Anushka -> RE: Braxton Hicksove kontrakacije (13.3.2009 18:53:17)
|
Ja sam se doduse porodila ali bi da podijelim i svoje iskustvo, mozda vam pomogne,sa ulaskom u 8.mjesec ukoce me ledja - stara ishijalgija ali bez kontrakcija, sa ulaskom u 9.mjesec pocele su mi te bezbolne kontrakcije prvo par puta dnevno a poslije par puta u sat vremena, nepravilnog trajanja i razmaka, ali nije mi bilo ni neugodno ni bolno. Sa tim ulaskom u 9ti radila i CTG gdje je zabiljezena i jedna blaga kontrakcija ali sve bilo OK. Na UZ vec bili znaci starosti posteljice i rekli mi da je OK i da se odmah porodim. Poslije tog pregleda beba je naglo prestala biti onoliko aktivna i to je bio alarm, ispostavilo se da je patio od tih kontrakcija, da je posteljica skoro prestala funkcionisati, Poslije 7 dana opet ctg i opet kontrakcije bezbolne bebi malo uspori srce ali kazu opet OK, i tu noc pocnu tzv lazni trudovi koji mi nisu dali spavati, pa sam i ja malo sjedila, malo hodala, malo cucala, itd citavu noc, cekajuci da postanu ritmicne. Taj dan sam imala i nekog posla honorarnog, i vec bila narucena popodne za pregled tako da sam puno hodala po gradu, radila (sjedeci razgovarala vise od dva sata, pa malo malo na bok se okrenem i ispusem bol) i cekala ugovoreni termin pregleda jer je noc prije sve bilo OK. I popodne odem na pregled kad kaze ginekolog pocelo je, pocela se otvarati, i beba se spustila, i kaze idi opet CTG u bolnici ako bude OK do sutra ces se poroditi bez obzira sto nisu ritmicne kontrakcije. I opet prosetam 2 kilometra do taksija i do bolnice, ne nadjem dezurnog dr odmah pa popijem kafu sa mm opet sa kontrakcijama, te kontrakcije su bile cak manje bolne nego neke menstrualne od prije. I kad me pregledao dr kaze otvorena vec 4 cm i ostajem u bolnici da se porodim tu noc ali kad je vidio ctg na kojem sam opet imala par kontrakcija (em lezim em me stegli kajsevima, em me sestra napala da cu morati platiti pregled ako se ne porodim tu noc) kaze moramo odmah carski. I tako i bi. sat ipo poslije vec sam bila porodjena. (MM se sokirao jer je otisao po stvari sa kafe, i na pola puta zovem ga da pozuri da ce me uspavat za koji minut!) Beba je cak pustila mekonij iako je bilo daleeeko od termina. Ako je beba naglo smanjila pokrete meni su rekli da je to znak da nesto nije OK, dobro ne moze bas puno se okretati ali moze udarati isl pa cesce provjeravajte UZ i CTG ako se umiri. I i ja sam se iznenadila da su te "nako" bolne kontrakcije zapravo trudovi jer kao sto reko imala sam bolnije menstruacije. A do odlaska na sto vec sam bila 6 cm otvorena. u svakom slucaju sretno svim buducim mamama.
|
|
|
|