malecka60
|
IZVORNA PORUKA: Ivona IZVORNA PORUKA: malecka60 I kakve su one trudnice i buduce mame? Apsolutno se slazem sa svim sto si napisala. Ali...,recenica koju sam citirala je jedina koja mi je zasmetala. Naime,ja sam se nasla u situaciji suprotnoj od tvoje.Ja sam bila u ulozi te sretne trudnice,koja je imala jako dobru prijateljicu,a koja je nazalost prosla kroz isto kao i ti. Suosjecala sam s njom kada je mislila da ne moze zatrudniti,radovala sam se s njom kada je zatrudnila,plakala sam s njom kada je izgubila svoje djetesce...Dusa mi place i dan danas. Eh,onda sam ja zatrudnila.Niko na svijetu nije bio sretniji.Imala sam potrebu da to podijelim sa svima...,ali njoj mi je bilo jako tesko to reci. Neko vrijeme sam krila...,ali sam shvatila da ce prije ili kasnije saznati i pomislila sam da je bolje da joj ja kazem,nego neko drugi. Par mjeseci poslije,kada bismo se druzile,ja sam pricala o bilo cemu,samo da ne bih pricala o svojoj trudnoci,jer sam znala kako bi se ona osjecala...Itekako sam imala potrebu da pricam,ali nisam.Potiskivala sam svoju srecu. Odgovarala sam samo na njena pitanja vezana za moju trudnocu,a za koja sam znala da su postavljena cisto iz kurtoazije...Ali,razumjela sam... Ne mogu dusu grijesiti...Mozda sam nekada nesto i prokomentarisala,mozda sam nesto i pitala,ali totalno nesvjesno i nimalo zlonamjerno. Nakon nekog vremena,osjetila sam da me izbjegava i iako mi je bilo tesko,povukla sam se...,jer nisam zeljela da je moje prisustvo vrijedja i podsjeca na tragediju kroz koju je prosla. Nase prijateljstvo se ugasilo zbog nepredvidivih zivotnih puteva.Tesko je bilo njoj...Tesko je bilo meni... Malecka,bila si trudna i sada si trudna.Vrlo dobro znas kakvi osjecaji te mogu preplaviti u sekundi da jednostavno ne znas sta pricas i sta radis...Jesi li ikada pomislila da je to u pitanju,a ne zloba ili nerazumijevanje? Zasto ih osudjivati tako i reci:"I kakve su one trudnice i buduce mame?"? Mozda sam ja svoju prijateljicu i povrijedila...Mozda sam je povrijedila rijecima,a mozda samo zato sto sam uopste bila trudna...Jesam li zato sada losa mama svojoj bebi? Zelim ti sve najljepse i da se sto lakse porodis i svoj dragi smotuljak,ziv i zdrav, doneses svojo kuci! Pozdrav! Sa razlogom ti je bilo to tesko podijeliti sa njom. Znaj da se to prijateljstvo nije zbog toga zavrsilo (garantujem). Kao sto si rekla, zivotni putevi su vam se razisli. Sama si rekla, a i ja, da hormoni i osjecaji nose svoje, pa da treba, ponavljam, imati razumjevanja. Samo rijeci mogu povrijediti covjeka. A izbjegavanje je bilo obostrano. Koliko je ona kriva, toliko si i ti kriva. Ono sto sam pozeljela sebi, to sam pozeljela tebi, svu srecu svijeta, prije svega zdravlje tebi i tvojoj Seleni. I ti to vrlo dobro znas, iako se to prijateljstvo pocelo gasiti, nazalost. Ali nikad se ne zna, mozda nam se, opet, ukrste zivotni putevi.
|