DM
|
Nisam iščitala cijelu temu....imam dijete koje je sada drugi razred, 2 dana ima 4 časa, a 3 dana ima po 3 časa! U prvom razredu je imao samo po 3 časa dnevno i da samse ja pitala užinu ne bi ni nosio(ili primao), jer je u školi samo 2 i po sata i ako uzmem u obzir da moje dijete (pretpostavljam i ostali, mada ima onih koji iz raznih razloga ne mogu da doručkuju rano)obavezno jede prije nastave, za ta 2 i po sat ni ne ogladni(pa i dojenče izdrži 2-3 sata zar ne)! Ali hajde, svi nešto gricnu; a i ta užina u školi ima neku drugu poruku-i on nosi užinu ! Nikada nije primao užinu u školi, mada je nekada i želio(želio je samo čupavac , a ostalo ) On ne jede salamu(pojede je samo u pici koju ja napravim kući, a i tada je termički obrađena), viršle rijetko(ali bar znam koje kupujem) Na roditeljske sastanke idemo i ja i mm(mnogi su se smijali ovome, ali ako nismo spriječni oboje obavezno idemo i diskutujemo sa ostalim roditeljima zajedno....)i mm koji radi u istoj školi u koju ide i naše dijete roditeljima na RS kaže:neka je i salam, neka je i majoneza(ako je već vaša djeca jedu) ali bar znate da je taj senvič svjež, da namirnice nisu sa isteklim rokom ili sumnjivog porijekla.... Kada je moje dijete izrazilo želju da primaužinau, moj stav je bio da će tu užinu i jesti; kažem mu OK, ali se užina mora pojesti, dakle šat god da bude za užinu-to će se i pojesti! A on na to:ali ja ne mogu ovo, ne mogu ono.... I tu je tačka stavljena po tom pitanju! Učiteljica je u prvom razredu redovno slala svim roditeljima papirić na kojem se trebalo upistai ime učenika, zaokruzžiti da li će primati užinu i cijen aiste(mada nije nametala da se prima obavezno), a sada sami prijavljuju(malo se uče )) Prvi dan je izrazio želju da prima užinu u školi i rekao da ima smao nekoliko nezdravih užina ali opet ostaje pri tome da neće svu užinu pojesti Tako da JA još uvijek pakujem užinu od kuće ,ali to nije "neka" užinaa, nego tek toliko da nešto "pregrize" sa djecom(napravim mu kiflice sa sirom, sa džemom, sendvič sa kajmakom,ajvarom,neki slatkiš, flašca vode, čaja ili soka) Stavljam mu u kutiji, jer mu je tako i praktičnije(nije neka sa llikom nego obična plava, na preklop)nopse peškirić/salveticu koju stave na klupu kad jedu! Ruke obavezno operu prije užine, i niko se ne osjeća "ugroženo" zbog bilo koga! Moje dijete uvijek ponese viška užinu(npr.nekoliko kiflica, nekoliko kriški štrudle-pa počasti i svoje drugove) Ne kupuje užinu ni u lokalnim granapima(jer novac ne nosi u školu)jer baš zbog svježine sendviča(bilo je nekoliko slučajeva i trovanja) I dobro neko reče:prehrambene navike se stiču prije škole(ja sam imala sreću sa prvim djetetom da mu nije teško za objasniti šta je za nj dobro , a šta nije-svima trubi kako je kola nezdrava)a kad ga pođe "ah" na nešto što djeca jedu-to mu i priuštim, da ne bi bilo kao kod zahe (jer djeca u nj razredu jedu i čipseve, pa i nj dozvolim ponekad) Izvinite n adugom postu