Gigana -> RE: nena, nana ili majka? (28.11.2008 15:30:13)
|
IZVORNA PORUKA: MaryamAmina RR Kikica mamu mm zove nana, dok moju mamu zove majka (s obzirom da je ona izrazila želju, kako je postala nena/nana/majka pod mlade dane).[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] A što se tiče pitanja zašto "majka"...hmmm....? Vjerujem da je to izraz koji krasi govornu baštinu našeg područja, još jedan biser u nizu koji ima lijepo značenje, i ne vidim razlog zašto bi se nipodaštavao, ili izbacio iz upotrebe, meni se strahovito sviđa. S druge strane ja lično, ne poistovjećujem naziv mama i majka (kada se tiče ovog konkretnog slučaja), jer razlika između majke (mame) i majke (nane/nene) je u dugom naglašenom - a, odnosno u samom izgovoru. Sve u svemu svako ima pravo izboru, npr. svoju svekrvu zovem majka (ono što se u datoj temi smatra kao nana/nena), a nikako je ne mogu zvati mamom. Potpisujem u potpunosti. Ja sam maminu mamu rahmetli zvala MAJKA, a tako i dan danas zovem tatinu majku i meni je to nekako puno nježnije od "nana", valjda zato što smo navikli na to. Sva unučad u familiji (a ima nas poprilično) smo maminu mamu uvijek zvali majkom. Moj sin će moju mamu zvati isto tako i meni je to sasvim logičan slijed stvari. Ja tu ne vidim ništa loše. Majka jeste jedna, ali je većina nas zove "mama", barem se ja nikad nisam obraćala svojoj majci sa "majko", nego "mama", "mamice", itd.
|
|
|
|