proud mom -> RE: Trajanje podoja (29.6.2008 11:20:27)
|
prije svega, nemirna, čestitam na pridošlici... divan je to osjećaj zar ne... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] a što se tiče dojenja, nemoj da se sekiraš... moj maleni je isto tako prvih dana sisao po cijelih pet minuta... i ja sam na početku mislila da je to nedovoljno jer doktori kažu da je za bebu najbolje da sisa 15 minuta jednu dojku a 15 drugu... treba da vidiš kakve rasprave sam tek imala sa suprugom u vezi toga... nigdje veze... moj je, dakle, sisao cijelih 5 minuta samo jednu dojku i kraj... zaspe... prvih 10-15 dana (sad nam je mjesec i 20 dana) i uopće nije mogao da podrigne... znala sam ga držati po 15-20 minuta ali ništa, a tad sam virnula u knjigu koju sam dobila od jedne prijateljice na poklon "NEGA DECE PO DOKTORU SPOKU" koja je fantastična.... tamo piše da postoje djeca koja se za 5 minuta najedu kao i ona kojima nije niti pola sata dovoljno... također piše da poneka djeca koja polako i fino sisaju uopće nemaju potrebe da podrignu. da bi vidjela da li će podrignuti ili ne pokušaj primjeniti sljedeće... poslije podoja podigni ju par minuta da podrigne. ukoliko prođe 3-5 minuta a ona nije podrignula polegni je ponovo nekih pola do minut i pokušaj ponovno... u roku minute, ukoliko treba da podrigne, beba će podrignuti, ukoliko ne pusti je neka spava... tako sam ja radila i sve je bilo ok.... poslije ćeš sama vidjeti po bebinom ponašanju kad ćeš morati da je stalno dižeš da podrigne.... s obzirom da ti imaš "previše" mlijeka (a tako je i kod mene bilo) beba najvjerovatnije sebi za pet minuta isisa dovoljno za nju i onda ide dalje, u carstvo snova... neke žene nisu tako sretne kao ti da imaju tako puno mlijeka pa i bebi treba puno više vremena da se najedu. moj maleni je postao "halapljiv" kada je imao oko mjesec i mogla sam čuti kako guta zrak dok sam ga dojila... u tim slučajevima, ukoliko ti se to desi, najbolje ti je bebu odmah prkinuti u podoju i odmah je dignuti da izbaci višak zraka a potom je nastaviti hraniti... ne škodi joj nikako, čak šta više.... također, vrlo lako može da ti se desi kao meni što se sada dešava, da ti se čini da nemaš dovoljno mlijeka u nekim momentima... to je vrlo vjerojatno zbog toga što si navikla da su ti sike nabrekle od mlijeka i sada kada baš i ne izgledaju tako, a uz to i beba jede puno duže nego što si navikla, uplašiš se da nešto nije uredu... nemoj da te to pokoleba... samo nastavi sa dobrom ishranom, tečnošću i biće sve ok... a što se tiče izdajanja... mislim da si upravu... nemoj to da radiš ukoliko ti smeta količina mlijeka... s tim će samo još više podstaknuti stvaranje istog (naravno, to ne vrijedi ukoliko su ti grudi bolne i ne možeš da izdržiš-ali i tada ti preporučam da izmuzeš samo onoliko koliko je potrebno da smanjiš pritisak u istima)... ako ti bebi baš puno smeta nabreklost grudi, onda prije podoja malo izmasiraj grudi od korjena ka vrhu, kao i areolu te ćeš s tim malo omekšati grudi i bebi će bti lakše da sisa... sve sam ti ja to isto prošla i stvarno ne tako davno tako da, eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla... pitaj ako mogu pomoći još kako... čini mi se da nam je "slučaj" identičan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|