Hanady RR -> RE: Usluga prodaje kolača i torti (25.10.2010 20:06:03)
|
IZVORNA PORUKA: milenium IZVORNA PORUKA: veeseelaa draga neznam dal se baš razumijem, nisam ni neki ljubitelj kolača al neznam ko ima toliko novca da plati 18 KM za 1 kg kolača, možda jednom u pola godine, bolje mu je da nauči (jer sve se uči) nego da troši toliki novac [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] E sad npr ja da za Bajram uzmem mami i sveki po 1 kg kolača mi je preskupo, jer se ne mogu samo sa tim kolačima pojaviti na vrata E sad ko je hadžija aferim Naravno kolači su prelijepi al me zanima jel u pitanju toliki utrošak materijala ili ogromni trud pa su cijene takve? zašto se ne prave i neki jeftiniji kolači koji sebi možemo priuštiti??? I da čokolada je 2,5 KM al koja??? ko nema jede Boga mi jeftiniju, ja jedem euroblok od 1 KM[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , meni doooobraaa slažem se.i ne lupetam bezveze jer i sama volim jesti a i praviti kolače.u mojoj kući se keks ne kupuje.kad nema domaćih kolača nema nikakvih a trudim se da čim se jedna tepsija isprazni odmah pravim nove.pravim i torte svih vrsta od najskupljih do onih laganijih i nikad nisam za materijala dala 30 km,obično iziđe oko 20 ili 20 i nešto. svaka torta ima popis sastojaka lako se može izračunati cjena.a što se tiče breskvica ,ima sitnih kao lješnjak a ima i onoh mašala.ako su sitnije naravno da onda ima više posla i više se treba vrtit.neki dan sam vidjela da jedna žena pravi breskvice i prodaje ih u prozirnim vrećicama ,jaaako su sitne i unutra ih dođe oko 15 i to košta 3.5 km[sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] [sm=smiley1.gif] e hajde kad je tako da sračunamo breskivice na papir.... a sve kad sračunamo da vidimo koliko košta da umjesiš, pa loptice ispečeš, pa izbušiš, pa statavim za unutra, pa koji džem jel domaći koji si sama ukuhavala il si ga kupial, pa satavi breskvice, pa razmuti boju i šećeš, pa umači jednu po jednu... baš ste čudne... pa čovječe iz jedne mjere 50 berskvica neke srednje srednje veličine najmanje ti svaka kroz ruke prođe 4 puta...cijelu noć da ih praviš i odnsa da ih poklonim cifrom...smješno. Recimo lijepo dekorisana kutija bombonjera u delikatesu nema ispod 20 Km...bombonjera insdustriska..al lijepo upakovana...i hajd ti sad prodaj domaće kolače po toj cejni a kad bombonjere izvagaš u kutiji praznoj i celofanu i onoj ruži plastičnoj 500 gr a bombonjera taman uz kafu imaš jednu oko 300 gr. meni nije skupo ni 25 Km za kilogram domaćih kolača. zato što pravim, što znam koliko je u sarajevu materijal skup. a nije ni drugdje drugačije...svaki dan sve je skuplje. pa bolna koliko je 1 kg oraha jezgre... eh nemojte sad samo počet pričat kako uberete sa svoje granbe, pa osušite pa krckate 5 dana pa pravite kolače...to radim ja ponekad al za svoj gušti i svojih ukućana ...al hajd nakrckaj majčin sine za kolače koje prodaješ. Treba vremena, treba materijala a bogami i živaca. svoj trud treba nplatiti a svako ko misli da može napraviti isto neka radi jer uvijek će s enaći i oni koji će cijeniti domaćicin trud.kao ja na primjer...ja bih platila i 25 KM...jer manje me ne dođe ni sama materijal da kupim i pravim.
|
|
|
|