mišur -> RE: Opstipacija- Zatvor kod djece (12.10.2010 22:17:39)
|
I mi imamo problema sa kakenjem već duže vrijeme. Počelo je kod odvikavanja od pelena, s tim da je prvo naučio da piški u tutu, a sada i u šolju. Ali nikada nije htui da kaki u tutu, a o šolji i da ne pričam. Pošto još nismo skinuli noćnu pelenu, uglavnom kaki u pelenu ili u gaće. Ali, prvi put se problem javio početkom ljeta kada je jedna dan počeo da se previja i plače i govori da neće da kaki, da ga boli guza. To je trajalo dva dana i pošto valjda više nije mogao zadržavati, kakio je, i tako je nekako i to prošlo. Međutim, prije 15-ak dana smo opet imali isti problem, samo što je sad sve trajalo nekih 10 dana. Opet je odjednom reako da neće da kaki, trpio po cijeli dan, hodao i plakao po kući, bio nervozan, slabo spavao, slabo jeo...Nema šta nismo probali, obećavali autiće, razne gluposti, mi i cijela familija, uključivali Nodija i Uška u cijelu priču[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ali džaba. Od hrane je tih dana jeo samo ono što ga može protjerati, ali nije nam pomoglo. On inače voli kompot i svaki dan ga pije, kao i jogurt obavezno, pa supice, čorbice...jedino pije oko 1/2l mlijeka, a ono zatvara. Šesti dan sam ga odvela dr i pregledala ga je rektalno i vidjela da ima krvi, vjerovatno jer je sluznica oštećena zbog potiskivanaj i jer se stolica stvrdnula. Dala nam je čepiće i sirup Portalak. prva stolica je bila potpuno krvava, a već druga puno bolja. Taj sirup smo koristili tri dana, jer se za početka više i ne preporučuje, i sad je opet sve ok. Bilo je bitno da ima stolicu svaki dan, da nije tvrda i da se zato ne boji da kaki. Mi smo nekako i prije ovog zadnjeg problema, a i sada, navikli prije spavanja dnevnog i noćnog da kakimo. To nam je postao nekakav ritual pošto nikada ne kaže da mu se kaki, već to odradimo tada. Nešto slično kao što je Bluerose rekla, samo što to mi i dalje radimo u pelenu. Meni više nije ni bitno gdje će to raditi, nego samo da kaki, pa makar i ugaćice, jer mi ga je toliko bilo žao tih dana. Nisam ga mogla gledati kako se muči, a ne mogu mu pomoći. I sad svaki dan pijemo kompot, obavezno jedemo jogurt, palentu,supice, mlijeko smo smanjili, kao i banane, a forsiramo kruške i smokve. Pošto inače nije ljubitelj voća u smislu da ga samog jede, obavezno mu cijedim sokiće ili podvalim npr. smokve izmiksane sa nekim drugim voćem ili suve šljive iz kompota. Zasada kaki kako treba, ali samo čekam novi problem....
|
|
|
|