mamaMi
|
s prehranom ja sam samo pazila na to u kom se uzrastu sta uvodi - po preporuci ljekara. sad - to je bilo poodavno, ali se sjecam da se med uvodio poprilicno kasno, kao oko godine starosti, bjelance oko 9tog mjeseca, zumance od 13og mjeseca, a tad i suhomesnati proizvodi. I ja sam pocela raditi nakon godinu, Laracroft, cuvala ga je teta, i sjecam se da sam se sekirala oko njegove ishrane, jer mi je izgledalo da nedovoljno jede cvrstu hranu. Ispostavilo se da je to bio privid - dojenje se nastavilo bez problema - isla sam kuci da ga dojim, ili sam izdajala mlijeko. Sad, ja ni danas nemam tako precizno odredjen jelovnik kao neke mame (svaka cast!), ali ono sto je on jeo je vecinom bilo voce i povrce sirovo, kuhano povrce i slicno. Kasnije je dosla i pasta (tvrdje kuhana) i to jako voli da jede, kuhano meso... Ja mu nisam pasirala hranu, nego ostavljala komadice, pa je volio da sam jede prsticima, odusevljava se i danas grasku. Ja ga ne tjeram da jede - dam mu sto imam, i ako jede, jede, ako ne, ponudim mu par opcija na odluku. Smatram da je bolje ne mjesati puno ukusa i dati stomacicu vremena da se navikne na razlicite vrste hrane, pa svom sinu sam davala jednu vrstu namirnice po obroku, a onda je uzina u stvari drugi dio rucka, i sl. Nisam davala cokolade i slatkise. trudila sam se praviti hranu, sokove, ali kad sam radila i kad nije imao ko drugi, snalazili smo se. sad me nervira prehrana u vrticu (dorucak slatki griz, uzine su cokoladni biskviti, daju im kikiriki da grickaju...)
|