|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Dojenje i tablete
24.9.2011 23:49:56   
de_de
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: de_de

Koliko se vremena nakon popijenog leksaurina ne smije dojiti. Hvala

Ovo molim te, prodiskutuj sa nekim ljekarom, najbolje pedijatrom čim budeš u mogućnosti.

Ma nisam popila. Ali treba mi nesto za smirenje, jednokratno samo.

Evo nasla sam:

Trudnice ga mogu uzimati kad je to neophodno, i to samo ako je korist veća od rizika za plod.

Bromazepam prelazi u majčino mlijeko pa majke tijekom liječenja ne smiju dojiti.

A da li ima neki prirodni lijek za "smirenje", a da ga mogu uzimati dojilje.

< Poruku je uredio de_de -- 24.9.2011 23:51:19 >

Keno mamino zlato
22.11.2009.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 201
3.10.2011 11:15:47   
Super Beba
Pokušavam naći negdje temu vezanu za dojenje i anesteziju, al mi nešto ne ide, pa ću pitanje postaviti ovdje ako nije OT. Naime, trebam danas kod zubara i primiću lokalnu. Koliko sam upoznata, ona ne bi trebala biti smetnja dojenju (znam da žene nakon CR - anestezije doje bez problema), ali me je stomatolog malo zbunio sa informacijom da se anestezija oslobađa u mlijeku nakon 6 do 8 sati, te da ne bih trebala tada dojit malog, tj. da se izdojim i to mlijeko bacim user posted image Pa sam sad malo zbunjena....

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu de_de)
Neposredna veza do poruke: 202
3.10.2011 17:45:46   
Lejla Ka
Stomatolozi ne uče apsolutno ništa o dojenju kao fiziološkom procesu, ali uče da dojiljama sugerišu pauziranje dojenja da bi se ogradili od posljedica. Znam zato što nam je jedna mlada stomatologinja to potvrdila iz prve ruke. Lokalna anestezija nema negativnog uticaja na bebu, slobodno doji.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 203
3.10.2011 18:12:32   
tekja
IZVORNA PORUKA: de_de
A da li ima neki prirodni lijek za "smirenje", a da ga mogu uzimati dojilje.

Ima....caj od kamilice...user posted image ...

Jul 20th

...just because it burns
doesn't mean you're gonna die
you gotta get up and try try try!

(odgovor članu de_de)
Neposredna veza do poruke: 204
3.10.2011 23:54:22   
Super Beba

Stomatolozi ne uče apsolutno ništa o dojenju kao fiziološkom procesu, ali uče da dojiljama sugerišu pauziranje dojenja da bi se ogradili od posljedica. Znam zato što nam je jedna mlada stomatologinja to potvrdila iz prve ruke. Lokalna anestezija nema negativnog uticaja na bebu, slobodno doji.

Hvala na infu. Ja sam malog podojila, pa šta bude :))) Možda odspava noć u komadu user posted image

Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego 7 dana u bijedi.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 205
4.10.2011 0:50:01   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: Super Beba

Hvala na infu. Ja sam malog podojila, pa šta bude :))) Možda odspava noć u komadu user posted image

user posted image ne nadaj se user posted image

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Super Beba)
Neposredna veza do poruke: 206
30.10.2011 22:52:16   
Arina
pozdrav svim mamama.....
Moj bebac ce ako bog da u januaru ....ali me unaprijed inetersuje jedno....pijem 1/3 tablete Aminol od 50mg...znaci nekih 16 mg......kad se porodim planiram dojiti...ali ne znam smijem li s tom tabletom....iako je min. doza opet kontamuser posted image ....vidim ima i nekih zamjena....da li neko pije ovo i doji....nagdje kazu da se smije negdje da se zamjeni .....napominjem da mi je dato to za aritmiju...koja je jako mala ....2%.....neki kardiolozi i ne daju nista za tako mal procenat...ali eto ovaj moj je dao....nemam nikakvih problema niti sam imala ni prije ...samo mi je to dato na konto suma na srcu....i pretraga sa holterom....kontala sam ionako otici po tom pitanju svakako do dok. ali eto intersuje me da li ima neko slicnu situaciju.....

