Cmokvica -> Streptococcus pneumoniae (27.8.2010 14:03:54)
|
Drage forumaice, iskoristila bih ovu priliku da se posavjetujem s vama u vezi sa sljedeim: suprug i ja imamo sinia od 20 mjeseci. Prije neki dan primijetila sam da ima pojaan sekret iz nosa i temperaturu koja nije prelazila 38. Ubrzo nakon toga je povratio. Obratili smo se ljekaru, koji nije htio propisati antibiotsku terapiju, dok ne obavimo bris grla i nosa. Propisao je dijetu, koja se sastojala od mrkve, kuhanog krompira i rie. Redovno sam ga tuirala i davala mu da pije dosta tenosti. to se tie brisa gue, u ispitivanoj kulturi je izolovana normalna flora, ali je bris nosa pokazao prisustvo Streptococcus pneumoniae[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Istraivala sam o istoj i pronala masu podataka, od toga da to nije nita neobino za djecu te dobi, do toga da pomenuta streptokoka, ukoliko je prisutna na grlu moe uzrokovati meningitis![sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif][sm=hudicek1.gif] Krv mi se zaledila u ilama nakon to sam to proitala. Ljekar mi je rekao da se ne trebamo zabrinjavati, nego da je najbolje da odemo na more na par dana, ali da biramo plae koje su izuzetno iste, te da morska voda jedino moe dovesti do eliminacije streptokoke. Propisao je terapiju: Sinecod sirup i kapi za nos. Budui da je prestao povraati, savjetovao mi je da nastavimo s normalnom ishranom za dijete. Od kada smo stigli kui, veoma je raspoloen, igra se, razdragano tri, ali meni se eludac okree pri svakoj pomisli na to ta bi se loe moglo dogoditi. Zamolila bih sve majke, koje imaju iskustva s istim da se jave. Ne moram niti napominjati da je svaki savjet dobro doao.
|
|
|
|