RE: Prvacici (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Od đačića do đaka

Poruka

mama75 -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:09:09)

IZVORNA PORUKA: taurus

blue rose ja koliko sam shvatila u TK strani jezik je od 1. razreda a kod nas od 3.

Sve zavisi od skole do skole. I kod nas je engleski od 1. razreda. Ja sam do sada stvarno zadovoljna i skolom i uciteljicom. Nekako sve ide polako, nemaju zadace nikako jos uvijek. Slova uce u 2. polugodistu i mislim da je to u svim skolama isto (bar u KS). Moja kcerka je i prije polaska u skolu raspoznavala slova, ponesto citala, nesto i pisala, ali skoro sve to je sama naucila jer sam ja protivnik toga da djeca uce citati i pisati prije polaska u skolu. Ono sto je po meni priprema djeteta za skolu je sljedece:
- da se dijete zna samo obuci
- da zna sebi spremiti stvari za skolu
- da zna sta je knjiga a sta sveska
- da se trudi biti mirno i pazljivo na casu
- da se trudi zapamtiti zadatke koje dobije
- da zna da se na casu ne prica dok uciteljica nesto objasnjava itd itd
A citanje, brojevi ... pa to je zadatak skole i uciteljice.

mama75 -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:12:59)

E da dodam sljedece: ne svidja mi se sto ima vise udzbenika za jedan predmet i ne znam ko vrsi odabir istih. Recimo udzbenici koje koriste u skoli moje kcerke su mi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley21.gif[/image] u poredjenju sa udzbenicima koje je koristio moj sestric. 

klemzi -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:13:06)

Sve zavisi od skole do skole. I kod nas je engleski od 1. razreda.

Ne bi smjelo da zavisi od škole do škole...ove stvari se uređuju na nivou kantona

Amam -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:14:36)

IZVORNA PORUKA: zinanina

Zavisi mnogo i od učitelja, ne mora se zadavati toliko zadaće, zašto iz školske prepisivati u domaću. Moja kćerka je treći razred i još se nije napatila a ni ja.
A što se tiče likovnog, pa to je pohvalno, moja kćerka isto troši već treći blok,a čini mi se još više kod kuće, za svoje neke švrljarije.

Kod nas su 2 odjelnjenja,druga uciteljica radi i jos vise,gotovo svake sedmice imju pjesmicu.
asto se tice likovnog,nemam ja nista protiv,samo hocu reci da aktivno rade,znaci nem igre sen na TZO.
A prepisivanje,e to je vec smor,a to opet ispastaju radi par ucenika koji ne znaju ni olovku drzati u ruci,pa da bi vjezbali prepisuju [sm=smiley13.gif]

mama75 -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:15:19)

IZVORNA PORUKA: klemzi

Sve zavisi od skole do skole. I kod nas je engleski od 1. razreda.

Ne bi smjelo da zavisi od škole do škole...ove stvari se uređuju na nivou kantona

Eto kod nas je engleski od 1. razreda i znam da je tako bilo i kod mog sestrica u skoli, dok u jos 4 skole u KS ( u koje idu djeca mojih prijatelja) nema stranog jezika u 1. razredu. Cak mislim da u 5. ili 6. razredu dobiju i drugi strani jezik, ali to nisam sigurna 100%

klemzi -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:33:59)

E svašta, zar i to ima...dovoljno je čudno što nije isto po kantonima, sad nije isto ni u jednom kantonu u različitim školama...ova naša država je luda načisto [sm=smiley13.gif] Nek nam je svima BOg na pomoći

mama75 -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:36:10)

E klemzi, kad u 1 skoli razlicite udzbenike koriste, onda ne treba ni razmisljati kako nije nesto isto na nivou kantona [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

klemzi -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:38:28)

Ma baš vala, tužno...

taurus -> RE: Prvacici (28.11.2011 23:41:36)

nedavno sam slušala federalnog ministra obrazovanja i obećao je da će od slijedeće godine biti samo po jedan udzbenik za svaki predmet
pa vidjećemo[sm=zmeden.gif]

mama75 -> RE: Prvacici (29.11.2011 0:02:42)

nedavno sam slušala federalnog ministra obrazovanja i obećao je da će od slijedeće godine biti samo po jedan udzbenik za svaki predmet
pa vidjećemo[sm=zmeden.gif]

Samo se nadam da ce se izabrati nesto sto je kvalitetno a ne po onoj nasoj poznatoj krilatici: ko vise plati! Zamisljam samo kakvi ce sada biti pritisci i podmicivanja da bas "taj" udzbenik bude izabran.

taurus -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:29:45)

u DZ saraj polje od 1. februara počinju sistematski pregledi za prvačiće
šta obuhvata taj sistematski....koliko me memorija služi ide se fizijatru ili ortopedu, oftalmologu[sm=zmeden.gif]

a kada su u školama testiranja...je li u martu i gdje budu obavještenja

Dida79 -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:38:34)