Hvala unaprijed ....pusica malenim bebicamauser posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 207
30.10.2011 23:03:54   
Lejla Ka
Arina, jedino ispravno što možeš uraditi je otići svom kardiologu koji te prati i s nim dogovoriti dalje korake. Reci ljekaru da namjeravša dojiti bebu i da te dalje posavjetuje šta sa terapijom. Niko od laika ti ne može dati valjan savjet koji bi bio dobar za tvoj specifičan slučaj.
Ni na jednom lijeku ne piše da je apsolutno dozvoljen u trudnoći i dojenju jer niko ne može provesti relevantne studije na tako osjetljivoj populaciji. Međutim, dosadašnja iskustva su pokazala koji lijekovi su povoljniji za upotrebu u trudnoći i dojenju.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 208
31.10.2011 9:59:42   
Arina
Hvala Lejla...ma znam ja sve to...ali sam kontala da vec neko nema da je imao situaciju bar slicnu...pa eto da znam kako je i kod drugih....ipak se ja volim naoruzati i primjerima sa vise strana....ne samo doktor ....nasla sam na netu da ima zamjena koja ne ideu mlijeko....sto mi je bas bilo drago....user posted image

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 209
13.4.2012 21:38:36   
teacher75
drugarici mi se ukocio vrat i uzasno je boli a doji pa pita smije li ista uzeti user posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 210
13.4.2012 21:47:56   
Hanady RR
ja sma dojila i radi porblema s akičmom sam dobijala inekcije voltarena i vosaurina...
naravni prije istih sam se posavjetovala sa ljekarom, više njih, farmaceutom.više njih i pedijatrom....

nije bilo efekta koji su škodili bebi...

no mislim da u slučaju tvoje prijateljice najbolje da s eposavjetuje sa farmaceutom u apoteci ili već ujuto ljekarom

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 211
4.6.2012 0:28:55   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: marsija

Pozdrav svima,

da li je neko imao iskustva sa MRSA-om na dojki i ako jeste koji ste antibiotik pile i da li ste paralelno dojile? Kod mene je sljedeci slucaj:
- prvorotka
- beba 17 dana
- na brisu ispod areole dijagnosticirana MRSA par dana po izlasku iz bolnice (1cm apsces)
- nemam temperaturu
- terapija 2x2 bactrim-a 10 dana, uz prestanak dojenja i izmlazanje pumpicom
- rađena incizija i drenaža apscesa desne dojke (rez 1cm)
- beba jede hipp 1 combiotic, desi se da obilno povrati (ponekad)
- beba je suer ocijenjaena po izlasku iz bolnice, trenutno nema nikakvih problema, ni na koži, a ni sa stolicom.

Raspitivala sam se u vezi dojenja u slučaju kada se pije Bactrim, otprilike pola pola su savjeti, jedni kazu da nastavim da dojim dok pijem terepiju. Jedni kazu da ne dojim, ovi što su za dojenje (privatni pedijatri, mlađi doktori) navodno govore to je po najnovijim istrazivanjima dozvoljeno, jedna drugarica je dojila i imala MRS-u pila je Xiclav. Ovi što su protiv su uglavnom pedijatri sa GAK-a doktorice sa infektivne, itd. itd. Na internetu sam pronašla da se može dojiti uz Bactrim ako je beba starija od dva mjeseca (spominje se brain damage za mlađe). Ne znam šta da radim, zao mi da beba ne doji pravo mlijeko, peglancija sa zakuhavanjem hrane, grijenjem, hlađenjem itd, a i beba mi se nekako čudno ponaša nakon ove tranzicije, nema više onaj čisti plač, i dalje zna baš da plače glasno kao prije ali sad i pomalo "ječi", i izgleda mi "komirano" kad joj se prispi, sad za sad idem sa HIPP1 combiotic.

