Idina mama -> RE: Neuropedijatar ili dječiji psiholog? (2.7.2011 21:43:42)
|
IZVORNA PORUKA: Doraa On je ili totalno zlato slatko i nježno dijete ili "divljak" koji ne da prići sebi (uglavnom kad se nekog boji) a što se tiče agresije ona je najčešće izazvana nekom ljubomorom tj.zbog brata ili drugog djeteta. Međutim, u nekim situacijama je puno razumniji od druge djece recimo mogu ga nagovoriti da da igračku dok njegovi neki vršnjaci pratim to neće ili npr.mogu sa njim otići u prodavnicu igračaka ili slatkiša i uprkos njegovim željama uspijem ga uvijek nagovoriti na ono što ja želim bez puno muke,kao odrasla osoba je prepametan i pun razumjevanja kad je ok a kad dođe "taj momenat" (najčešće kad je umoran, pospan a nekad i iz čista mira počne kontrirati i bacati vrištati i sl.) A to "režanje" je njegov pokušaj da zastraši nekoga i da bude simpatičan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Draga Doraa, moj sin se znao (i sad to ponekad uradi) bacati, vristati i lupati glavom o pod. Draga moja, bolio ga stomak. Znalo se desiti da to bude i nekoliko puta na dan. Doktori su mi objasnili da mala djeca ne mogu tacno odrediti da ih boli ili gdje ih boli. Zato su nervozna i neraspolozena za igru i pricu kad ih boli. Ne znaju reci sta ih muci. Ja sam svog sina jako dobro posmatrala i vodila se svojim instinktom. Nisam nikad ni pomislila da je psihicki poremecaj, nego sam znala da je organski. Nakon stotinu pregleda, ponovljenih, uzaludnih, bez dijagnoze, sa otprilike godinu i po su mu ustanovili refluks: mokraca se vraca iz mokracne besike u bubreg i bubreg ga boli. A kad bubreg boli i odrasli se bacaju i vriste. Sa dvije godine su mu (tek i zato sam ljuta jer sam stalno skretala paznju na to) ustanovili da je kozica na penisu tako uska da skoro uopce ne moze piskiti. I to najvjerovatnije od rodjenja se pati. Rekli su mi da ga je jako boljelo kad je piskio. I moguce da je refluks dobio zbog toga. Krajnici su mu bili ogromni i nije uopce mogao gutati. Polipi (treci krajnik) takodje ogromni da nije mogao distai. Bio je uvijek gladan, pa ga bolio stomak. A i inace se grcevi mogu prenijeti i u drugu, pa i u trecu godinu zivota. Samo roditelji tesko prepoznaju da su grcevi u pitanju, pa se o tome ne govori toliko. Moj je sin obrezan u aprilu, au junu su mu smanjili krajnike i polipe izvadili. Obje operacije se rade ambulantno, rutinske su. Dijete se ne moze prepoznati. Konacno spava citavu noc, veseo je, jer nije vise pospan i gladan, vec za tri sedmice se toliko udebljao da je dostigao normalnu tezinu.... Zelim ti samo reci da budes oprezna sa doktorima, posmatraj svoje dijete, drzi se svog instinkta i ne iskljucuj organski uzrok. Ja ne mogu ni blizu postaviti dijagnozu, ali voljela bih da nije nista strasno, mozda je sve u redu.
|
|
|
|