ewica
|
IZVORNA PORUKA: Mrka Da, da, sve je moguce samo treba biti uporan, a uz malo volje sve to da uskladiti. Moje dijete je naucila najvise svekrva na ruke, pa tako i pomalo mi. A onda je nastupilo ono...dreci, place, a cim ga stavimo na ruke nista. Onda smo ga znali ostavljati da place neko vrijeme dok nije shvatio da mu to ne pomaze. No, mazenje je bilo obavezno, a najvise u tom smislu da on lezi na krevetu, a mi ga mazimo. Naravno, moras ga nekad uzeti i na ruke. Sto se tice spavanja, kada sam pocela raditi svekrva ga e ljuljala na nogama, a do tada je on ili sam zaspao u kreveticu ili bi muz ili ja legli pored njega. A onda muka, majko moja. Kako je poceo rasti i sve svasta znati, ljuljane na nogama je postalo katastrofalno, jer smo ga znali ljuljati dugo, a on nece spavati, a pada od umora. Onda smo citavu jednu sedmicu gotovo i ne spavali. Ostavljali smo ga da place dok ne zaspi i tako se naucio spavati sam. I dan danas je tako. Ja koje olaksanje. presvucem ga, nahranim i samo stavim u krevetic on zaspi. Sve to draga moja mozes izbjeci ako se na pocetku postavis kako treba. A ako zivis sama s muzem, vidjet ces sta znac kada lezi igra se sam, a tebe ceka puno posla ili pak moras praviti rucak nosajuci bebu u rukama ili bilo sta drugo. Ne zelim biti neprijatna, svako ima svoj nacin odgoja djece, ali zaista-meni zvicu varvarski ostavljati malu bebu da place samo da se nju ne bi uzelo na ruke!Pa bebi treba mamina i tatina toplina,zagrljaj, beba obozava kad cuje otkucaje maminog srca... Rucak,spremanje stana moze da ceka, posebno sto u braku uvijek ima dvoje-muz nece umrijeti ako jedan dan nece imati rucak kuci.Uostalom-ima sling marame, koje rijesavaju i taj problem. Beba cinom radjanja "izbacivana" je iz toplog, ploumrcanog stomaka, gdje uvijek ima hrana, gdje samo spava, lezi,pomjera se,igra rukicama...I odjednom-hladan svijet u kome jelo treba potraaziti placem, treba se portuditi sisati...To je svojevrsni sok za bebu...Zato smatram da je glupost govoriti da se beba moze razmaziti.
|