teacher75 -> RE: Nece da zvace.... (24.8.2010 23:14:53)
|
IZVORNA PORUKA: chuci zašto pasirati bebi hranu, pogotovo velikim bebama, da ne kažem djeci? lakše je ispasirati pa da beba pojede zdjelu hrane za 10 minuta, nego je hraniti i zabavljati pola sata ili duže. pasirana hrana nije dobra iz više razloga, dijete nju guta, a ne zadržava u ustima, odnosno ne žvače je, nije dobra ni za rad probavnog sistema jer brže prolazi kroz želudac i crijeva čime se probavni trakt nauči da hrana brzo prolazi, pa se hranjive materije ne iskoriste kako treba. djecu nije strah gušenja, nego majke, a taj strah je uglavnom neosnovan. djeca pljunu komade kje ne mogu pojesti. samo ako ih uhvati panika iz nekog razloga (najčeće zato jer vi počnete paničiti) djeca mogu udahnuti komadić hrane (ono što mi kažemo ode na stranu) pa da dođe do gušenja. ja evo čitam ove postove i vidim da većina majki govori da je bolje da dijete pojede veću količinu hrane brzo, a da je to pasirana hrana, nego da jede komadiće, kako bi bilo primjereno njihovoj dobi. meni to liči na lijenost, bez uvrede ikome konkretno. ja blendam lani povrce i meso jer nema nijednog zuba i jednostavno nece da jede ako ne ispasiram. pljuje i stisne usta i place, ne bih da je na silu tjeram. kad izblendam pojede punu zdjelu. sto se tice voca, njega ne moram pasirati, kao ni koricu hljeba, keks, itd... to fino glodje i pojede.
|
|
|
|