magnolija*
|
moram ispricati svoju pricu o "ginekolozima u mostaru", iako mi je jako tesko, al da se ne ponovi nekom drugom .... moja doktorica u prvoj trudnoci i prije nje, na redovnim pregledima je bila alma v. humackic, okivala sam je u zvijezde, preporucivala svima i ovde na forumu i familiji i prijateljicama i radnim kolegicama, svima. u mojoj drugoj trudnoci, od pocetka je sve nekako bilo "skakljivo", ima hematoma, nema hematoma, krvaruckanje bez nekog pretjeranog objasnjenja, do obilnog krvarenja u 11. sedmici, kad sam hospitalizirana i bila u bolnici "zbog hematoma, na mirovanju i cuvanju trudnoce". primio me i pregledao dr. Suko, koji je posumnjao na nesto sto sam ja morala cuti u razgovoru njega i sestara, umjesto da meni kao pacijentu i osobi koje se to tice kaze na sta sumnja. kad sam konacno izvukla od njega sta misli, s njegovom dijagnozom (molarna trudnoca) se nije slagala moja doktorica, te mi je rekla da ga je "napala i rekla mu da ne moze tako sa pacijentom, da me nije trebao plasiti" itd itd. ono u sta je dr. Suko sumnjao je zaista rijetka dijagnoza i rijetko se desava trudnicama, a nije ni malo bezazleno za trudnicu, bolest se siri, moze preci u kancer, moze se prosiriti na matericu, pluca itd itd, trudnoca se mora odmah prekinuti radi malformacija ploda i svasta nesto, a prvenstveno radi buduceg zdravlja trudnice, sto meni, naravno niko nije rekao. nalazi b-hcg su takodje ukazivali na to, a dr. Suko je ipak govorio da su mozda vrijednosti visoke zbog takve bazdarenosti aparata u laboratoriji itd. mislim da je ta njegova nedoumica bila zbog stava dr. alme, koja se apsolutno nije slagala s njim. alma je u svemu ovome samo vidjela "obicni hematom". a za cijelo vrijeme ja sam i pored progresivne terapije i dalje konstantno krvarila. pored njih su me pregledali i dr. Saric, koji takodje nije prepoznao molu, kao ni dr. Redzic. svi su sa nekim podrugivanjem prilazili tome kad bih ja rekla na sta sumnja dr. Suko. i naravno i oni nisu nista vidjeli, nego hematom. zbog svega toga, tri ista misljenja i dijagnoze "vrsnih doktora" su me i ostavili u tom ubjedjenju. jedino sam zbog nekog straha za plod trazila da uradim amniocentezu. sve ovo se razvuklo na mjesec i po dana lezanja i cuvanja trudnoce radi hematoma. tokom amniocenteze, izvadjena plodna voda mi je bila totalno tamno smedja sto me je natjeralo da potrazim jos necije misljenje. odem kod dr. tanovica, koji mi odmah uoci molu, preporuci mi da me u bolnici konzilijarno pregledaju, te mi je dr. knezevic, nakon pregleda takodje, po svom misljenju potvrdio molu. njihov savjet je bio da se uradi PH analiza tkiva posteljce, te u potvrdnom slucaju hitno ciscenje. analiza je potvrdila da je molarna trudnoca, tako da sam se morala ocistiti u 19. sedmici trudnoce molarna trudnoca je specificna, plod obicno ne prezivi vise od 11. sedmica, a najdalje 180 dana. eto kakvi strucnjaci rade, ko nam radi o glavama i nasem zdravlju i zdravlju nasih beba. ne mozete ni zamisliti moju agoniju i strah za cijelo vrijeme trudnoce, te patnju kroz sta sam sve morala proci radi ljudi koji nemaju pojma o svom poslu. alma, saric i redzic su se pokazali katastrofa, jedino je dr. suko nesto uocio, ali nije ostao dosljedan u svom stavu. on se, takodje, ipak na kraju "zastitio" u otpusnom pismu, nakon sto sam mu rekla da sam trazila druga misljenja, gdje je naveo sumnju na molu (a o tome nema ni traga u istoriji bolesti) i kako sam napustila bolnicu bez konsultacija sa dr. o daljem toku trudnoce, a mjesec i po su me mrcvarili bespotrebno, a da niko nije ni spomenuo da li je moguce nastaviti trudnocu. u svemu ovome, namjmanje krivim dr. Suku, Alma me odmah nakon sto sam primljena u bolnicu totalno razocarala. nju apsolutno nije briga za svoje pacijente, taj dan je dolazila u bolnicu, znala je da sam primljena, vidjela sam je iz sobe, a nije mi svratila u sobu da pita kako sam i je li sve ok s bebom. za kojeg ce mi vraga doktor kojem idem privatno godinama, ako mi nece pomoci u kriticnim trenucima, ako mi se uopste nece javiti na tel. u ovakim situacijama? toliko sam ogorcena i ljuta, a najvise od svega tuzna zbog toga kako je sve na kraju zavrsilo. nije mi bilo lako ovo sad napisati jer je sve jos frisko, izgubila sam bebu na najgori moguci nacin. sve se moglo puno prije i bar malo bezbolnije rijesiti svaka cast i hvala dr. tanovicu i dr. knezevicu na strucnosti i svakoj pomoci. jako pozitivno me se u svoj mojoj muci dojmio i dr. adzic, covjek ima zivaca da odgovori na sva postavljena pitanja i jako je pristupacan. eto, to je bilo u najkracim mogucim crtama sta mi se desilo. nadam se da se nikom nece ponoviti moje iskustvo. ni nakakav nacin ne mogu opisati svoju bol i tugu i psihicki oziljak koji se nikad nece izbrisati...