M kao Mama -> privatni ili državni dr. (24.7.2008 14:19:02)
|
Drage, moje evo da otvorim ovu temu, možda se ponavlja, ako je tako molim moderatore da je ključ kljačm, ako ne mislim da će biti burno. Naime, zanima me šta vi mislite da li će zaživjeti zakon koji je nedavno predložen u Parlamentu FBiH, da se sa zdr. knjižicom i državnim osiguranjem može ići kod privatnika. Mislim, ako to zaživi da će biti dobro, ali da će i to vrlo prerasti u cirkus zvani čekanja, ali živi bili pa vidjeli. Na ovu temu me ponukala tema obuća za djecu, gdje je sunčica pomenula da je kod njih obavezan pregled stopala u djece. Kod nas ne znam da li je tako, ali znam da meni Lajlini pedijatri to nikada nisu pomenuli. Osjetila sam ja na svojoj koži rad , odnosno nerad državne prakse, helem da skratim, nakon godinu dana moljenja da dobijem uputnice da uradim hormonalni status, jer sam nakon poroda počela debljati, nije mi se izašlo u susret, tako da sam nakon 15 mjeseci zapucala privatniku, dala silne pare, ali i dobila konačo dijagnozu. Na žalost, jer moja knjižica mene ne koristi baš previše, iako mi se svaki mjesec redovno odbija za zdravstveno osiguranje. Na kraju opet završim kod privatnika, jer kod njih se sve puno brze završi. Tužno, ali istinito, jer šta će oni koji nemaju mogućnosti da odu privatniku. Mogu umrijeti dok dočekaju npr. da dođu na red da urade magnetnu rezonancu ili neki ultrazvuk.
|
|
|
|