maminka -> Namirnice bogate željezom (24.7.2008 14:37:31)
|
Evo drage moje, odlucih da podijelim s vama ono sto sam pronasla o namirnicama bogatim zeljezom. Ako znate za jos koje namirnice, podijelite ih s nama Dob: Potrebna količina mg/dan Namirnica: Količina (g) Pistacio 14 Indijski oraščić (pržen) 32 Cjelovita leća 57 Slanutak (kuhan) 95 Integralni kruh 74 Sjemenke sezama ili tahini 19 Crna melasa 22 Marelica (sušena) 59 Špinat (kuhan) 125 Sadržaj željeza po tipičnom jediničnom serviranju: školjke kamenice, 100 g, kuhane na pari 22 mg pileća jetrica, pečena, 100g 8,5 mg tofu, 1/3 šalice 6,7 sjemenke bundeve, 1/4 šalice, pržene 8,5 mg teleća jetrica, pečena, 100g 6,3 mg školjke kamenice, sirove 100g 5,4 mg pistacije, 1,2 šalice 4,4 mg pečena govedina, odrezak, 100g 3,5 mg piletina, bijelo meso, 100g, kuhano 2,2 mg mljevena teletina, 100 g, pečena 2,2 mg janjetina, pečena, 100g 2,2 mg gorka čokolada, 33g 1,8 mg grožđice, 1,4 šalice 1,75 mg grah, kuhani, 1/2 šalice 1,75 mg pečeni krumpir, s kožicom, 1/2 šalice 1,7 mg puretina, bijelo meso, 100g 1,6 mg zobena kaša, 1 šalica 1,6 mg špinat, kuhani, 1/2 šalice 1,4 mg sok od rajčice, 1 šalica 1,4 mg tunj iz konzerve, 100g 1,3 mg grašak, kuhani , 1/2 šalice 1,3 mg Najveći izvori željeza su jetra, tuna, ostrige, soja, bundeva, zob, grašak i smokva. Takodje u skupinu "željeznih namirnica" spadaju gljive, meso morskog psa, školjke kamenice, leća, soja, rotkvica, meso fazana i purana... Posebno preporučujemo salatu od svježeg povrća (kupus, zelena salata, špinat...) jer se dužim kuhanjem gube velike količine folne kiseline.
|
|
|
|