Idina mama -> RE: Nase zdravstvo (1.2.2012 22:30:33)
|
Sin mog rodjaka se razbolio. Vodene ospice. Trajalo to malo duze i primjete da nesto nije u redu. Tesko disao i sve mu losije. Ljekari upute dijete u bolnicu. Zive u Visokom. Pripadaju Zenici. Dva puta su isli u bolnicu u Zenicu. Oba puta ih sefica klinike za djecu vracala kuci. Kazala da je dijete za kucno lijecenje. Djetetu sve losije. Trecu put u hitnoj u Visokom, doktor se hvata za glavu i ne zna sta da radi. Kaze roditeljima da odu u Sarajevo i da probaju da ga prime. Pojave se oni u sred noci na Kosevu. Mali jedva dise. Sve mu losije. Na Kosevu kazu da ih ne mogu primiti, jer zenicki zavod za zdravstvo ne placa. Sreca, pa se moj rodjak nije dvoumio da potpise da ce platiti sve troskove. Smiluju se da dijete prime. I samo sto ga primise odmah na aparate na odjeljenju za intenzivnu njegu. Upala pluca i sepsa! Sepsa! A minutu prije toga nisu ga htjeli primiti. Mali je bio u kriticnom stanju. Dva dana su se borili da prezivi. Jos je u bolnici. Sada vec dvije sedmice. Ljuta sam. Osjecam se bespomocno. Ljuta sam na sve bosnjacke, srpske i hrvatske zavode za zdravstvo. A neka, neka mi imamo "nas" kanton i "nas" zavod za zdravsvo i "nasu" bolnicu i "naseg" ministra. A kako treba biti. Tako da svi ljudi imaju zdravstveno osiguranje. I da idu u dom zdravlja, privatniku ili u bolnicu gdje god zele. Pravilo mora biti da kucni ljekar upucuje specikalisti ili u bolnicu, ali kojem specijalisi i u koju bolnicu treba biti nas izbor. Domovi zdravlja i bolnice placenu su po ucinku. Koliko pacijenata, toliko para. Ko ne zna raditi, prima mito, sestre koje su mrzovoljne i lijene, bolnice koje imaju prljave i smrdljive zahode, svi oni ce ostati bez pacijenata = bez para = bez posla. Zdravsveni zavodi ustedjeli puno para, jer ne placaju neradnike, ne odrzavaju stare, neuslovne bolnice. Pacijenti sretni, jer imaju izbor ici tamo gdje su ljekari strucni, sestre ljubazne, zgrade uslovne. I najvaznije: dijete ne ostaje samo u bolnici. Jedan od roditelja ima krevet i hranu placen od zdravstvenog osiguranja. Drugom roditelju ulaz neogranicen. Svima ostalim zabranjen (necemo praviti sijela u bolnici). Zasto? Zato sto je tako djetetu bolje. Dokazano brze ozdravi uz njegu roditelja. Dobro i zavodu za zdravstvenom zavodu: roditelj se brine o djetetu i puno je jeftinije platiti krevet i hranu za roditelja nego sestru da to isto radi, pa jos nerado, mrzovoljno i lose. Dobro i sestrama. Mogu se stvarno baviti zdravstvenim poslom oslobojdene presvalcenja, pranja i hranjena djeteta. Ah, moj narode, sto trpis ovaj sistem? Nije mi jasno...
|
|
|
|