Sinusi na posteljici (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porod

Poruka

Dzeniiss -> Sinusi na posteljici (17.5.2011 14:20:00)

Pozdrav svima!
Molim vas da mi neko objasni sta su sinusi na posteljici. U 16. sam nedelji trudnoce, bila sam na ultrazvuku i doktor je rekao da je beba zdrava, prilicno nemirna i zivahna, spol nije mogao sigurno da utvrdi ali je primjetio sinuse na posteljici za koje kaze da su zanemarljivi i da ne trebam brinuti. Ovo mi je druga trudnoca. Sa prvom nisam imala nikakvih problema kao ni sa ovom, jedino sto sam u ovoj trdudnoci imala na pocetku malo jace mucnine i par puta povracanje. Ne osjecam nikakve tegobe, prilicno sam brza i okretna, radim sve i ponasam se kao da nisam trudna jedino sto me sada malo zabrinjavaju ti sinusi. Sta im je uzrok pojave, mogu li uticati na bebu i dalju trudnocu?????????

samedi -> RE: Sinusi na posteljici (17.5.2011 21:41:08)

IZVORNA PORUKA: Dzeniiss

Pozdrav svima!
Molim vas da mi neko objasni sta su sinusi na posteljici. U 16. sam nedelji trudnoce, bila sam na ultrazvuku i doktor je rekao da je beba zdrava, prilicno nemirna i zivahna, spol nije mogao sigurno da utvrdi ali je primjetio sinuse na posteljici za koje kaze da su zanemarljivi i da ne trebam brinuti. Ovo mi je druga trudnoca. Sa prvom nisam imala nikakvih problema kao ni sa ovom, jedino sto sam u ovoj trdudnoci imala na pocetku malo jace mucnine i par puta povracanje. Ne osjecam nikakve tegobe, prilicno sam brza i okretna, radim sve i ponasam se kao da nisam trudna jedino sto me sada malo zabrinjavaju ti sinusi. Sta im je uzrok pojave, mogu li uticati na bebu i dalju trudnocu?????????

Dzeniss,nazalost ne znam nista o tome,samo da podignem temu.

Anoniman -> RE: Sinusi na posteljici (17.5.2011 21:44:27)

IZVORNA PORUKA: samedi

IZVORNA PORUKA: Dzeniiss

Pozdrav svima!

Dzeniss,nazalost ne znam nista o tome,samo da podignem temu.

potpisujem samedi moju. Nadam se da ce ti neko reci sta to znaci [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Sretno

Lulu_08 -> RE: Sinusi na posteljici (17.5.2011 21:44:39)

I ja sam za podizanje teme, hajde iskusne zenice i mame, da li znate nesto o ovome? Ja iskreno nisam nikada cula pa me bas interesuje sta je u pitanju?

Adana -> RE: Sinusi na posteljici (21.5.2011 18:54:00)

Proguglah i ovo mi je izbacilo, mislim da je sa RR.hr (ne znam da li je rijec o onome sto te zanima ali eto...):

' Dok se tračci trofoblasta pričvršćuju na maternicu, u te tračke urastaju kapilare iz žilnog sistema zametka. Istovremeno se između površine endometrija maternice i tračaka trofoblasta razvijaju krvni sinusi (proširenja krvnih žila) u koje dolazi krv majke. Da bi se zametak mogao ugnijezditi u sluznicu maternice, tijekom diobe se na jajašcu počinju stvarati mikroskopski male prstaste izbočine - tzv. korionske resice koje urastaju u sluznicu maternice. Stanice trofoblasta stvaraju postepeno sve više nastavaka koji postaju resice posteljice i u koje urastaju kapilare iz zametka. Tako sinusi koji sadrže majčinu krv okružuju resice koje sadrže krv fetusa. Na strani posteljice najbližoj bebi razvija se pupčana vrpca. Krv djeteta kroz pupčanu vrpcu teče kroz dvije umbilikalne arterije u kapilare resica, a odatle kroz umbilikalnu venu natrag u fetus. Ukupna površina resica kroz koje se vrši izmjena tvari posve zrele posteljica je velika i iznosi nekoliko kvadratnih metara. Minimalni razmak između majčine i fetalne krvi između kojih je placentarna membrana je oko 3,5 mikrometara, zapravo, ne dolazi do direktnog pretakanja krvi između majke i zametka. '

Adana -> RE: Sinusi na posteljici (21.5.2011 18:58:21)

I ovo nadjoh, stranica je ako sam zapamtila mef.hr:

' Jajna stanica doputuje u šupljinu maternice obično za 3 do 4 dana nakon oplodnje. Tijekom putovanja prehranjuje se obilnim sekretom jajovoda a kasnije endometrija. Stalnim dijeljenjm stvori se grozd od oko 100 stanica (morula), a u sredini nastaje šupljina ( blastocista).
Za sljedećih 1 do 3 dana blastocista se ugnjezdi u endometriju. U tom procesu sudjeluju stanice trofoblasta koje se razviju na površini blastociste. One razgrade endometrij i ukopaju se u njega.
Naglim bujanjem stanica trofoblasta i endometrija (decidualne stanice) razvija se posteljica i različite plodne ovojnice. Približno 16. dan nakon oplodnje kroz resice posteljice počinje teći krv iz embrija. Istodobno nastaju oko trofoblasta krvni sinusi kroz koje teče majčina krv. Embrio je vezan s posteljicom pupčanom vrpcom u kojoj su dvije arterije i jedna vena. '

Ako se kod tebe radi o ovim sinusima onda nema razloga za brigu... mislim... :)

Adana -> RE: Sinusi na posteljici (21.5.2011 19:01:55)

I OVDJE se spominju neki sinusi, desna kolona, pod brojem 1. ...

Dzeniiss -> RE: Sinusi na posteljici (16.6.2011 19:02:15)

Zelim da se zahvalim svima koji si pokusali pomoci i odvojili vrjeme za moju temu....Ja vec duze vrjeme nisam na netu al samo da javim da je sve ok. Danas sam bila na kontroli i doktor kaze da nemam razloga za brigu. Posteljica je cista i ,,sinusi,, su se povukli...Hvala jos jednom svima i drago mi je sto postoji ovakav nacin da se ljudi mogu informisati i pomoci jedni drugima :)))) Pozz

Stranica: [1]