frenkoza -> RE: Zasto glasati za zenu???? (15.9.2010 13:17:31)
|
IZVORNA PORUKA: Hanady RR ena ima.... odmah da ti dam odgovor.... ako želiš poslat ću ti na PP ime, datum i mjesto kada je žena iz potlitike to radila.... a sada da odgovrim na temu.... Nikada nebih dala glas ženi jer je žena...ja vjerujem u kvalitet a ne u kvantitet... Al nemojmo zanemratiti činjeicu da naš izborni zakon zahtjeva da na slistama za izbore mora biti žena kao i da na 1...3...5 odnosno 2...4..7... mjestu mora biti žena.... ovo moranje dovelo je u pozociju političke partije da stavljaju žene koje nisu kompetentne ali su žene... Rijetko imamo priliku vidjeti da je na listi žena koju poznajemo iz medija kao vrlo pametnu, svetsranu, oštru...takva je prijetnja muškarcu. A liste prave muškarci u svim političkim partijama vjerovali ili ne. ja sam bila 13 godina žena u politici. Dosta od mene. Onoga trenutka kada sma odlučila da budem mama...nisma više bila podobna. smješno... Dobar dio žena smatra da žena ne može biti politčarka i imati porodicu...naravno tako misle i muškarci. 13 godina sam ženama držala predavanja kako vijrde, kako mogu, kako trebaju da istaknu svoje kavlitete koje se tiču znanja a ne samo spolne pripadnosti. Nisam uspjela jer uvijek je tu bila i ona žena koja je smatrala da žena ne može biti dobra mama i političarka u isto vrijeme. ja sam sigurna da bi veći broj žena kvalitetnih u politici doprinjeo razvitku zemlje... međutim .... sve i da je izabaremo takvu kvalitetnu u vijeće, parlamente ona ne govori za sebe nego izsni stav svoje stranke... nikada neće moći reći nešto o nečemu što nije stav strank inače će je isključiti i gubi oziciju izabrane i tada tek nema snagu da sama kao pojedinac bilo šta promnei. Dalje... žene kada su u klupama skupština ikebane su... koliko je pozicija politička partija bilo koja dala ženama...minstarska mjesta biraju se između sbe iza zatvorenih vrata... mi ne biramo ministre u kantonima i federaciji.... a samo ta mjesta mogu nam obezbjediti da se nešto mijenja... koliko žena ima te pozicije.. Nikad im muškarci neće dati ta mjesta... Nikada.... Elem tema je bila slična ovoj... ja ponavljam što sam i tada rekla... Žena u politici nesretno i nespretno gura Sizifov kamen. Nažalost znala sam ja da ce nam hani dati dobro objasnjenje sta je na stvari... slazem se .... nazalost ali sve je tako kao sto si napisala... a ovo sto sam boldirala je apsolutna istina za sve kandidate ne samo za zene.... tako da inace i kada glasamo- kazemo on je dobar covjek ili ona glasam za njega- nju.... a u stvari oni moraju uglavnom igrati kako stranka svira... bas poznajem jedan slucaj zene koja je bila ikebana na listi.... pokupila je glasove, usla u opcinsko vijece i trebala dobiti funkciju predsjedavajuceg opcinskog vjeca.... u tom slucaju zena iz druge stranke bila bi nacelnik opcine ( tada se nacelnik nije birao direktno kao sada, nego se imenovao iza zatvorenih vrata).... radovala me cinjenica da ce nam opcinu voditi dvije zene - mlade, pametne, obrazovane, sposobne, jako omiljene u narodu.... medjutim stranka je rekla - NE NE SMIJES PRIHVATITI tu funkciju..... i ona je popustila pod pritiscima, tako da od te kombinacije nazalost nije bilo nista.... to je nasa realnost... nazalost.... takodjer se slazem da ne treba glasati za zenu samo zato sto je zena... poznajem bas jednu zenu koja ima dvoje male djece, svoju firmu, a politicarka je i puno toga je uradila za svoju opcinu i svoj narod... znaci sve se moze kad se hoce....
|
|
|
|