Prije 7 godina je bilo da se ode kod pedijatra u Dz tamo pregledaju dijete.
Provjere mu vid na onoj tabli pa ako nesto nije u redu salju ga oftamologu i onda se ide fizijatru
Ovako je tad bilo[sm=smiley1.gif]

A skolskog se testiranja ne sjecam znam da je bilo a u kojemperiodu pojma ti nemam[sm=zmeden.gif] ipak sam ja starija zeMska[sm=smiley36.gif]

taurus -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:40:22)

znači fizijatru se svakako ide, a pedijatar provjerava vid
trebaju li brisevi

[sm=smiley31.gif] za staru žeMsku[sm=smiley36.gif]

Dida79 -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:41:55)

Jel jos uvijek vazi onaj zakon da dijete koje u aprilu imaju 5,5 godina da se upise u toj skolskoj godini u skolu ?

Hanady RR -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:42:38)

IZVORNA PORUKA: Dida79

Jel jos uvijek vazi onaj zakon da dijete koje u aprilu imaju 5,5 godina da se upise u toj skolskoj godini u skolu ?

da

po tom i moja H kreće ove godine

Dida79 -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:43:20)

znači fizijatru se svakako ide, a pedijatar provjerava vid
trebaju li brisevi

[sm=smiley31.gif] za staru žeMsku[sm=smiley36.gif]

Da fizijatar je obavezan a za briseve nisam sigurna mislim da se nista ne vadi [sm=zmeden.gif]

Dida79 -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:44:57)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

da

E mi cemo onda i sljedecu preskociti [sm=bravo.gif]

Hahha sta ja izvali [sm=sad.gif]Ova skolsak godina na s ne kaci ali zato sljedeca je nasa.Joj ja njega nikako ne mogu zamisliti u skoli [sm=zmeden.gif]

taurus -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:46:46)

dido hvala

eto za mame koje ove godine imaju prvačiće...sistematski ubrzo počinju
još da nam neko javi za testiranje u školi

Hanady RR -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:49:18)

dido hvala

eto za mame koje ove godine imaju prvačiće...sistematski ubrzo počinju
još da nam neko javi za testiranje u školi

evo ja se sva preznojila...[sm=smiley19.gif]

a testiranje...jel ko ima da nam kaže kako je to poršle godine izgledalo[sm=zmeden.gif]

Oj Bože

veeseelaa -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:49:53)

da

Hahha sta ja izvali [sm=sad.gif] Ova skolsak godina na s ne kaci ali zato sljedeca je nasa.Joj ja njega nikako ne mogu zamisliti u skoli [sm=zmeden.gif]

a ako ima 5 godina i 4 mjeseca???

Hanady RR -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:51:46)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

da

Hahha sta ja izvali [sm=sad.gif] Ova skolsak godina na s ne kaci ali zato sljedeca je nasa.Joj ja njega nikako ne mogu zamisliti u skoli [sm=zmeden.gif]

a ako imaju 5 godina i 4 mjeseca???

ako imaju u aprili 5 god i 4 mjeseca nisu obavezni po zakonu ali ako roditelj želi onda može upisati uz podnišenje zahtjeva za polaza prije zakonskog roka...po obavljenom testiranju prporuku daju.

Dida79 -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:52:21)

Opet informacije stare 7 godina [sm=smiley36.gif]

Ma nista testiranje obavlja skolski pedagog.Daju djetetu memori da slozi,pitaju dijete za imena roditelja,daju mu prazan papir da nacrta svoju porodicu i to je to [sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:53:53)

Opet informacije stare 7 godina [sm=smiley36.gif]

Ma nista testiranje obavlja skolski pedagog.Daju djetetu memori da slozi,pitaju dijete za imena roditelja,daju mu prazan papir da nacrta svoju porodicu i to je to [sm=smiley1.gif]

ma ja primit će je...
ja bezobrazno želim da zakaže na testiranju[sm=jezicek.gif]

taurus -> RE: Prvacici (30.1.2012 22:55:22)

draga hanady šta bi ja trebala reći...moj R je posvađan sa olovkom[sm=smiley36.gif]

prije par dana dobio od našeg prijatelja neki fazoniran set: olovka, gumica i linijar...i odmah mu odgovrio: "što si mi ovo kupio, ja hoću igračku" [sm=jezicek.gif]

nama su u vrtiću rekli da je to testiranje bezveze...ništa posebno i da ne treba dijete pripremati i prepadati...čak da im ne treba reći da idu na testiranje, jer je to za njih "strašan" pojam i ne konatju ga, već im treba objasniti da idu na razgovor u školu

pitnja su: boje, oblici, brojanje i sl.

ali eto neka nam mame koje su bile prošle godine kažu

Hanady RR -> RE: Prvacici (30.1.2012 23:00:09)

Moja nije ni s ačim posvađana istina.
jedva čeka školu i to je istina...

samo moja H ima mamu kojoj je nešto njena H mala...e to jedino je njen problem vezan za školu...otkačena mati[sm=smiley36.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sljedeća stranica >   >>