Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 0:55:26
veeseelaa
ma noa, nešto si ljutkasta? kakva svadja, gluho bilo al definitivno ovaj dio o nerealnoj podjeli imovine može svrstati pod ovu temu u smislu favorizacije odnosno omiljenosti jednog djeteta naspram drugog
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.10.2010 0:56:42 >
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 0:59:04
Anoniman
IZVORNA PORUKA: veeseelaa
ma noa, nešto si ljutkasta? kakva svadja, gluho bilo al definitivno ovaj dio o nerealnoj podjeli imovine može svrstati pod ovu temu u smislu favorizacije odnosno omiljenosti jednog djeteta naspram drugog
nisam bona bas sam raspolozena stoji ovo o cemu ti pricas al zenu koja je postavila brine majcina ljubav i paznja koja je usmjerana samo na jedno djete
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 0:59:27
veeseelaa
nadam se da će se javiti neka od forumašica koja je osjetila navedenu nepravdu na svojoj koži, mada upitno je da li to neko smatra nepravdom jer u pojedinim porodicama od davnina žensko dijete ne dobiva ništa od imovine, pa je ko to normalno Zanima me gledanje ženica na ovaj problem u društvu? za mene je ovo strašno da strašnije ne može biti, ne pale mi nikakva obrazloženje Imamo masu primejra oko sebe gdje sinovi dobiju kuće, stanove i sl a kćerke nakon udaje sa mužem u podstanarima plaćaju kiriju, užas
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.10.2010 1:02:11 >
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:00:54
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: noa
nisam bona bas sam raspolozena stoji ovo o cemu ti pricas al zenu koja je postavila brine majcina ljubav i paznja koja je usmjerana samo na jedno djete
a mene brine podjela imovine gdje ja da pišem o tome neg ovdje
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.10.2010 1:01:11 >
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:06:56
veeseelaa
a što? jako darežljivo od tebe, ja npr nikad ne bi dala porodičnu kuću (izuzev da je to želja mojih roditelja) , tu sam odrasla, ne želim da se u njoj nikad osjećam kao gost nego kao domaćin, ne želim da pitam mogu li ovo ili ono itd Napominjem da ja i brat, kao i mm i moja snaha imamo fenomenalne odnose al nezna se šta nosi dan il noć, ne želim da se sutra moje dijete ne može igrati u bašti jer je npr neko digao nos il da nešto polomi a ja da se ružno osjećam jer to nije moje Prosvjetilite me ako griješim
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.10.2010 1:09:01 >
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:09:37
Hanady RR
nadam se da će se javiti neka od forumašica koja je osjetila navedenu nepravdu na svojoj koži, mada upitno je da li to neko smatra nepravdom jer u pojedinim porodicama od davnina žensko dijete ne dobiva ništa od imovine, pa je ko to normalno Zanima me gledanje ženica na ovaj problem u društvu? za mene je ovo strašno da strašnije ne može biti, ne pale mi nikakva obrazloženje Imamo masu primejra oko sebe gdje sinovi dobiju kuće, stanove i sl a kćerke nakon udaje sa mužem u podstanarima plaćaju kiriju, užas
a zašto bi to bio užas ako su se sestre sam odrekle imovine moj suprug je sin a ima dvije sestre one su se odrekle kuće u negovudkorist ali zemlje nisu niti bi on htio...a on održava i kući i zemlju, a ni to nije lagan niti jefitn posao... odrekle su se kuće jer u istu je trebalo nakon rata uložiti...bila je na prvoj liniji...pa i sada u njoj ima obaveza i spola koje one nisu htjele... moja mlađa zaova je podrstanar jer ona to želi...njoj je sedrenik na kome je odrsala selo, nama dolazi kao u vikendicu a živi u ventru grada pa joj je sve blizu...to je njena želja i želja supruga njenoga koji se također svoje imovine odrekao u starom dijelu grada jer i tu je trebalo renovirati a on nije to želio.
I za ovaj vid podjele u slučaju moga supruga roditelji nemaju ništa sa istim...nisu dovoljno živjeli da bi na bilo koji način kćerakam ovakav vid favoriziranja u glavu utuvili
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:12:14
veeseelaa
ok njima nije bilo bitno, one kažu da im je to selo al meni je bitno, svaki me kamen podjeća na mog rahmetli oca, želim da se tu osjećam kao nekad u djetinjstvu, domaćinski i bez ustezanja Jer nema šanse da se osjećaš 100% opušteno kad ne polažeš pravo na nešto Osim toga mene zanimaju mišljenja onih koji su se "odrekli" imovine, kako one na to gledaju, tradicija ili šta li već????
