Malenaoduvijek -> RE: Dokumentacija za porodiljski dopust (16.5.2012 9:29:21)
|
IZVORNA PORUKA: taze_mlada IZVORNA PORUKA: Super Beba IZVORNA PORUKA: mamin_djecak Drage moje, zna li neko sta je potrebno od dokumentacije za otvaranje porodiljskog? Koja je procedura? Ja sam na opstini Novo Sarajevo. Planiram za nekih 15-20 dana da otvorim pa da pocnem skupljati papire ako ima toga puno[sm=zardeva.gif] Zavisi ti od toga gdje radiš... kad kažem gdje radiš, mislim na to da ako si u državnoj instituciji, tad ti samo treba otvoreno p.o. na osnovu kojeg ti tvoja pravno kadrovska izdaje rješenje koje traje godinu dana. U biti, porodiljsko otvaraš u Zavodu za materinstvo (kako si u Sa - u Skerlićevoj ili Kumrovac - možda čak i svaki Dom zdravlja (koji ima ginekologa) to može da uradi, al'''' nisam ti sigurna za to)...P.O. možeš otvoriti na dan poroda, ne moraš ga lično...možeš ranije (ne možeš unaprijed, tj. primjera radi da odeš 25. da ti otvore 28. u mjesecu)..možeš se naručiti, ali možeš i otići direktno, pa sačekati...Mene nisu pregledali, samo su me pitali kad mi je termin, dali mi veliku uputnicu za bolnicu i u knjižicu upisali - P.O. i datum otvaranja... A gdje ćeš ostvariti pravo na naknadu za porodiljsko ovisi od toga u kojoj općini/kantonu ti je mjesto prebivališta... Mislim da je to to za općinu N. Sarajevo: http://www.novosarajevo.ba/admin/slike/doc/123.pdf Nadam se da sam malo pomogla :) dakle, zelim recimo da iskoristim dio od tih 28 dana n akoje imam pravo ali ne mogu otici u skerlicevu recimo sutra i reci "molim vas da mi otvorite od ponedjeljka?" ... zvacu ih svakako ali eto volim imati info iz iskustva [sm=smiley1.gif] ne mozes u skerlicevoj mozes otici danas da ti otovre od danas ali ne unaprijed
|
|
|
|