristiti za transplataciju i lijećenje, roditelji u tom slučaju donose odluku o daljem skladištenju. Nekolicina porodica kojima je uzorak bio kontaminiran se odlučilo na čuvanje bez obzira na postojanje bakterije i u tom slucaju Vita 34 izdaje certifikat kao dokaz o čuvanju matičnih ćelija. Znači izdavanje certifikata od strane bilo koje banke je samo potvrda o skladištenju ćelija. Predlažemo Vam da se Vaši prijatelji direktno obrate centrali Cryo Savea i traže dokaze o uredno urađenim mikrobiološkim testovima. Oni će ih vjerovatno prebaciti na lokalnog partnera u ovom slucaju kompaniju Family Plus iz Banja Luke gdje će neko od njihovih direktora poslati opširan email u kojem neće dobiti konkretan odgovor. Stoga savjetujemo da Vaši prijatelji insistiraju na komunikaciji direktno sa centralom Cryo Savea jer na kraju sa njima su i potpisali ugovor, a ne sa lokalnim partnerom. Nadamo se da smo Vama i Vašim prijateljima pomogli u objašnjenju i nedoumicama koje ste imali. Ukoliko budete imali još nekih pitanja, budite slobodni da nam se obratite. Lijep pozdrav za Vas i Umu
|