Znači pitanje, imate li info o tome da li se smije ili ne smije dojiti u ovoj situaciji i kakve su eventualne konsekvence.

Da li je još neko imao iskustva sa MRSA-om i da se eventualno nadoveže na temu, o tome kakva su iskustva, šta raditi, šta ne raditi itd. koliko traje itd itd. Koga i gdje preporučujete itd itd.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 212
20.8.2012 22:10:34   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: diyanna

Drage moje,

trenutno imam upalu mjehura (pecka me dok piskimuser posted image ) a imam bebu od dva mjeseca i 8 dana pa me zanima koji antibiotik se smije piti dok se doji ili da izdajam pa bacam mlijeko (ali koliko dugo da to radim nakon terapije)

sklona sam upalama oduvijek i uvijek sam ih lijecila bactrimom ...ali sta sad da radim...znam da ce svako reci da odem doktoru ali ja znam da je to upala i znam da ce mi propisati antibiotik ali mi treba neki provjereni koji smijem piti jer svom doktoru bas i ne vjerujem ( mala sredina, doktor mlad bez iskustva=

hvala

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu najjda)
Neposredna veza do poruke: 213
20.8.2012 22:16:32   
vjestica
jedini savjet koji ovdje možeš dobiti jest upravo to da ideš ljekaru
i šta ako je mlad druser posted image
uradiš urinokulturu sa antibiogramom, dobiješ , ako je već prava upala u pitanju, spisak sa antibioticima na koje je senzitivna bakterija i onda ti doktor kaže koji od tih antibiotika smiješ piti dok dojiš

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 214
22.8.2012 16:42:49   
diyanna
bila sam kod doktora i propisao mi je tablete cefalexin i rekao da se mogu piti dok dojim ali kada sam procitala upute koje dodju u tabletama tu pise da se ne piju za vrijeme dojenja user posted image

sta da radim?

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 215
22.8.2012 16:57:14   
Teddy Bear
diyanna ja sam ih pila dok sam dojila bebu, imala sam upalu zdrijela, i nije bilo nikakvih problema, pa ne bi ti dr propisao da ne smijes user posted image

(odgovor članu diyanna)
Neposredna veza do poruke: 216
22.8.2012 21:51:22   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: diyanna

bila sam kod doktora i propisao mi je tablete cefalexin i rekao da se mogu piti dok dojim ali kada sam procitala upute koje dodju u tabletama tu pise da se ne piju za vrijeme dojenja user posted image

sta da radim?

Slušaj ljekara. Na svakom lijeku se ograđuju od dojenja i trudnoće. Nećeš naći ni jedan antibiotik na kojem piše da je dozvoljen u trudnoći i dojenju.

Pogledaj ovdje: http://www.breastfeedingnetwork.org.uk/pdfs/Antibiotics_and_Breastfeeding_March_2009.pdf
Na njihovoj listi je Cefaleksin u skladu sa dojenjem.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu diyanna)
Neposredna veza do poruke: 217
24.8.2012 13:25:42   
Pantera.
Plsss heeellp user posted image user posted image user posted image daleko sam od grada na god. odmoru a simptomi su:

- bolno grlo dok gutam (ne kasljem)
- temp do 37.8
- malaksalost
- bol u misicima
- u usima neki cudan osjecaj (kad da cujem mmmmmm)
- povremeno grcevi u stomaku crijevima tacnije

sve ostalo radi normalno bez proljeva i sl.

bebu dojim intenzivno a samo sam sinoc popila paracetamol i to onaj za djecu sirup!! od najblizeg grada Zvornika sam nekih 20 Km mada ne bih da raznosim dalje bakcile. Od juce me ovo drzi!!!Ovo me samo obara!! Cekam sve vase savjete i preporuke!!

user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Pantera. -- 24.8.2012 13:27:51 >

