Ela35 -> RE: FamilyPlus poziva trudnice na druženje i razgovor o pohranjivanju MC! (10.3.2011 12:52:24)
|
Bila sam na druženju, bilo je fino, neke informacije sam znala i od prije, druge sam saznala baš tamo. Ovako, što se tiče matičnih ćelija, one se koriste za bebu, ali su kompatibilne za brata ili seku preko 60% ali i sa jednim od roditelja (u ovisnosti od genetskih predispozicija i krvne grupe, oko 50%) a takođe je moguća kompatibilinost sa bližom rodbinom, mada to treba naknadno utvrditi. Plaćanje ide u dvije rate, prvo 230 EUR što uplačujete prije poroda i dobijete kompletan pribor koji nosite sa sobom u porodilište a onda mjesec dana nakon poroda ostatak od iznosa, pošalju fakturu i plaća se direktno Cryo Save-u. To je pod uslovom da su matične ćelije nakon testiranja u Banci matičnih ćelija potvrđene da su u redu. Ako se iz nekog razloga matične ćelije ne mogu koristiti, 230 EUR učešća se ne vraća, ali se ne mora uplatiti ostatak novca. Ako vam nedaj bože zatrebaju matične ćelije, bolnica u kojoj će se vršiti liječenje će uspostaviti kontakt sa bankom matičnih ćelija i u roku od dan-dva matične ćelije će biti dostavljene toj bolnici. Tom prilikom vi ćete ponovo morati snositi troškove prevoza (otprilike 230 EUR). Trenutno u BiH ima samo jedna klinika koja putem matičnih ćelija liječi leukemiju, a to je klinički centar u Tuzli. Mnoge druge bolesti se liječe u zemljama regiona - Srbija, Hrvatska, itd. Što se tiče plaćanja, možete platiti putem kredita kod skoro svih banaka, Sparkasse, Raiffeisen, Nova Banka...Unicredit će uskoro takođe napraviti paket za ove usluge. Krediti se daju na 1 do 10 godina. Pozdrav.
|
|
|
|