< Poruku je uredio veeseelaa -- 17.10.2010 1:14:31 >
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:12:48
Anoniman
ne znam sto al to sam odlucila davno..jedino bi mi bilo zao da nekad proda ''nasu'' kucu al ako on tako odluci nek uradi..ja imam svoju kucu a sestra svoju da uzimam jos od njega dio nekako bih se lose osjecala
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:16:55
Hanady RR
ok njima nije bilo bitno, one kažu da im je to selo al meni je bitno, svaki me kamen podjeća na mog rahmetli oca, želim da se tu osjećam kao nekad u djetinjstvu, domaćinski i bez ustezanja Jer nema šanse da se osjećaš 100% opušteno kad ne polažeš pravo na nešto
smješno... zar je papir bitan da se osjećaš u porodičnoj kući da si porodica.
pa kako se osjeća ona žena koja se udala u tu kuću...ispade cjeli život će se ustezati ako nema na papiru da je njeno...a nema...koja to žena koja se udala u kuću, stan iili već postojeći sprat svoga supruga ima na papiru 2/1 imovinu ja bih po tom mišljenju trebala da se ustežem od nemila do nedraga a to ne radim...ja ovdje nemam ništa na papiru
kod nas nema ustezanja... nema ni potrebe za tim... papir je postojao prije nego sam ja došla...a moja zaova mlađa ima ključ kuće jer je to normalno...ako joj treba nešto ili ako je poršetala dok nas nema.
gdje su normalni ljurdki odnosi papir važan nije.... a gdje se nenormalno tvri da je muško važnije od ženskog djeteta tu ni papir puno pomoći neće nažalost
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:18:18
veeseelaa
imam jednu rodicu koja je testamnetom dobila dio kuće na moru, kućica i nije neka, ma bezveze, u ruševnom stanju Kad sam je pitala: ma šta će ti to? trebala si ostaviti bratu rekla mi je: ne, ja ne želim pitati brata i snahu da mi dadnu ključeve da odem na par dana s porodicom na more, sprat mu, sprat mi
Kasnije, kad sam napunila malo godina shvatih da je žena u pravu, 100%
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:19:39
Hanady RR
i iako se niko ne ženi da bi se razvodio ne dao Bog da dodje do toga gdje će kćerke se vratiti ako su se već nečeg odrekle
kod nas se i ovo zna...dobile su snahi čovjeka sreća njihova...pa je milion puta rečeno i potvređno da imaju gdje jer je to njihovo i imaju kod koga
Pogrešan pristup međuljudkim odnosima, nepovjerenju i smanjenje ljubavi prema rođenom barzu ili setri jer si se udao ili oženio jedino može dovesti do problema. a to nije niti ljudski stav niti normalna komunikacija a u najmanju ruku rekla bih ''bolestan'' način života.
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:20:27
Anoniman
Meni je baka i pored svojih sinova i kcerke, muskih unucica ostavila svu imovinu(rijec je o velikom posjedu)Stari takoje mada sam se ja te hercegovacke imovine odrekla jer nikad dole nisam zivjela niti imam namjeru.... Ne znam bas za takve slucajeve...Mozda zato sto je uvijek bilo da se kceri udaju u muzevu kucu i tamo zive a sinovi ostaju ...To ja mislim nije favoritiziranje djece vec imovine....
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:20:50
Anoniman
imam jednu rodicu koja je testamnetom dobila dio kuće na moru, kućica i nije neka, ma bezveze, u ruševnom stanju Kad sam je pitala: ma šta će ti to? trebala si ostaviti bratu rekla mi je: ne, ja ne želim pitati brata i snahu da mi dadnu ključeve da odem na par dana s porodicom na more, sprat mu, sprat mi
Kasnije, kad sam napunila malo godina shvatih da je žena u pravu, 100%
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:22:09
veeseelaa
zar je papir bitan da se osjećaš u porodičnoj kući da si porodica.user posted image
pa kako se osjeća ona žena koja se udala u tu kuću...i
ne papir, al imaš dio svoje bašte, dio kuće i tu radiš šta ti je volja A kako se osjeća žena koja se uda u kuću vjerovatno ustegnuto, ja npr nikad ne bi izašla i u baštu nešto posaditi od cvijeća bez da PITAM a dok u svom spratu radim šta mi je volja, e sad da moj suprug ima već podjeljen dio bašte vjerovatno bi tu deverala šta hoću prosto ne vjerujem da bi ti dozvolila da ti npr zaova iščupa neki tvoj omiljeni cvijet i posadi nešto po volji svojoj, e to je ono o čemu govorim
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:24:21
veeseelaa
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
i iako se niko ne ženi da bi se razvodio ne dao Bog da dodje do toga gdje će kćerke se vratiti ako su se već nečeg odrekle
kod nas se i ovo zna...dobile su snahi čovjeka sreća njihova...pa je milion puta rečeno i potvređno da imaju gdje jer je to njihovo i imaju kod koga
Pogrešan pristup međuljudkim odnosima, nepovjerenju i smanjenje ljubavi prema rođenom barzu ili setri jer si se udao ili oženio jedino može dovesti do problema. a to nije niti ljudski stav niti normalna komunikacija a u najmanju ruku rekla bih ''bolestan'' način života.