Arhitekti svoje greške pokrivaju mramorom, liječnici zemljom, a žene dekolteom...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 218
24.8.2012 14:24:33   
Lejla Ka
Jedna supena kašika žalfije se prelije sa 250ml ključale vode i ostavi da stoji 20min. Onda procjediš, posoliš sa jednom kafenom kašikom soli (najbolje morske) i ispiraš grlo. Što češće to bolje, i dobro je da nakon tog ispiranja pustiš bar 1h da djeluje bez da nešto piješ ili jedeš. Proplis nakapaš u kašiku i polako "naliješ" što bliže grlu i polako progutaš. Piješ dosta čaja sa medom i limunom. Predpostavljam da nemaš tableta C vitamina, ali ako imaš ne bi bilo loše da izmeš 1g dnevno (to su dvije tablete od 500mg).

Vjerovatno je viroza. Nemoj skidati temperaturu dok ne pređe 38. I ona je dobra da sprži neprijatelja.

Ako potraje duže od 3-4 dana bez ikakvog poboljšanja furaj ljekaru.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008

(odgovor članu Pantera.)
Neposredna veza do poruke: 219
24.8.2012 14:58:33   
Pantera.
thx lejla evo sam zvala moju dr opće prakse kaze da nema potrebe ici dr da ce ovo proci samo...vjerovatno klima ili hladna vodaisamo da pijem paracetamolilisobact ako imam user posted image user posted image user posted image najgora mi je ova nemoc sto ne mogu da se igram s djecom evosad se trenutnosamo preznojavam a temp je 37...

Arhitekti svoje greške pokrivaju mramorom, liječnici zemljom, a žene dekolteom...

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 220
21.10.2012 18:53:54   
ljubičica 28
Hitno mi treba mišljenje ili savjet...

Zbog krvarenja koje se nikako ne zaustavlja, propisan mi je ampicillin 4x500 mg i ergometrin 3x1!
Malenom je 18 i po mjeseci i još uvijek doji (ujutro i navečer). Ima li neko iskustva sa ovakvom terapijom i dojenjem user posted image

Još nijednu nisam popila, planirala sam večeras poslije podoja user posted image

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

asthenozoospermia, produženi ciklusi

01.04.2011. mamino proljetno sunce

(odgovor članu Pantera.)
Neposredna veza do poruke: 221
21.10.2012 19:10:32   
minja_
Ergometrin koliko se sjecam dosta zena pije nakon poroda, tako da je dojenje uz njega moguce. Ampicilin takođe spada u grupu lijekova uz koje je moguce dojiti bez rizika po dojenče.

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 222
21.10.2012 23:00:11   
ljubičica 28
minja_, hvala ti što si se javila user posted image
Mene ergometrin i brine više nego ampicillin jer na njegovom uputstvu piše da ga dojilje ne smiju koristiti user posted image ...

Ja sam ga planirala piti u 12, 8 i 16 h a dojim navečer oko 21 h i ujutro oko 7 -8 h. Nadam se da će biti sve ok i da će se ovo krvarenje zaustaviti što prije user posted image

Gospodaru moj,
ne dopusti da me zavara uspjeh, niti poraz baci u očaj. Podsjećaj me stalno da je neuspjeh iskušenje koje prethodi uspjehu...

(odgovor članu minja_)
Neposredna veza do poruke: 223
21.10.2012 23:03:56   
milenium
ljubičice i ja sam pila ergometrin dok sam dojila.mislim da sam pisala o tome na ovoj temi.ili nekoj drugoj,ne sijećam se.

(odgovor članu ljubičica 28)
Neposredna veza do poruke: 224
21.10.2012 23:18:01   
ljubičica 28
milenium, nisam naletjela na tvoj post o ergometrinu a sve sam iščitala. Znači, ipak se smije. Hvala ti na ovom odgovoru user posted image

Gospodaru moj,

(odgovor članu milenium)
Neposredna veza do poruke: 225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *