jasmin
|
IZVORNA PORUKA: Anoniman Drage moje, nalazim se u situaciji koja se zove, pa možda i razo�arenje. Nedavno mi je bio rođendan. Muž mi je ujutro �estitao poljupcem i poželio sve najbolje, ali sam o�ekivala da se neće završiti samo na tome. Znam da nismo bili pri parama nikako i rekla sam mu i da mi ne uzima nikakav poklon, razumijem situaciju jer mi je već danima prije govorio kako ga duša boli što mi neće moći uzeti ništa. I da, realno je bilo da razumijem jer smo zaista bili u teškoj situaciji. O�ekivati poklon bi bilo bezobrazno.Ali sam cijeli dan o�ekivala da će mi u kućnom ambijentu prirediti neko malo iznenađenje, bar upaliti svijeću, napraviti kaficu i na taj na�in me do�ekati s posla i pokazati da je i njemu važan taj dan i da me želi usrećiti jer zna koliko mi zna�e te male pažljive sitnice i uvažavanja. Znao je to �esto uraditi ranije za druge važne dane tako da, ne samo da sam o�ekivala, nego sam bila sigurna da će mi tako nešto prirediti za rođendan. Ali ništa. Muž me do�ekao kao i svaki drugi obi�ni dan. U trenu mi se sve srušilo pred o�ima. Onda sam se po�ela nadati da je nešto planirao za kasnije,ali nije. Onda je nazvala njegova majka sa pitanjem ima li rođendanske kafe i ve�e sam provela u sijelu sa njegovim i mojim roditeljima, služeći druge. Moj vlastiti rođendan. Tako sam bila povrijeđena, suze su me gušile, više zato što to njemu i nije bio problem što je tako ispalo, kao nisam ja kriv, došli eto. Onda, kad sam mu to indirektno i rekla, rekao je kako će mi nadoknadit, ali nisam dobila ni cvjetić ni poslije. Išli smo na ve�ere kao i obi�no, izvodio me,ali mi nikad nije rekao da je to zato što mi želi nadoknadit propušteno. Kao bio rođendan, bilo kako je bilo, prošo i zaboravljen. A ja njemu sam priredila prelijep �itav dan za njegov rođendan, pun lijepih poklona i iznenađenja i pažnje. A sad kad mu kažem kako je mogao dozvolit da ništa ne uradi za mene, kaže da nije tako kako govorim, vodio me na ve�eru, izvodio me svugdje poslije toga i priredit će još mnogo lijepih trenutaka. Ali po meni je to samo izgovor. Voljela bih da bar prizna da je napravio propust i da ga to boli, ali on kaže pa �estito sam ti i sl. Kao da mu je sad to odjednom postalo dovoljno da obilježi nešto što meni zna�i. Kao da ne osjeća potrebu da mi to nadoknadi jer ja bih se na njegovom mjestu osjećala ko najveće đubre. Druga scena: Ju�er nam je bilo punih 9 mjeseci braka. Obi�no te dane na neki na�in obilježimo. On se zalagao za to da uvijek bilježimo te važne dane i prije braka. Jesmo bili u svađi ju�er, ali ja sam mu ipak maksuz poslije posla otišla do radnje i kupila sitnicu kako bi to obilježila, �estitala mu na samom jutru, nisam željela da svađa stane na put tome, mislila sam da će je to nadja�ati. O�ekivala sam opet da i on nešto uradi, ali opet ništa, samo mi je �estito i to je to. Baš kao i za ovaj moj prokleti rođendan. Ranije nije bio takav. Jeste tip koji je emotivno zatvoren poprili�no, ali ako znaš da mi nešto zna�i puno, ako ti to otvoreno kažem, kako možeš ostati ravnodušan i opet ne u�initi to, a govoriš da me voliš najviše i da sam ti najvažnija i najvrijednija. Ja stvarno ne kužim. Je li me ne cijeni dovoljno, svejedno mu je ili šta? Ina�e jeste pažljiv, ljubi me, voli, ali ga ne kužim zaista, kako može i zašto tako radi? Pomozite! Ovo podebljano je sasvim dovoljno. Draga moja,ocito si ocekivala nesto drugacije,a on vjerovatno osjeca da je uradio sto je trebalo uraditi.Muskarci ne mogu prodrijeti u zenine osjecaje,ali ako se potrudis pa mu lijepo objasnis sta te muci,sta zelis,sasvim lijepo moze da te shvati. Nemoj nista drzati u sebi,ne placi i ne dozvoli da te to nesto tisti.Voljenom muzu nekada jednostavno moras reci:Ljubavi,hvala ti za sve sto cinis za mene,no nekada mi moras naglasiti da si izvrsio ono sto trazim(npr)vecera sutra nadoknada za propust prosle sedmice i sl.Zene su prirodno osjecajne i njezne i prizeljkuju isto zauzvrat,muskraci su drugaciji,ali mogu shvatiti kada im pojasnis na lijep nacin. Sto se tice datuma,ja ih ne pratim,meni je svaki dan s njim `vazan datum`.Nemoj se previse osvrtati na datume koji su tebi vazni,a zanemariti ono sto je vaznije od jednog dana u godini,a to je svaki dan s njim. Uzivaj u onome sto ti pruza,ne trazi savrsenog muskarca koji je poput duha iz carobne lampe(svi znamo da ne postoji :)). Ucini sama da tvoj muz bude s mahanama,ali tebi savrsen.
< Poruku je uredio jasmin -- 9.2.2011 17:36:24 >