dadakg
|
Evo drage moje ja lično mislim da treba otvoriti novu temu na kojoj ćemo razmenjivati svoja saznanja o biljkama i čajevima koji pomažu u našem problemu i postavljati pitanja vezana za iste. Ja ću vam staviti nekoliko biljaka koje sam ja pronašla, a vi mi se pridružite. Vrkuta: Ljekovito delovanje: Ona skuplja i zateže tkivo, potpomaže izbacivanje vode iz organizma, jaca srcani mišic, leci upale, cireve, cak i ako su zapušteni. Kod slabunjave dece - i odraslih -deluje protiv mišicne slabosti i slabosti udova. Vrkuta jaca i na taj nacin što deluje protiv malokrvnosti. Kod žena koje se teško poradjaju leci slabost materice, a zaštita je i od pobacaja. Bilo bi poželjno da svaka buduca majka od treceg meseca trudnoce pije caj od ove biljke. Kad se pomeša sa hocu-necu travom (Capsella bursa-pastoris) vrkuta predstavlja univerzalan lek protiv svih ženskih bolesti, cak i protiv ispadanja materice. U tim slucajevima pije se caj od sveže ubrane vrkute, i to cetiri puta na dan, ali gutljaj po gutljaj. Očajnica: Lekovito delovanje: ocajnica ili tetrljan jedna je od prvorazrednih lekovitih biljaka za lecenje plucnih bolesti, stanja nakon gripe, pocetnog stadijuma tuberkuloze i groznicavih stanja. Uspešno se koristi u lecenju bolesti živaca, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i ženskih bolesti. Takodje od davnina koristi za neplodnost kod zena ...kako samo ime kaze Ocajnica ..za zene koje zele da postanu majke , ova biljka moze da pomogne. Oduvek se koristila za normalizovanje menstruacije i samog ciklusa, odnosno uravnotezenje hormona. Macinom travom - Ocajnica - Marrubium vulgare , lekovitom biljkom kojom se zene tradicionalno lece od neplodnosti. Od ove trave spravlja se caj, koji kako "narodni recept" savetuje, treba piti tri puta dnevno po vinsku casu u vreme kad zena zeli da zatrudni. Konopljika (Agnus castus): Ova biljka deluje na nivo progesterona i snizava nivo prolaktina Agnus Castus pozitivno utice na kontrolu i proizvodnju hormona tokom posljednje dve nedelje menstrualnog ciklusa. Ovaj period ciklusa je poznat po stvaranju zutog tela koje priprema jajasce za oplodnju te uterus za eventualnu trudnocu. Agnus castus normalizuje nivoe progesterona koji izlucuje zuto telo – stoga pomaze obnovi zdrave menstrualne funkcije Agnus castus takodje oslobadja od simptoma PMS-a, ukljucujuci nabreklost grudi, grceve, glavobolje pa cak i akne Pokazao se efikasnije nego vitamin B6. Neplodnost: Agnus castus moze pomoci pri regulaciji nivoa prolaktina te stim pomoci pri tretmanu neplodnosti kod zena. Nedostatak mleka (isuficijentna laktacija): Istrazivanja pokazuju da agnus castus delotvorno utice na hormone koji kontrolisu izlucivanje mleka te "ispustanje” mleka iz tkiva grudi. Agnus castus se ne preporucuje deci. - redukuje opste simptome PMS-a (razdražljivost, depresiju, glavobolje, oticanje i bolove u dojkama). - smanjuje lucenje prolaktina - povecava nivo progesterona - regulise menstrualni ciklus - pospešuje ovulaciju - pospešuje plodnost - smanjuje pojavu akni u PMS-u Hajdučka trava: Najčešće se upotrebljava kod želudačno-crevnih oboljenja, grozničavih stanja, povišenog krvnog pritiska, kao antitrombičko sredstvo kod moždane i srčane tromboze. Osim toga koristi se kao snažno antibakterijsko sredstvo protiv stafilokoka, ešerihije, kandide i dr. Malina: List se praktično koristi samo u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje kod upale njene sluzokože, kod upale ždrela i kod proliva. Ulazi u sastav mnogobrojnih mešavina za lečenje oboljenja kardio-vaskularnog, želudačno-crevnog sistema, menstrualnih i hormonskih poremećaja i avitaminoza. Takođe ulazi u sastav mešavina za tzv. prolećno čišćenje krvi. List maline može da zameni neke čajeve, kao što su indijski, gruzijski i ruski. Žalfija: Lekovito delovanje: Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. nežan ali efikasan hormonalni regulator.
< Poruku je uredio Amelaa RR -- 10.11.2009 23:10:52 >
|