Lejla Ka
|
IZVORNA PORUKA: tajcika ne znam da li je moguce da beba bude nervozna na dojci i da odbija da doji,moja bebara je nazalost bila u intenzivnoj njezi i naucila je na flasicu mada sam ja nastojala da je dojim i tako smo kombinovali ishranu,sada kako je vec malo veci (2 mj.) mislila sam da ce biti lakse da doji,imat ce snage da povuce mlijeko a on sada odbija i nece nikako,primjetim da se proizvodnja mlijeka smanjila,al da li je moguce da se dojenje opet uspostavi,poveca proizvodnja ili nazalost moramo skroz preci na Humanu,znam da je njemu lakse kad ide iz flasice bez velike muke... Moguće se vratiti na isključivo dojenje i prestati koristiti adaptiranu formulu. Potrebna je želja i strpljenje, a ja ti mogu ponuditi podršku i savjet kako. Neke bebe uspješno kombinuju ishranu flašicom i dojenjem, ali i u takvim slučajevima, koji nisu česti, a jako su malobrojni u ranom periodu bebinog života, tehnika sisanja nije potpuno pravilna. Flašica zahtjeva jednu, a dojka sasvim drugu tehniku. Beba će ići linijom manjeg otpora prema flašici. Potpuno uspostavljena laktacija (kad se uspostavi proizvodnja mlijeka upravo onolika koliko zdravoj bebi treba za uredan napredak) nastupa negdje oko 3. mjeseca po porodu. Vi ste dakle još u kritičnom razdoblju. Tajcika, ako zaista imaš želju i vidiš smisao truda da se beba vrati potpuno na dojku, reci pa da krenemo u proceduru. Nemoj da te ton mog posta uplaši, nije to sad neki katastrofalno veliki problem ni teškoća, samo će sigurno zahtjevati strpljenja, truda i neće ići brzo.