Hannan -> RE: Igre iz naseg djetinjstva..... (18.9.2010 17:42:03)
|
E Sporty mama divna tema[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] Ja sam se ljetos iznenadila koliko se djeca ne znaju igrati.U ulici imamo malo djece i svi su razlicitog uzrasta od 3.razreda osnovne pa do 3,5g i ukpno ih 5-6. I cijelo ljeto oni se "povlace" iz avlije u avliju i nista konkretno, i jedno popodne ja njih okupim i naumpadne mi "ide maca oko tebe"i pocnemo se igrati ...oni cucnu u krug a jedno oko njih trci i ima nesto kamencic ili papiric, i ovi u krugu pjevaju " ide maca oko tebe pazi da te ne ogrebe, cuvaj mio rep da ne budes slijep ako budes slijep otpasce ti rep, causi causi hoce macka za usi" pred krj pjesmice taj sto trci okolo traba da nekome pod guzu neprimmijetno stavi taj kamencic i onda taj sto je nasao kamen njega ganja sve u krug opet i pobjednik je ako ga uspije uhvatiti dok onaj ne cucne na njegovo mjesto, ako cucne ovaj drugi ovo radi ponovo, a ako bude uhvacen onda on ...jako objasnjenje:)...malo je reci da je svako sljedece vece bilo "M. gdje ti je mama da se igra sa nama" Ova druga igrica koju si navela kod nas se zvala cini mi se dzamije ili dzade, ne mogu da se sjetim...a bilo je ensto i eberecke ebertute, pa dama i kavalira, pa kockica to je nesto sa loptom pa se nacrtaju velika polja 2x2m odprilike i nogama se lopta udara , samo prva rukom i treba prvo u tvoje polje d audari pa u protivnicko, i protivnik mora u tvoje da udari pa ti kao vratis ok, ako ne onda je on pobijedio, moze vise igraca d aigra..tako nekako, pa klihe i firiza ali meni ta nesto opasna hahaha, izmedju dvije vatre, klikera, pa lastisa-gume eee to ne pamtim kad sam vidjela djevojcice da se igraju.
|
|
|
|