hanady tako misliš ti, a ko zna šta misli tvoja zaova da uzmemo da tako misli zar ne bi bilo bolje da ima svoj sprat i dio svoje bašte a ne da se useli kod vas u zajednicu ili da morate isprazniti dio kuće da ona useli ja to ne kontam, čist račun duga ljubav
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:25:49
veeseelaa
osim toga tvoje su se zaove odrekle pa je bezveze o tome govoriti ali ima onih koje nisu ni pitane za mišljenje, jednostavno postojalo je omiljenije dijete na Balkanu uglavnom sin
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:26:29
Hanady RR
zar je papir bitan da se osjećaš u porodičnoj kući da si porodica.user posted image
pa kako se osjeća ona žena koja se udala u tu kuću...i
ne papir, al imaš dio svoje bašte, dio kuće i tu radiš šta ti je volja A kako se osjeća žena koja se uda u kuću vjerovatno ustegnuto, ja npr nikad ne bi izašla i u baštu nešto posaditi od cvijeća bez da PITAM a dok u svom spratu radim šta mi je volja, e sad da moj suprug ima već podjeljen dio bašte vjerovatno bi tu deverala šta hoću prosto ne vjerujem da bi ti dozvolila da ti npr zaova iščupa neki tvoj omiljeni cvijet i posadi nešto po volji svojoj, e to je ono o čemu govorim
pa kad su normalni odnosi to se ovako radi...sjedu dvije , snaha i zaova i zaova kaže joj kod tete mense divan božur al crveni...šta misliš da ga stavimo između ruža a ova dva roza premjestimo dole gdje je šaht..pa kasnije rasadimo crvene... snaha kaže neka rozih ovjde...a crvene ćemo rasaditi kod onih ruža dole jer su sve 4 crvene... o zaova zovne buraza da nam sve to pokopa i premjseti...ona zalije a snaha kafu pristavi...
koja normalna osoba bi iščupala cvijet bez da mu nađe novo prikladnije mjesto i posadila neđšto što ona neće svaki dan gledati....
Razgovor i zdrava komunikacija su zaista potrebni. ja sam vrlo slobodna u svemu...čak i na djelu njihove zemlje...sadim, zaljeva, plijevim i na sve to pokosim da nam nebi zmije djecu izujedale.
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:30:08
veeseelaa
koja normalna osoba bi iščupala cvijet bez da mu nađe novo prikladnije mjesto i posadila neđšto što ona neće svaki dan gledati....
svega ima, zaista A neko pretjera s cvijećem pa bi ga neko razrijedio masa je razloga Samo smatram da nije ok tradicija il kako se to zove već da se sve ostavlja sinu, ok ako se neko odrekne Imal slučajeva da se brat odrekao sve se nešto sestre odriču il možda ako brat živi u Americi il Australiji pa mu mrsko dolaziti pa ko veli evo ti
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:31:30
Hanady RR
osim toga tvoje su se zaove odrekle pa je bezveze o tome govoriti ali ima onih koje nisu ni pitane za mišljenje, jednostavno postojalo je omiljenije dijete na Balkanu uglavnom sin
ma istina ima toga zbog neke tradicije...al opet koma je kad čovjek samo žesnku djecu ima a na balkanu živi i ta se imovina djeli...dokaz je da i žene nasljeđuju ali opet ti kažem...smatram da ako su brat i sestra ljudi skloni konunikaciji zdravoj...papir im neće nanijeti štetu.
RE: Može li roditelj imati omiljeno dijete?! 17.10.2010 1:32:15
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: Hanady RR
hanady tako misliš ti, a ko zna šta misli tvoja zaova da uzmemo da tako misli zar ne bi bilo bolje da ima svoj sprat i dio svoje bašte a ne da se useli kod vas u zajednicu ili da morate isprazniti dio kuće da ona useli ja to ne kontam, čist račun duga ljubav
naša kuća ima samo 1 sprat 200 kvadrata a ispod je garaža, ćumurana i sve ostalo u istoj toj kvadraturi. ja znam da obe moje zaove ovako misle jer da ne misle tako i da moj suprug nije tako od početka sa njima stav zauzeo moj muž sigirno nebi bio...jer koliko god on je moj muž one su žene koje imaju djecu i smješno bi bilo da neki bolesnik ostavi sestru na ulici jer neki papir nešto pokazuje.
A zajednica, što da ne... Moja zaova se od mene udala...ja sam plakal kad se udavala bilo mi žao što mi ode živjele smo zajedno i nakon toga i u toku zajendice imale divne odnose....
ja nemam porblem sa zajednicom ako u njoj žive normalni i razumni ljudi. A moje zaove su takve