Alhemicarka -> RE: Kada curici probušiti uši? (29.8.2012 8:41:17)
|
IZVORNA PORUKA: Vinetu Da se vratimo ušima... Nažalost, mi imamo loše iskustvo. Malenoj sam nedavno probušila uši. Tad je imala 3 god. i 3 mj. Odvela sam je u zlataru na čaršiji, dezinfikovali su joj oba uha i stavili sterilne naušnice. Dali su mi upute kako da mažem i vrtim naušnice. Sve je bilo ok... 21. dan sam primijetila da joj se rupica na desnom uhu zacrvenila. Otišli smo u apoteku i tamo dobili savjet šta i kako dalje (rivanol i hidrociklin krema). Ni nakon 7 dana stvari se nisu popravile... zapravo bilo je sve gore, ranica na uhu je počela lučiti gnoj. Tog sedmog dana, baš kad sam odlučila odvesti je doktoru, primijetila sam da se infekcija uha proširila na područje ispod desnog pazuha. DA, imala je ranicu istog izgleda kao i ova na uhu i bila je veličine zrna graha. Također, i rupica na drugom uhu je počela crvenjeti. Zaista sam se prepala. Doktor joj je propisao antibiotik, sprej i kremu... Muke su se nastavile iako su rane zacjelivale. Malena je imala toliki strah od tog mazanja i prskanja... čim bi vidjela da joj prilazim sa kremom, bježala bi panično. Nije pomagalo ni tretiranje rana tokom sna, jer bi se trzala i plakala. Muž i ja smo, jednom, bili prisiljeni oboriti je na pod[sm=smiley19.gif] i dok se ona panično ritala izvadili smo joj naušnice. Tada su muke prestale. Ranice su veoma brzo zacijelile, a i rupice su već zarasle. Malena i sada ima strah od naušnica. Kad vidi da ja sebi stavljam naušnice, tugaljivo mi kaže kako ona ne želi naušnice. Odlučila sam ne maltretirati je više sa njima. Kad odraste, kad/ako bude sama htjela, neka ponovo buši uši. I ja imam loše iskustvo. Probušili su mi uši i nakon nekoliko dana mama je primjetila da jedne naušnice nema, i hajde ništa, kao izgubila je. Onda se to počelo crveniti i resica bubriti. Na kraju su ustanovili da mi je naušnica urasla u uho (i to u oba), i završila sam na operacionom stolu. Poslije toga nikad više nisam probušila, a i moja mama je skinula naušnice iz solidarnosti. Zbog ovog iskustva mi je nelogična paralela sa sunećenjem dječaka. Sunet ima medicinski temelj, dok ovo bušenje ušiju nema, a evo, kod mene i nemoguća misija. Moj muž je isto pokušao probušiti i također mu se upalilo i nije nosio (srećom, meni je grozno vidjeti muškarca sa naušnicom, da ih je imao vjerovatno ga ne bi ni pogledala [sm=jezicek.gif] ) i sad me hvata panika šta kad sutra moja curica izrazi želju da probuši uši. [sm=smiley13.gif]
|
|
|
|