Mjeseceva Pratilja
|
Ziki, pokusat cu ti pomoci. Po struci sam klinicki psiholog..Hajde da krenemo zajedno. Procitala sam postove na ovoj temi. Nemirkov problem su bubamare. Ukoliko se Nemirko ne bi sjecao sta je ruzno sanjao, tada bismo znali da je to bio samo ruzan san. Obzirom da se Nemirko sjeca, onda se ove rijeci sto si navela svrstavaju u nocne more odnosno poremecaje spavanja. Nemoj da brines unaprijed. Sve se moze popraviti. Ne uvijek lahko ali pazljivo i temeljito cemo razraditi tvoj slucaj aBd. Zelim ti prije svega reci da te trebam opustenu, bez grceva u glavi, dusi. Znam da ti nije lahko i da zelis odstraniti poteskoce od svoga djeteta ali pokusaj shvatiti..Polahko i mudro. Gle, duso.. Nocne more su nesto sasvim uobicajeno. Najcesce se radi o naglom budenju iza sna jako brzim ocnim refleksima. Ukoliko se one desavaju cesto (na primjer sedmicno po jednom) onda nas upucuje na psiholoski poremecaj. No ne brini..Nije sve tako strasno i cini mi se da Nemirko uopce nema veze sa patologijom. A vidi jos nesto..Koliko me pamcenje sluzi Nemirko je star oko 2 godine. Upravo je taj period mac sa dvije ostrice jer dijete ne moze i ne zna da razlikuje mastu od stvarnosti i upravo zbog te naucne cinjenice, u odgoju treba biti vrlo oprezan, pazljiv. Ne izazivati jos vise nemira, galame, ne udarati dijete vec mu davati smjernice za ponasanje ne visokim tonom, ali dovoljno ozbiljnim da dijete shvati da mu zelite samo najbolje. Ne pretjerano maziti dijete vec u svemu, svakom koraku u odgoju, igri naci mjeru, zlatnu sredinu. Ukoliko bismo isli ka krajnostima onda bi dobili dvije krajnje crte licnosti: potistena, povucena, osjetljiva osoba kada se dijete previse mazi, ili gruba, histericna, agresivna, nezadovoljna osoba kada dijete odbijamo od sebe. Dakle..mjera. Lijepo je sto sa Nemirkom pricas sta cete raditi sutra..No ne bi bilo lose da pomjeris termin obzirom da pricanje pred spavanje iako ima pozitivan efekat isto tako ima i onaj manje pozitivan jer dijete preraduje tvoje rijeci i sanja. Tvoja nova trudnoca, bubamara su mozda samo znakovi da Nemirko osjeca da si ga malo zapostavila posebno ako te je primijetio kako gladis stomak, pricas mu o novoj bebi i sl. Dijete treba pustiti da se igra, da masta, ali masta spojena sa stvarnoscu..Oprezno sa crticima. Napravi program i plan koji ces najbolje prilagoditi njegovom temperamentu. Npr: za lahku noc umjesto bajke, lezi kraj njega kako vec imate obicaj, miluj ga po kosici, rucici, pricaj mu kako ga mama voli najvise na svijetu, kako je on jedan lijepi djecak i kako mama jedva ceka da on poraste da vidi kako je lijep, pametan, odlican ucenik. Fokus njegova interesovanja moras pomjeriti za malo unaprijed, malo vise nego sto je sutra. Nadam se da sam te uspjela ohrabriti, a sada bih voljela da mi kazes: Opire li se Nemirko odlasku na spavanje?