senka 81
|
Moj prvi sin je kao beba uvijek mrzio spavanje, i kao mala beba, nije puno spavao Sjecam se da je agonija trajala sve dok nije napunio 8 mjeseci, kada smo i ja i mm bili iscrpljeni do te mjere, da smo odlucili tome stati u kraj. Otisla sam na savjetovanje kod svog pedijatra, gdje sam mu objasnila problem. Znaci malac se budio po 8-10 puta u toku noci, bilo da je htio da jede ili da se ljulja. On mi je objasnio da dijetetu koje lijepo napreduje, vec sa 6 mjeseci treba izbaciti nocni obrok, i da se djeca poslije ovog perioda bude samo iz navike, a ne iz potrebe. s druge strane, vecina djece se ne zna sama uspavati nakon sto se probudi u noci (i i se svi budimo u toku noci, ali znamo nastaviti spavanje, sto sa pojedinom djecom nije slucaj, pogotovo sa djecom koja se uspavljuju, bilo da ih ljuljamo, ili da zaspu dok sisaju ili doje bocicu.) Mi smo naseg malca uglavnom ljuljali. I tad nam je pedijatar dao prijedlog kako da dijete naucimo da spava. Znaci, dijete se nahrani presvuce i stavi u krevetac, Dijete pocne da place, ali ga ne uzimamo i ne vadimo iz kreveta. nakon minutu udjemo u sobu, malo ga utjesimo, i opet izadjemo. udjemo ponovo za 2 min, pa za 3, 5,,7,10,12,15 i onda svako 15 min ulazimo dok dijete ne zaspi. Ova metoda je jako stresna za roditelje, pogotovo ako dijete puno place, ali je veoma efektna. Mi smo zaista bili peumorni oboje od hronicnog nepsavanja, tako da smo hB istrajali. Sve u svemu, nakon 3. dana, beba je pocela da spava cijelu noc, bez cucle, flasice, sike...) Bitno je samo da se dijete stavlja u krevetic svaki dan u isto vrijeme. isto vrijedi i za dnevno spavanje. Sad imam opet bebu, i poucena prethodnim iskustvom, ne trcim odmah da ga uzmem kad se rasplace, nego ga pustim par minuta da vidim da li se sam moze smiriti, i tek onda ja stupam u akciju :-) i evo sad mu je mjesec i po, jos nikad ga nisam uspavala ljuljanjem, nego ga nahranim, stavim u krevetic i on se malo promeškolji i zaspi sam.. Uglavnom mi roditelji iz bojazni pravimo greske , ja prva, jer cim dijete pocne da place, mi trcimo da ga uzmemo i utjesimo. svaki roditelj zna napraviti razliku izmedju placa kad dijete nesto boli (grcevi, glad) i kad cvili jer ne moze da zaspi. Eto nadam se da sam vam malo pomogla. p.s. pokusajte naci u knjizarama/internetu knjigu :" svako dijete moze nauciti spavati", super je, meni je pomogla..