malena27 RR -> RE: Koje preglede žena treba uraditi prije trudnoće? (30.1.2014 10:17:25)
|
IZVORNA PORUKA: Tarana Pozdrav svima.... Imam pitanje jedno. Mrsko mi guglati i tragati za odgovorima. Nadam se da mi ovdje iskusne zenice i majke to mogu odmah reci. Pitanje je - koje sve pretrage moram uraditi da bih bila sigurna da je sa mnom sve ok i da mogu zatrudniti, odnosno koje preglede muz u mene treba obaviti? Na sta posebno moram obratiti paznju? Ja vec znam da moram smrsati, jer imam 15-20 km viska i voljela bih ako bi mi neko jos rekao da li ga je debljina sprijecavala u pokusajima da se zatrudni.... Da pocnem piti folnu? Jos nesto? Ja sam vec pregazila 35. godinu i nisam nikad imala niti spontani, niti neki drugi problem, Bh, mece redovne, mada u zadnjih 3-4 mjeseca kasne po 4-5 dana... IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Tarana, ako tek krećete u proširenje porodice naj običniji pregled kod ginekologa sa redovnim PAPa testom će biti dovoljan. Ako ste krenuli sa pokušajima pa vam ne ide preporučujem ti temu http://www.ringeraja.ba/forum/neobavezno-o-medicinski-potpomognutoj-oplodnji-januar-2014/m_2034786/mpage_10/tm.htm#2050897 gdje će ti žene koje su iskusne u plivanju po vodama problema sa začećem dati info iz prve ruke. Isto tako pridruži se ženama na temi http://www.ringeraja.ba/forum/vjestice-ne-ocekujemo-u-januaru/m_2026249/mpage_2/tm.htm#2050867 gdje su one koje se nadaju plusevima u ovom mjesecu. Sretno druženje sa nama. IZVORNA PORUKA: anandi Dobro dosla i jos brze otisla na veselije teme Kod mene je ista situacija, 4 godine pokusaja i nista od trudnoce, evo ja cu ti ispisati sve pretrage koje je meni ginekolog napisao da je potrebno odraditi: PA-PA test - ginekologija Hormonske pretrage - nuklearna medicina (FSH, LH, prolaktin, progesteron, testosteron ) - svi moraju biti uradeni od 2 do 5 dana menzesa, TSH, T3, T4 Laboratorijske analize - biohemija (KS, SE, urin, ŠUK, urea, kreatinin, holesterol, inzulonemija) Imunoloska i mikrobioloska ispitivanja - mikrobiologija (urinokultura sa ABG, brisevi grlica i vagine sa ABG, TORCH, antikardiolipinska tijela- ACA, Chlamydia trachomatis, ) Serioloska ispitivanja - transfuziologija (HbsAg, HCV-Ab, VDRL, KG I RhD) To su nalazi koje ti moras odraditi, a muz samo spermogram i spermokulturu To traze u ordinaciji Balic u Tuzli. Meni je doktor Adem Balic rekao da sve to odradim da bi imao predstavu kako mi organizam funkcionise. Ako su svi ovi nalazi uredni naredni korak su ciljani odnosi uz neku stimulaciju (femara ili klomifen), poslije IUI pa VTO. Pacijentice koje imaju 30 i vise godina preskace se stimulacija i IUI i prelazi na VTO. Nadam se da sam ti pomogla sta, ako imas kakva pitanja slobodno pitaj. Sretno ti IZVORNA PORUKA: Tarana Hvala vam, zenice drage. Anandi draga, mi, nazalost, zivimo odvojeno, pa ni ne mozemo cestito potruditi. Bilo je tu mozda truda oko pola godine, a i to se nismo nesto slamali od truda jer smo bili prezauzeti poslovnim obavezama. Kad sam rekla svojoj dr da se trudimo oko pola godina, ona se samo nasmijesila i rekla i to nije dovoljno. Iskreno, tih pola godine nismo se bas nesto ekstra trudili, a valjda je i stres na obje strane ucinio svoje. Ali, da ja ne bih gubila vrijeme, ja bih cim prije da se skroz prekontrolisem i vidim je li to negdje zapelo:)))). Hoce li mi dr opste prakse dati sve ove uputnice?
|
|
|
|