magnolija* -> RE: najljepsa torta za prvi rodjendan (22.12.2009 22:48:48)
|
IZVORNA PORUKA: Breskva magnolija meni je ova torta predivna, stvarno ideja je super... daj ti nama recept i kako oblikuješ ove latice [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif] [sm=bravo.gif] za tortu drago mi je da ti se svidja, palo mi je na pamet da vam postavim ovde, vi koje pravite tortecete je sigurno iskoristiti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] evo recept MARGARETA TORTA BISKVIT: Od 8 jaja, posebo umutiti bjelanca u snijeg, a posebno zumanca, u koja dodate 8 kasika secera, te ovo sastaviti. Dodati 8 k. oraha, 3 k. brasna i 1/2 praska za pecivo. Peci na vecem cetvrtastom plehu biskvit. (ja sam ga pekla na 150 stepeni, mozda 20ak min nisam sigurna, uglavnom paziti da ostane tijesto rahlo i mekano) FIL ZA BISKVIT: 30 dag oraha i 15 dag secera preliti sa soljom vruceg mlijeka, izmijesati i malo ohladiti. Umijesati 1 margarin za kolace, pjenasto izraditi. Peceni biskvit, vruc, staviti na providnu foliju, premazati ovim filom za biskvit i zarolati. Foliju skloniti. Kad se ohladi, biskvit izrezati na 21 komad. Moj je bio dug 35cm i svaki komad je bio oko 1,6 cm. FIL ZA TORTU: umutiti 5 zumanaca sa 8 kasika secera, dodati 8 k. Gusnela, 4 dcl mlijeka i skuhati uz stalno mijesanje. (iako nema u receptu, dodala sam vanilin secer, mozda mogu cak i 2, po zelji). Ako vam smjesam bude gusca i nekompaktna, nema veze, jer kad se fil ohladi umijesati 1 margarin i pjenasto izraditi. Smjesa ce biti kompaktna. Izrezani rolat redati ovako: 1 komad u sredinu i 6 komada okolo da se formira cvijet. Taj sloj premazati filom za tortu, te ovaj postupak ponoviti jos 2 puta. Dakle, 3 sloja rolata, 3 sloja fila. Fil ce vam propadati izmedju dijelova roalata, al nema veze, jer se poslije dobro stvrdne i torta bude kompaktna. Tortu na kraju premazati (po zelji praviti ukrase) tucenim slatkim vrhnjem ili od ostatka 5 bjelanaca sa 25 dag secera, koje umutite u slag (bude dovoljno) samo da kazem da ja nisam stavila sve skupa 2 margarina, nego sam u fil za biskvit otprilike komad mali od 1 margarina stavila kao i komad maslaca. Ostatak od 1 margarina sam dodala u fil za tortu i u njeg a isto komadic maslaca. I ispalo je dobro. eto nadam se da cete shvatiti. Slobodno pitajte ako sta treba.
|
|
|
|