milomoje
|
Za pusenje u trudnoci svi znamo da je stetno, a isto tako oni koji puse znaju koliko je tesko prestati pusiti... i zato osude zadnje vrste onima koji pokusavaju prestati u trudnoci ili prije/poslije nje nije za podrzati 100% jer takva ima kontra efekat u 98% slucajeva, tim zenama je potrebna podrska u smanjivanju i prestanku, a ima milion nacina kako pomoci i podrzat, a da ne bude "lincovaana" osudama i da se osjeca kao zadnje smece... ja sam bila strastveni pusac i dugo cekala na svoju bebu... kada sam saznala da sam trudna, zelljela sam svim srcem i dusom prestati, ali cigarete suu ovisnost i to je dokazano isto kao sto je i dokazano da su stetne na ljude, a pogotovo na plod... razne krize sam prolazila jer pitanje volje i karaktera nije uvijek presudno upravo zbog ove ovisnosti... konacno nakon prestanka svadja sa muzem i muzevom familijom i raznih osuda sam prestala u petom mjesecu, nakon smanjivanja cigareta ii muzeve podrske umjesto osude, cak je i on prestao... da sve se moze kad se hoce, ali i istrajnosti treba u tome... Naime, ja cu sada malo OT, ali evo mi ne pusimo u kuci niti smo ikada, muz je poceo opet pusiti i pusi na balkonu, poslije svake cigarete, umiva se,mijenja majcu, pere zube i tek onda pridje djetetu, to je tortura ali boli me briga...dijete mi je najvaznije, ali idemo za par dana u Sarajevo... dole je sva moja familija i ja se brinem kako svima zabraniti da ne puse u prisustvu dijeteta, lahko mi je u mom stanu, ali kada odemo kod roditelja, sestre,brata svi oni puse, cak ima i malo dijete kod brata, ali oni oboje puse... kako izbjeci to u tudjoj kuci... pomozite... ostra biti i svadjati se ja nisam sposobna, jer ih nisam vidjela godinu dana i sve sam ih puno pozelila,oni cak ni moju bebu jos nisu vidjeli... ja se samo nadam da ce imati osjecaja za sve... Sorry za OT i dug post